dc.contributor.advisor | Μιχαλόπουλος, Ευστάθιος | |
dc.contributor.author | Άλλα, Μπαγιάμε | |
dc.date.accessioned | 2024-10-09T07:12:28Z | |
dc.date.available | 2024-10-09T07:12:28Z | |
dc.date.issued | 2024-10-07 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7629 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7461 | |
dc.description.abstract | Στην συγκεκριμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση αναδεικνύεται ο ρόλος των διατροφικών προτύπων στην γονιμότητα τόσο του άντρα όσο και της γυναίκας. Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την γονιμότητα σ’ ένα ζευγάρι. Αυτό εξαρτάται από την ποσοτική και ποιοτική πλευρά της διατροφής, όπως είναι η περιεκτικότητά τους σε μακροθρεπτικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά) και μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και ιχνοστοιχεία). Στην σύγχρονη εποχή η προσκόλληση στον δυτικό τρόπο ζωής που αποτελείται από αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και ενσωμάτωση τρανς λιπαρών οξέων φαίνεται να επιδρούν αρνητικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό το πρότυπο διατροφής προωθεί την παχυσαρκία και το οξειδωτικό στρες, προκαλώντας έτσι αλλοιωμένη ποιότητα σπέρματος και αλλοίωση των σταδίων αναπαραγωγικής διαδικασίας στις γυναίκες. Ωστόσο, μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά μπορεί να ελαττώσει τα προβλήματα γονιμότητας και να ενισχύσει τις λειτουργίες του αναπαραγωγικού συστήματος. Το κατάλληλο παράδειγμα αποτελεί η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Συνεπώς, παρατηρείται βελτίωση της εξασθενημένης λειτουργίας των σπερματοζωαρίων και ωαρίων, της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες. Η παρούσα ανασκόπηση λοιπόν, στοχεύει, να αναδείξει τους μηχανισμούς με τους οποίους επιδρούν τα μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά από τον ανθυγιεινό αλλά και υγιεινό τρόπο διατροφής στην γονιμότητα των δύο φύλων. | el |
dc.format.extent | 84 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Διατροφή | el |
dc.subject | Γονιμότητα | el |
dc.subject | Παχυσαρκία | el |
dc.subject | Οξειδωτικό στρες | el |
dc.subject | Αντιοξειδωτικά | el |
dc.subject | Μεσογειακή διατροφή | el |
dc.title | Η επίδραση της διατροφής στην γονιμότητα | el |
dc.title.alternative | The impact of eating habits on fertility | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Καρκαλούσος, Πέτρος | |
dc.contributor.committee | Τράπαλη, Μαρία | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Υγείας & Πρόνοιας | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών | el |
dc.description.abstracttranslated | In this specific literature review, the role of dietary patterns in the fertility of both men and women is highlighted. Diet can positively or negatively affect a couple's fertility. This depends on the quantitative and qualitative aspects of the diet, such as their content in macronutrients (carbohydrates, proteins, and fats) and micronutrients (vitamins and trace elements). In modern times, adherence to the Western lifestyle, which consists of increased consumption of processed foods, high sugar intake, and incorporation of trans fatty acids, seems to negatively impact the human body. This dietary pattern promotes obesity and oxidative stress, thereby causing altered sperm quality and disruption of the reproductive process stages in women. However, balanced and healthy diet rich in nutrients and antioxidants can reduce fertility problems and enhance the functions of the reproductive system. The Mediterranean diet is a good example, being rich in dietary fiber, monounsaturated fatty acids, antioxidants, and low in saturated fats. Consequently, improvements are observed in the weakened function of sperm and ovum, inflammation, and oxidative stress. Therefore, this review aims to highlight the mechanisms through which micro and macronutrients from both unhealthy and healthy diets affect the fertility of both genders. | el |