Show simple item record

Ο ρόλος των βιταμινών, των απαραίτητων λιπαρών οξέων αλλά και των αντιοξειδωτικών στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας(AMD), στο σύνδρομο ξηροφθαλμίας(DES) και στον καταρράκτη

dc.contributor.advisorChandrinos, Aristeidis
dc.contributor.authorΚουτελιέρη, Ελένη
dc.date.accessioned2024-10-26T07:40:51Z
dc.date.available2024-10-26T07:40:51Z
dc.date.issued2024-09-30
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7892
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7724
dc.description.abstractΣτα πλαίσια αυτής της πτυχιακής εργασίας διεξάγεται βιβλιογραφική ανασκόπηση γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οι βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη διαχείριση κοινών οφθαλμικών παθήσεων όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), το σύνδρομο ξηροφθαλμίας (DES) και τον καταρράκτη. Η AMD είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης σε ενήλικες 50 ετών και άνω. Παρατηρείται υψηλός επιπολασμός του DES, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 60 ετών. Ο καταρράκτης, είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες απώλειας όρασης. Τα κυριότερα σημεία της είναι η λεπτομερής περιγραφή των ανατομικών δομών του οφθαλμού, συμπεριλαμβανομένου του αμφιβληστροειδούς, της ωχράς κηλίδας, του χοριοειδούς, του κερατοειδούς και του κρυσταλλοειδούς φακού. Η επισκόπηση του οξειδωτικού στρες και των καταστροφικών του επιπτώσεων στον οφθαλμό. Ο ρόλος των βασικών θρεπτικών συστατικών. Στοιχεία από μελέτες όπως το AREDS2 και το CAREDS σχετικά με τη χρήση των συμπληρωμάτων πολυβιταμινών ως προληπτική θεραπεία της AMD. Τα οφέλη των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων στη μείωση των συμπτωμάτων του DES. Ο ρόλος των λιπαρών οξέων και τα ευρήματα του AREDS2 στην πρόληψη του καταρράκτη και το πως επιδρούν οι διατροφικές συνήθειες στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη του καταρράκτη. Η αντιπαράθεση για τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών από τα συμπληρώματα σε σχέση με τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Τέλος περιλαμβάνει μικτά αποτελέσματα από διάφορες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων βιταμινών στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της εξέλιξης των οφθαλμικών παθήσεων. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρωμάτων, ενώ άλλες δεν βρίσκουν σημαντικό όφελος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα. Η πτυχιακή αυτή υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη της υγείας των οφθαλμών και την πρόληψη εκφυλιστικών καταστάσεων. Υποστηρίζει τις διατροφικές παρεμβάσεις ως μια μη επεμβατική, οικονομικά αποδοτική στρατηγική για τη βελτίωση της οπτικής υγείας.el
dc.format.extent66el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΟξειδωτικό στρεςel
dc.subjectΣυμπληρώματαel
dc.subjectΒιοδιαθεσιμότηταel
dc.titleΟ ρόλος των βιταμινών, των απαραίτητων λιπαρών οξέων αλλά και των αντιοξειδωτικών στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας(AMD), στο σύνδρομο ξηροφθαλμίας(DES) και στον καταρράκτηel
dc.title.alternativeThe role of vitamins, essential fatty acids and antioxidants in aged related macular degeneration(AMD), dry eye syndrome(DES) and cataractel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeGialelis, Themistoklis
dc.contributor.committeeΠλακίτση, Αθηνά
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Υγείας & Πρόνοιαςel
dc.contributor.departmentΤμήμα Βιοϊατρικών Επιστημώνel
dc.description.abstracttranslatedThis thesis conducts a bibliographical review on how vitamins, antioxidants and fatty acids can help prevent or treat common eye diseases such as age-related macular degeneration (AMD), dry eye syndrome (DES) and cataract. AMD is the leading cause of vision loss in adults aged 50 and older. A high prevalence of DES is observed, particularly in people over 60 years of age. Cataracts is one of the most common causes of vision loss. The main points of this thesis are the detailed description of the anatomical structure of the eye, including the retina, macula, choroid, cornea, and lens. Overview of oxidative stress and its damaging effects on the eye. The role of essential nutrients. Evidence from studies such as AREDS2 and CAREDS on the benefits of multivitamin supplementation in reducing AMD risk. The benefits of omega-3 and omega-6 fatty acids in reducing DES symptoms. The role of fatty acids and AREDS2 findings in cataract prevention and the effect of dietary habits on cataract development and its progression. The debate over the bioavailability of nutrients from supplements versus those taken from whole foods. Finally, it includes mixed results from various studies on the effectiveness of vitamin supplements in preventing or slowing the progression of eye diseases. Some studies support the use of supplements, while others find no significant benefit, highlighting the need for further research. This thesis highlights the critical role of a balanced diet rich in specific nutrients to support eye health and prevent degenerative conditions. It supports nutritional interventions as a non-invasive, cost-effective strategy to improve visual health.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές