Εμφάνιση απλής εγγραφής

«Αλλεργιογόνα συνθετικών αρωμάτων, αιθέριων ελαίων στα δερμοκαλλυντικά , νομοθεσία και αναλυτικές μέθοδοι»

dc.contributor.advisorΠαπαδόπουλος, Απόστολος
dc.contributor.authorΚουτή, Αγορίτσα
dc.date.accessioned2024-10-31T06:30:04Z
dc.date.issued2024-10-30
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7933
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7765
dc.description.abstractΗ όσφρηση αποτελεί μία από τος βασικότερες αισθήσεις του ανθρώπου καθώς έχει συμβάλλει στην εξέλιξη του με αποτέλεσμα το άρωμα να έχει κατακτήσει το ενδιαφέρον του ανθρώπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Έχει αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι θρησκευτικών τελετουργιών και καθορισμού κοινωνικού ρόλου ενώ λόγω της επίδρασης του στην ψυχολογία του καταναλωτή, πλέον χαρακτηρίζεται ως μια σημαντική παράμετρο σε πληθώρα καταναλωτικών προϊόντων. Η πρώτη υγρή μορφή αρώματος σε περιέκτη ήταν το αιθέριο έλαιο το οποίο υπάρχει φυσιολογικά στο φυτό επιτελώντας διάφορες λειτουργείες. Η τεχνικές απομόνωσης του αναπτύχθηκαν από την αρχαιότητα και εξελίχθηκαν μέχρι και σήμερα και αποτελούν κατά κύριο λόγο την εκχύλιση και την απόσταξη. Τα αιθέρια έλαια είναι πτητικές, οργανικές ενώσεις και αποτελούνται κυρίως από: τερπενικούς υδρογονάνθρακες., οξυγονούχα τερπένια και αρωματικές ενώσεις. Η σύσταση των αιθέριων ελαίων σε αυτές τις ενώσεις είναι αυτή που καθορίζει και το άρωμα του. Η εξέλιξη της επιστήμης εκτός από την δυνατότητα απομόνωσης των επιμέρους συστατικών έδωσε την δυνατότητα παραγωγής αρωμάτων συνθετικά στο εργαστήριο , μία διαδικασία που προδίδει σταθερότητα και ανταγωνιστική τιμή στο άρωμα. Στην συνέχεια, η ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού και της επιστήμης για βιώσιμη ανάπτυξη, το ενδιαφέρον στράφηκε στην Βιοτεχνολογία. Τεχνικές Βιοσύνθεσης επεκτάθηκαν και στην αρωματοποιεία ώστε να μιμηθούν εργαστηριακά την φυσική παραγωγή των συστατικών αρωμάτων και ειδικότερα των τερπενοειδών. Οι κύριες και οι αποτελεσματικότερες μέθοδοι Βιοτεχνολογίας που έχουν εφαρμοστεί σε φυτά για την παραγωγή των αρωμάτων είναι η εφαρμογή της γενετικής μηχανικής σε φυτά και η παραγωγή από μικροοργανισμούς, ειδικότερα τα Escherichia coli και Saccharomyces cerevisiae. Η ποικιλόμορφη σύσταση σε συνδυασμό με την ευρεία χρήση των αρωμάτων στα καταναλωτικά αγαθά οδήγησε σε ανεπιθύμητες ενέργειες με την κυριότερη μεταξύ άλλων την Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής (ΑΔΕ) που προκαλείται από 3 τα λεγόμενα «αλλεργιογόνα». Έτσι, αναπτύχθηκαν δοκιμασίες ανίχνευσης αλλεργιογόνων ώστε ο ασθενής να προλαμβάνει την πιθανότητα πρόκλησης ΑΔΕ. Αυτές είναι τα patch tests, opesn test , fin chamber test , photopatch test (φωτοδοκιμασία). Ταυτόχρονα, για την προστασία του καταναλωτή θεσπίστηκαν νομοθετικά πλαίσια που επιβάλλουν περιορισμούς και απαγορεύσεις σε ουσίες καλλυντικών και αρωμάτων αλλά και την καταγραφή των αλλεργιογόνων σε συγκεκριμένα ποσοστά στην ετικέτα ώστε ο καταναλωτής να είναι πάντα ενημερωμένος. Στην Ευρώπη ισχύει ο Κανονισμός ενώ διεθνώς ακολουθείται το πρότυπο ISO . Οργανισμοί που συμβάλλουν σε αυτό είναι ο IFRA. Σήμερα, για την Ευρώπη υπάρχουν περιορισμοί σε 81 αλλεργιογόνα και οι βιομηχανίες βρίσκονται υπό ανανέωση των συστατικών και τελικών προϊόντων τους ώστε να είναι εντός των προϋποθέσεων. Για την καθιέρωση ωστόσο των νομοθετικκών πλαισίων αλλά και για την έρευνα των συστατικών των αρωμάτων χρησιμοποιούνται χρωματογραφικές τεχνικές για την ανάλυση και εξειδικευμένοι ανιχνευτές για την ταυτοποίηση. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι ο συνδυασμός Αέριας Χρωματογραφίας/Φασματοσκοπία Μάζας (GC-MS).el
dc.format.extent97el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές*
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές*
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectΑλλεργιογόναel
dc.subjectΝομοθεσίαel
dc.subjectΆρωμαel
dc.subjectΚαλλυντικάel
dc.subjectΒιοτεχνολογίαel
dc.subjectΔερματίτιδαel
dc.subjectΑιθέρια έλαιαel
dc.subjectΠοιοτικός έλεγχοςel
dc.title«Αλλεργιογόνα συνθετικών αρωμάτων, αιθέριων ελαίων στα δερμοκαλλυντικά , νομοθεσία και αναλυτικές μέθοδοι»el
dc.title.alternative«Αλλεργιογόνα συνθετικών αρωμάτων, αιθέριων ελαίων στα δερμοκαλλυντικά , νομοθεσία και αναλυτικές μέθοδοι»el
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeePapageorgiou, Spyros
dc.contributor.committeeVARVARESOU, ATHANASIA
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Υγείας & Πρόνοιαςel
dc.contributor.departmentΤμήμα Βιοϊατρικών Επιστημώνel
dc.description.abstracttranslatedSmell is one of the fundamental human senses as it has contributed to human evolution, resulting in fragrance capturing human interest from ancient times to today. It has been an integral part of religious rituals and the determination of social roles, while due to its impact on consumer psychology, it is now considered an important parameter in a plethora of consumer products. The first liquid form of fragrance in a container was essential oil, which naturally exists in the plant performing various functions. Isolation techniques for it were developed from antiquity and evolved to this day, primarily involving extraction and distillation. Essential oils are volatile organic compounds and mainly consist of: terpenic hydrocarbons, oxygenated terpenes, and aromatic compounds. The composition of essential oils in these compounds is what determines their fragrance. The advancement of science, besides enabling the isolation of individual components, allowed for the synthetic production of fragrances in the laboratory, a process that provides stability and competitive pricing for fragrances. Subsequently, as consumer awareness and science for sustainable development increased, interest turned to Biotechnology. Biosynthesis techniques were extended to perfumery to mimic the natural production of fragrance components in the lab, particularly terpenoids. The main and most effective Biotechnology methods applied to plants for fragrance production are genetic engineering in plants and production from microorganisms, especially Escherichia coli and Saccharomyces cerevisiae. The diverse composition combined with the wide use of fragrances in consumer goods led to adverse reactions, with the most 4 prominent being Allergic Contact Dermatitis (ACD) caused by so-called "allergens." Thus, allergen detection tests were developed to prevent the possibility of ACD for patients. These are patch tests, open tests, fin chamber tests, and photopatch tests. Simultaneously, to protect consumers, legislative frameworks were established imposing restrictions and prohibitions on substances in cosmetics and fragrances, as well as requiring the listing of allergens in specific percentages on the label so that consumers are always informed. In Europe, the Regulation is in force, while internationally the ISO standard is followed. Organizations contributing to this include IFRA. Today, in Europe, there are restrictions on 81 allergens, and industries are updating their ingredients and final products to comply with the requirements. For the establishment of legislative frameworks and for the research of fragrance ingredients, chromatographic techniques are used for analysis and specialized detectors for identification. The most widespread method is the combination of Gas Chromatography/Mass Spectrometry (GC-MS).el
dcterms.embargoTerms6 monthsel
dcterms.embargoLiftDate2025-05-02T06:30:04Z


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές