dc.contributor.advisor | TRAPALI, ΜΑΡΙΑ | |
dc.contributor.author | Καρτσώνης, Νικόλαος Πλαστήρας | |
dc.contributor.author | Καστελιανάκη, Στυλιανή | |
dc.date.accessioned | 2024-11-04T07:46:54Z | |
dc.date.available | 2024-11-04T07:46:54Z | |
dc.date.issued | 2024-10-07 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7957 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7789 | |
dc.description.abstract | Αντικείμενο της εργασίας αποτελεί η μέτρηση των αντιοξειδωτικών παραγόντων σε αποξηραμένα δείγματα σάρκας του Mullusbarbatus , με αποτέλεσμα να αξιολογηθούν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών του ψαριού και αντίστοιχα οι θετικές επιπτώσεις που προκαλούν στην υγεία.
Πυλώνας της καλής διατροφής είναι τα ψάρια, καθώς η κατανάλωση τους παρέχει θρε-πτικά οφέλη που σχετίζονται με την αξιοποίηση πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και ορισμένων μετάλλων και βιταμινών που περιέχονται σε αυτά. Τα ψάρια ή το ιχθυέλαιο περιέχουν ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που φαίνεται να διαδραματί-ζουν πολλούς ωφέλιμους ρόλους για την ανθρώπινη υγεία. Τα αντιοξειδωτικά που πε-ριέχονται σε αυτά έχουν γίνει επιστημονικά ενδιαφέρουσες ενώσεις λόγω των πολλών οφελών τους, όπως η αντιγήρανση και η αντιφλεγμονώδης δράση. Ο στόχος αυτής της μελέτης είναι να τονίσει, με τις τρέχουσες πληροφορίες, τη σημασία των αντιοξειδωτι-κών που παίζουν ρόλο στην κυτταρική απόκριση κατά του οξειδωτικού στρες, την δρά-ση τους από την άμεση εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών έως την ενίσχυση των α-ντιοξειδωτικών άμυνων και συνεπώς την καίρια σημασία τους στην σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Για την πραγματοποίηση της παρούσας μελέτης λήφθηκαν από τον Θερμαϊκό κόλπο 30 ψάρια, του είδους, Mullusbarbatus διαφορετικών μεγεθών και φύλων. Κάθε δείγμα αποξηράθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και έπειτα στάλθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, όπου και φυλάσσο-νται στην κατάψυξη (-20°C) τoυ Ερευνητικού Εργαστηρίου Χημείας, Βιοχημείας, Κοσμη-τολογίας του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών. Στα δείγματα πραγματοποιήθηκε μέ-θοδος εκχύλισης, FRAP, μέθοδος μέτρησης συνολικής φαινολικής δραστηριότητας, μέ-θοδος DPPH, ABTs, μέτρηση αντιδιαβητικής ικανότητας και τέλος ανάλυση στον αναλυ-τή LC-MS.
Η παρούσα μελέτη παρουσιάζει μία ποσοτικοποιημένη ανάλυση των αντιοξειδωτικών που περιέχονται στους ιστούς του είδους Mullus barbatus. Μέσω των μεθόδων που πραγματοποιήθηκαν μετρήθηκε η αναγωγική ικανότητα και πιο συγκεκριμένα οι αντιο-ξειδωτικοί παράγοντες, κυρίως φαινολικές ενώσεις και βιταμίνες, με σκοπό την καλύ-τερη κατανόηση της διατροφικής αξίας του είδους και την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού. Εμβαθύνοντας, με την μέθοδο φασματομετρίας μάζας (MS) ταυτοποιήθη-καν, το ασκορβικό οξύ, το γαλλικό οξύ, το πυρογαλλικό, η κατεχίνη, το καφεϊκό οξυ, το κουμαρικό οξύ, η καμφερόλη και η κερσετίνη. Με τις μεθόδους FRAP και ABTS, αλλά και με την στατιστική ανάλυση που ακολουθήθηκε, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει τάση υψηλότερης συγκέντρωσης αντιοξειδωτικών στα μικρότερα ψάρια συ-γκριτικά με τα μεγαλύτερα. | el |
dc.format.extent | 98 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Mullus barbatus | el |
dc.subject | Αντιοξειδωτικές δοκιμές | el |
dc.subject | FRAP | el |
dc.subject | Ελεύθερες ρίζες | el |
dc.subject | Οξειδωτικό στερς | el |
dc.title | Οι ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία του Mullus barbatus και η χημική μελέτη τους σε δείγματα από τον Θερμαϊκό κόλπο. | el |
dc.title.alternative | The beneficial properties for human health of Mullus barbatus and their chemical study in samples from the Thermaikos bay. | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Fountzoula, Christine | |
dc.contributor.committee | Kalantzi, Ioanna | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Υγείας & Πρόνοιας | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών | el |
dc.description.abstracttranslated | The focus of this study is the quantification of antioxidant compounds in dried muscle samples of Mullus barbatus, aiming to assess the antioxidant levels in the fish and their corresponding health benefits.
Fish are fundamental to a balanced diet, providing nutritional advantages associated with the high biological value of their proteins, as well as various essential minerals and vitamins. Fish and fish oil are rich in omega-3 polyunsaturated fatty acids, which have been shown to play numerous beneficial roles in human health. The antioxidants present in fish have garnered significant scientific interest due to their diverse benefits, including anti-aging and anti-inflammatory effects. The objective of this study is to highlight, using current data, the importance of antioxidants in the cellular response to oxidative stress, their mechanisms ranging from the direct scavenging of free radicals to the enhancement of antioxidant defenses, and thus their critical role in maintaining human health.
In this study, 30 Mullus barbatus specimens of varying sizes and sexes were collected from the Thermaic Gulf. Each sample was dried at the Hellenic Centre for Marine Re-search (HCMR) and subsequently sent to the University of West Attica, Department of Biomedical Sciences, where they are stored at -20°C in the freezer of the Research La-boratory of Chemistry, Biochemistry, and Cosmetology. The samples underwent extrac-tion procedures, the FRAP assay, total phenolic content measurement, DPPH assay, ABTS assay, evaluation of antidiabetic activity, and were ultimately analyzed using LC-MS.
The present study presents a quantified analysis of the antioxidants contained in the tissues of the species Mullus barbatus (red mullet). Through the methods carried out, the reducing capacity was measured, and more specifically the antioxidant factors, mainly phenolic compounds and vitamins, with the aim of better understanding the nutritional value of the species and the organism's antioxidant defense. Delving deep-er, using mass spectrometry (MS), ascorbic acid, gallic acid, pyrogallol, catechin, caffeic acid, p-coumaric acid, kaempferol, and quercetin were identified. Using the FRAP and ABTS methods, along with the statistical analysis that followed, we conclude that there is a tendency for higher concentrations of antioxidants in smaller fish compared to larger ones. | el |