Εμφάνιση απλής εγγραφής

Εφαρμογές των ψηφιακών διδύμων (DT) και του διαδικτύου πραγμάτων (ΙοΤ) στην εφοδιαστική αλυσίδα: Η περίπτωση της βιομηχανίας τροφίμων

dc.contributor.advisorΠαπουτσιδάκης, Μιχαήλ
dc.contributor.authorΣταυροπούλου, Άρτεμις Μαρία
dc.date.accessioned2024-11-18T11:51:50Z
dc.date.available2024-11-18T11:51:50Z
dc.date.issued2024-11-01
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/8044
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7876
dc.description.abstractΗ ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών και τον ανταγωνισμό στην αγορά, απαιτούν από την εφοδιαστική αλυσίδα προσαρμοστικότητα, ευελιξία και ενσωμάτωση της καινοτομίας. Για την επίτευξη των παραπάνω, είναι καθοριστικής σημασίας ο ρόλος που κατέχουν οι προηγμένες τεχνολογίες του αυτοματισμού, όπως το Διαδίκτυο Πραγμάτων (IoT) και τα Ψηφιακά Δίδυμα (DT). Η βιομηχανία των τροφίμων, εξελισσόμενη με ταχείς ρυθμούς, αρχίζει σταδιακά να ενσωματώνει τα παραπάνω εργαλεία. Ωστόσο, ο βαθμός και ο τρόπος με τον οποίο αυτή η ενσωμάτωση λαμβάνει χώρα, αλλά και οι παθογένειες που έρχεται να αντιμετωπίσει, δεν είναι σαφώς καθορισμένα. Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία, έχοντας σκοπό να αποσαφηνίσει τα παραπάνω, χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης, διεξάγεται συγκεντρωτική καταγραφή των παθογενειών της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και των ωφελειών της εφαρμογής των Ψηφιακών Διδύμων (DT) και του Διαδικτύου Πραγμάτων (IoT). Στο δεύτερο μέρος, μέσω ερωτηματολογίου, διερευνάται το επίπεδο του αυτοματισμού στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων, ενώ τα αποτελέσματα αναλύονται μέσω στατιστικής επεξεργασίας και συγκρίνονται με εκείνα παρόμοιων ερευνών που αφορούν την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Τροφίμων. Στη συνέχεια, παρατίθενται τα πιθανά οφέλη της εφαρμογής των παραπάνω τεχνολογιών στον συγκεκριμένο τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας και προτείνονται τυχόν βελτιωτικές προσαρμογές. Σκοπός είναι η ανάδειξη των σύγχρονων λειτουργικών προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και του ρόλου των τεχνολογιών του αυτοματισμού στην άμεση εξάλειψη αυτών και στη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και των παρεχόμενων προϊόντων στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων.el
dc.format.extent159el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΕφοδιαστική αλυσίδαel
dc.subjectΒιομηχανία τροφίμωνel
dc.subjectΒιομηχανία ποτώνel
dc.subjectΒιομηχανία 4.0el
dc.subjectΒιομηχανία 5.0el
dc.subjectΤεχνολογίες αυτοματισμούel
dc.subjectΔιαδίκτυο πραγμάτωνel
dc.subjectΨηφιακά δίδυμαel
dc.subjectSupply chainel
dc.subjectIndustry 4.0el
dc.subjectIndustry 5.0el
dc.subjectInternet of thingsel
dc.subjectDigital twinsel
dc.titleΕφαρμογές των ψηφιακών διδύμων (DT) και του διαδικτύου πραγμάτων (ΙοΤ) στην εφοδιαστική αλυσίδα: Η περίπτωση της βιομηχανίας τροφίμωνel
dc.title.alternativeApplications of digital twins (DT) and internet of things (IoT) in the supply chain: The case of food industryel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeDrosos, Christos
dc.contributor.committeeSymeonaki, Eleni
dc.contributor.facultyΣχολή Μηχανικώνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγήςel
dc.contributor.masterΑυτοματισμός Παραγωγής και Υπηρεσιώνel
dc.description.abstracttranslatedThe rapid development of technology, combined with the continuously increasing demands for quality products and services and the market competition, requires adaptability, flexibility, and the integration of innovation in the supply chain. To achieve these goals, the role of advanced automation technologies, such as the Internet of Things (IoT) and Digital Twins (DT), is of critical importance. The food industry, evolving at a fast pace, is gradually starting to integrate these tools. However, the degree and manner in which this integration takes place, as well as the challenges it aims to address, are not clearly defined. This thesis, aiming to clarify the above, is divided into two parts. In the first part, through a literature review, a comprehensive recording of the pathologies of the global supply chain has been conducted, as well as the benefits of applying Digital Twins (DT) and the Internet of Things (IoT). In the second part, through a questionnaire, the level of automation in the Greek Food Industry has been investigated, while the results have been processed statistically and compared with those of similar studies concerning the European Food Industry. Subsequently, the potential benefits of applying these technologies in the specific sector of the supply chain have been discussed, and potential improvement adaptations have been proposed. The purpose is to highlight the modern operational problems of the supply chain and the role of automation technologies in their immediate elimination, as well as the optimization of the production process and the provided products in the Greek Food Industry.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές