dc.contributor.advisor | Κοτροκόης, Κωνσταντίνος | |
dc.contributor.author | Μπακατσούλα, Αλίκη | |
dc.date.accessioned | 2025-02-19T16:05:44Z | |
dc.date.available | 2025-02-19T16:05:44Z | |
dc.date.issued | 2025-02 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/8415 | |
dc.description.abstract | Το ελαιόλαδο είναι προϊόν υψίστης σημασίας με έντονη παρουσία στη μεσογειακή διατροφή, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο φιλικά προς την καρδιά έλαια. Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχει εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητά του. Τα αντιοξειδωτικά είναι πολυπαραγοντικές ενώσεις που συμβάλλουν στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, στην εξάλειψη των ελευθέρων ριζών και προλαμβάνουν ασθένειες. Η παρούσα εργασία αποτελεί μια περιγραφή των αντιοξειδωτικών, μελετώντας τη σύσταση του ελαιόλαδου, τις μεθόδους καλλιέργειας, τις μεθόδους επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται στα ελαιόλαδα, καθώς και τις επιδράσεις των συνθηκών αποθήκευσης στην ποιότητα και το αντιοξειδωτικό προφίλ του ελαιόλαδου.
Αποδείχθηκε ότι οι βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας και το μεσογειακό κλίμα, συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτιστοποίηση των αντιοξειδωτικών επιπέδων (Tzortzakis et al., 2020). Με γνώμονα λοιπόν αυτές τις ορθές πρακτικές, οι ελαιοπαραγωγοί προσπαθούν να αναζητήσουν τρόπους αύξησης της περιεκτικότητας των ελιών σε αντιοξειδωτικά και κατ' επέκταση, βελτίωσης της ποιότητας του ελαιόλαδου που παράγεται κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Κατά κύριο λόγο, οι χειροκίνητες μέθοδοι σε μύλους (λιοτρίβεια) ή η άλεση σε γουδί και η συμπίεση με συσκευή πρέσας μπορούν να θεωρηθούν μερικές από τις παραδοσιακές τεχνικές που σχετίζονται με τη βιομηχανία εκχύλισης. Ως εκ τούτου, οι διάφορες μέθοδοι παρακολουθούνται με μεγάλη προσοχή για τις επιπτώσεις τους στο φαινολικό προφίλ και στην οξειδωτική σταθερότητα του ελαιόλαδου, κρατώντας κυρίως το αντιοξειδωτικό πλαίσιο και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά σε υψηλά επίπεδα.
Στην εργασία αυτή επιπλέον, αιτιολογείται ο τρόπος με τον οποίο οι συνθήκες αποθήκευσης, για παράδειγμα η θερμοκρασία, το φως και το οξυγόνο, είναι βασικοί παράγοντες που διασφαλίζουν ότι η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και η ποιότητα του ελαιόλαδου παραμένουν σε ισορροπημένη κατάσταση. | el |
dc.format.extent | 121 | el |
dc.language.iso | en | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Αντιοξειδωτικά | el |
dc.subject | Ελαιόλαδο | el |
dc.subject | Φαινολικό προφίλ | el |
dc.subject | Οξειδωτική σταθερότητα | el |
dc.subject | Συνθήκες αποθήκευσης | el |
dc.subject | Μέθοδοι καλλιέργειας | el |
dc.subject | Olive oil | el |
dc.subject | Antioxidants | el |
dc.title | Τα αντιοξειδωτικά ως ευεργετικά συστατικά του ελαιόλαδου | el |
dc.title.alternative | Antioxidants as beneficial components of olive oil | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Ζακυνθινός, Γεώργιος | |
dc.contributor.committee | Σωτηροπούλου, Πηνελόπη | |
dc.contributor.committee | Κοτροκόης, Κωνσταντίνος | |
dc.contributor.committee | Ζακυνθινός, Γεώργιος | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Δημόσιας Υγείας | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας | el |
dc.description.abstracttranslated | Olive oil is a product of great importance with a strong presence in the mediterranean diet, and is an oil for heart health. The high levels of antioxidants that it contains explain its functionality. Antioxidants are multifactorial compounds that help destroy cancer cells and prevent diseases. This thesis is a description of antioxidants, studying the composition of olive oil, cultivation methods, processing methods used in olive oils, and the effects of storage conditions on the quality. It has been shown that organic farming methods and the mediterranean climate contribute significantly to the optimization of antioxidant levels (Tzortzakis et al., 2020). Based on good practices, olive growers are trying to find ways to increase the antioxidant content of olives and thus the quality of olive oil antioxidant profile.
Primarily, manual methods or grinding in a mortar and pressing with a press device can be considered some of the traditional techniques associated with the extraction industry. Therefore, the different methods are closely examined for their effects on the phenolic profile and oxidative stability of the olive oil, keeping mainly the antioxidant framework and organoleptic characteristics of utmost importance.
This thesis further justifies how storage conditions, for example, temperature, light and oxygen, are key factors in ensuring that the antioxidant content and quality of olive oil remain balanced. | el |