Ο Ρόλος της Διαλειμματικής Νηστείας στην Πρόληψη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων
The Role of Intermittent Fasting in the Prevention of Cardiovascular Disease

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Κολιγλιάτη, Αθανασία- Μαρία
Ημερομηνία
2025-03-23Επιβλέπων
Notara, VenetiaΛέξεις-κλειδιά
Διαλειμματική νηστεία ; Καρδιαγγειακά νοσήματα ; Παράγοντες κινδύνου ; Πρόληψη ; Heart diseases ; Intermittent fasting ; Prevention ; Risk factorsΠερίληψη
ΕΙσαγωγή: Τα καρδιαγγειακά νοσήματα χαρακτηρίζονται από υψηλή νοσηρότητα και
θνητότητα. Η επίπτωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων αναμένεται να αυξηθεί
καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής αλλά και οι πολλαπλοί τροποποιήσιμοι
παράγοντες κινδύνου εμφάνισής τους, οι περισσότεροι εκ των οποίων μπορούν να
προληφθούν μέσω διατροφικών παρεμβάσεων.
Σκοπός: Η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της διαλειμματικής νηστείας στην
πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, μέσω της επίδρασής της στη μείωση των
παραγόντων κινδύνου των νοσημάτων αυτών.
ΥλΙκό καΙ Μέθοδος: Διενεργήθηκε συστηματική ανασκόπηση με τη χρήση της
μεθοδολογίας PRISMA. Μέσω της συνδυαστικής χρήσης λέξεων κλειδιών
αναζητήθηκαν οι κατάλληλες δημοσιεύσεις βάσει των κριτηρίων ένταξης και
αποκλεισμού από τις βάσεις δεδομένων PubMed, Scopus και Google Scholar. Τα
αποτελέσματα της παρούσας μελέτης αποτέλεσαν 15 πρωτογενείς έρευνες.
Αποτελέσματα: Η διαλειμματική νηστεία φαίνεται να είναι αποτελεσματική στην
πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων λόγω θετικής επιρροής της στη μείωση των
παραγόντων κινδύνου εμφάνισής τους. Συμβάλλει στην μείωση απώλειας βάρους και
μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και στη βραχυπρόθεσμη και
μακροπρόθεσμη διατήρηση τους. Βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ, μέσω της
σημαντικής μείωσης των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, της LDL, των
τριγλυκεριδίων καθώς και της αύξησης των επιπέδων της HDL. Η μείωση της
συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης μέσω της εφαρμογής διαλειμματικής
νηστείας μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και την ανάγκη
λήψης σχετικής φαρμακευτικής αγωγής. Δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ της
διαλειμματικής νηστείας και της βελτίωσης του γλυκαιμικού δείκτη. Ενώ δεν βρέθηκε
κάποιο είδος διαλειμματικής νηστείας να υπερτερεί έναντι του άλλου, η
διαλειμματική νηστεία βρέθηκε να είναι αποτελεσματικότερη συγκριτικά με την
συνήθη παρέμβαση συνεχούς περιορισμού πρόσληψης ενέργειας.
Συμπεράσματα: Η διαλειμματική νηστεία αποτελεί μια αποτελεσματική και ασφαλή
διατροφική παρέμβαση για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και θα
μπορούσε να συμπεριληφθεί στα σχετικά προγράμματα πρόληψης.
Περίληψη
Introduction: Heart diseases are characterized by high morbidity and mortality. The
incidence of heart diseases is expected to increase as life expectancy and multiple
modifiable risk factors increase most of which can be prevented through dietary
interventions.
Objective: To explore the effectiveness of intermittent fasting in the prevention of
heart diseases, through its impact on risk factors.
Material and Method: A systematic review was conducted using the PRISMA
methodology. Through the combined use of keywords, appropriate publications were
searched based on the inclusion and exclusion criteria from the PubMed, Scopus and
Google Scholar databases. The material of the present study consisted of 15 primary
studies.
Results: Intermittent fasting appears to be effective in preventing heart disease due to
its positive influence on reducing potential risk factors. It contributes to weight loss
and body mass index (BMI) reduction and their short-term and long-term
maintenance. It improves the lipid profile, through a significant reduction in total
cholesterol, LDL, triglyceride levels and an increase in HDL levels. The reduction in
systolic and diastolic blood pressure through the intermittent fasting reduces the risk
of heart disease and the need for related medication. No correlation was found
between intermittent fasting and improvement in the glycemic index. While no type
of intermittent fasting was found to be superior to the other, intermittent fasting was
found to be more effective compared to the usual intervention of continuous energy
intake restriction.
Conclusions: Intermittent fasting is an effective and safe dietary intervention for the
prevention of heart disease and could be included in the relevant prevention programs.