Φυσιολογία και παθοφυσιολογία της όρεξης και της λήψης τροφής. Ερευνητική προσέγγιση για τον ελληνικό πληθυσμό
Physiology and pathophysilogy of appetite and food reception. Research approach to the Greek population
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Author
Σαντοριναίος, Ευάγγελος
Date
2021-07Advisor
Βενετίκου, ΜαρίαKeywords
Metabolism ; Gastrointestinal tract ; Digestion ; Anorexia ; BulimiaAbstract
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιαστούν η φυσιολογία και
παθοφυσιολογία της όρεξης και της λήψης τροφής. Οι οποίες είναι υπεύθυνες για τις
διαταραχές στην λήψη τροφής.
Για να γίνει αυτό θα αναλύσουμε, μέσο των πηγών, το πεπτικό σύστημα με τα
όργανα και τους αδένες που το απαρτίζουν καθώς και τα θρεπτικά συστατικά τα οποία
βρίσκονται στην τροφή κι έχει ανάγκη ο οργανισμός για την επιβίωση του. Θα
αναλυθούν έννοιες όπως ο μεταβολισμός για να καταλήξουμε στους μηχανισμούς και
τα μέσα που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την δημιουργία της όρεξης που έχει ως
σκοπό να μας οδηγήσει στην λήψη τροφής, αλλά και το πώς μπορούν να
λειτουργήσουν λανθασμένα οι μηχανισμοί αυτοί οδηγώντας στα σύνδρομα που
χαρακτηρίζουμε ως διαταραχές στην λήψη τροφής.
Στο τέλος θα υπάρξει παρουσίαση έρευνας, που έγινε στα πλαίσια της
εργασίας, για την κατανόηση και την ανάλυση των διατροφικών συνηθειών του
ελληνικού πληθυσμού. Τα αποτελέσματα της οποίας ήταν αναπάντεχα σε αρκετές
κατηγορίες ενώ σε άλλες έδωσαν λαβή για περαιτέρω διερεύνηση στο μέλλον.
Abstract
The purpose of this project is to showcase the physiology and pathophysiology of
appetite and food reception. Which are responsible for food desorders.
In order to do this we will analyze, through the references, the digestive system
with all of its organs and glands, as well as the nutrients that we need to take from
food to survive. Terms such as metabolism will be analyzed in order to explain the
mechanisms that create the feeling of appetite which leads to the consumption of food.
Also we will explain how those mechanisms can malfunction leading to eating
disorders.
Finally there will be a presentation of a study, conducted within the project,
about the eating habits in the Greek population. The results of which was unexpected
in many categories while, in others pave the way for more research in the future.