Συγκέντρωση οξειδωμένων λιπιδίων στο αίμα διαβητικών ασθενών Τύπου ΙΙ
Concentration of oxidized fats in the blood of Type II diabetic patients
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Μαυρογιάννη, Θεοδώρα
Ημερομηνία
2022-07-08Επιβλέπων
Τράπαλη, ΜαρίαΛέξεις-κλειδιά
Οξειδωμένα λιπίδια ; ΔιαβήτηςΠερίληψη
Εισαγωγή: Οι οξειδωτικοί παράγοντες έχουν την ικανότητα να αλλάζουν τη δομή των λιπιδίων, δημιουργώντας υπεροξείδια και σχηματισμό μαλονδιαλδεΰδης (μηλονική διαλδεΰδη, MDA), που είναι μια οργανική ουσία, η οποία ανακύπτει από την υπεροξείδωση των λιπιδίων. Η μαλονδιαλδεΰδη είναι μια τοξική ουσία για τα κύτταρα, καθώς σχηματίζει ομοιοπολικούς δεσμούς με διάφορες κυτταρικές πρωτεΐνες και έχει επίδραση στο κυτταρικό DNA προκαλώντας μεταλλάξεις. Μετράται στο πλάσμα με τη μέθοδο TBA, και προσδιορίζεται μέσω της αντίδρασης της με το θειοβαρβιτουρικό οξύ. (Borges et al., 2013).
Σκοπός: Η παρούσα μελέτη, έχει ως σκοπό τη συσχέτιση των βιοχημικών παραμέτρων με τα επίπεδα οξειδωμένων λιπιδίων στο πλάσμα διαβητικών και φυσιολογικών ασθενών.
Μέθοδος: Έγιναν μετρήσεις σε πλάσμα διαβητικών και φυσιολογικών ασθενών με τη χρήση φωτόμετρου και τη μέθοδο T-bars, γλυκόζη, αιμοσφαιρίνη, τριγλυκερίδια, HDL, LDL και ουρικό οξύ. Για τη μέτρηση της ινσουλίνης έγινε η μέθοδος ELISA. Ακολούθως, έγινε η στατιστική σύγκριση, με τη χρήση του SPSS, σε φυσιολογικούς και διαβητικούς ασθενείς όπου πραγματοποιήθηκαν και οι δύο έλεγχοι (παραμετρικό student’s t-test και μη παραμετρικό Mann-Whitney U test).
Αποτελέσματα: Η ομάδα των φυσιολογικών έχει σημαντικά μικρότερα επίπεδα γλυκόζης συγκριτικά με την ομάδα των διαβητικών (p-value<0,001). Η ομάδα των φυσιολογικών έχει σημαντικά μικρότερα επίπεδα αιμοσφαιρίνης συγκριτικά με την ομάδα των διαβητικών (p-value<0,001). Δεν υπάρχει διαφορά στο επίπεδο χοληστερόλης ανάμεσα στις ομάδες φυσιολογικών και διαβητικών (p-value=0,707). Η ομάδα των φυσιολογικών έχει σημαντικά μικρότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων συγκριτικά με την ομάδα των διαβητικών (p-value<0,05). Η ομάδα των φυσιολογικών έχει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα HDL συγκριτικά με την ομάδα των διαβητικών (p-value<0,05). Δεν υπάρχει διαφορά στο επίπεδο LDL ανάμεσα στις ομάδες φυσιολογικών και διαβητικών (p-value=0,365). Δεν υπάρχει διαφορά στο επίπεδο ουρικού οξέος ανάμεσα στις ομάδες φυσιολογικών και διαβητικών (p-value=0,487). Η ομάδα των φυσιολογικών έχει σημαντικά μικρότερα επίπεδα πλάσμα-ΤΒΑ μmol/L συγκριτικά με την ομάδα των διαβητικών (p-value<0,001). Δεν υπάρχει διαφορά στο επίπεδο αιμόλυμα-TBA ανάμεσα στις ομάδες φυσιολογικών και διαβητικών (p-value=0,215). Η ομάδα των φυσιολογικών έχει σημαντικά μικρότερα επίπεδα ινσουλίνης συγκριτικά με την ομάδα των διαβητικών (p-value<0,05). Η ομάδα των φυσιολογικών έ-χει σημαντικά μικρότερα επίπεδα ινσουλίνης συγκριτικά με την ομάδα των διαβητικών (p-value<0,05).
Συμπεράσματα: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα βιοχημικών παραμέτρων και οξειδωμένων λιπιδίων προκύπτει ότι υπάρχει συσχέτιση.
Περίληψη
Introduction: Oxidizing agents have the ability to change the structure of lipids, creating peroxides and the formation of malondialdehyde (malonic dialdehyde, MDA), which is an organic substance, which arises from the peroxidation of lipids. Malondialdehyde is a toxic substance for cells, as it forms covalent bonds with various cellular proteins and has an effect on cellular DNA causing mutations. It is measured in plasma by the TBA method, and is determined by its reaction with thiobarbituric acid. (Borges et al., 2013).
Purpose: The purpose of this study was to correlate the biochemical parameters with the plasma levels of oxidized lipids in diabetic and normal patients.
Method: Plasma measurements were performed in diabetic and normal patients using a photometer and the T-bars method, glucose, hemoglobin, triglycerides, HDL, LDL and uric acid. The elisa method was used to measure insulin. Then, the statistical comparison was made, using SPSS, in normal and diabetic patients where both tests were performed (par-ametric student's t-test and non-parametric Mann-Whitney U test).
Results: The normal group has significantly lower glucose levels compared to the diabetic group (p-value <0.001). The normal group has significantly lower hemoglobin levels com-pared to the diabetic group (p-value <0.001). There is no difference in cholesterol level between the normal and diabetic groups (p-value = 0.707). The normal group has significantly lower triglyceride levels compared to the diabetic group (p-value <0.05). The normal group has significantly higher HDL levels compared to the diabetic group (p-value <0.05). There is no difference in LDL level between normal and diabetic groups (p-value = 0.365). There is no difference in uric acid level between the normal and diabetic groups (p-value = 0.487). The normal group has significantly lower plasma-TBA levels μmol / L compared to the diabetic group (p-value <0.001). There is no difference in the level of TBA between the normal and diabetic groups (p-value = 0.215). The normal group has significantly lower insulin levels compared to the diabetic group (p-value <0.05). The normal group has significantly lower insulin levels compared to the diabetic group (p-value <0.05).
Conclusions: According to the results of biochemical parameters and oxidized lipids it appears that there is a correlation.