Προσδιορισμός παραμέτρων αντιφλεγμονώδους δράσης εκχυλισμάτων αρωματικών φυτών και η συσχέτιση τους με τον Διαβήτη
Determination of parameters of anti-inflammatory action of aromatic plant exctacts and their association with Diabetes Mellitus
Keywords
Σακχαρώδης διαβήτης ; Αρωματικά φυτά ; Κανέλα ; ΚουρκουμάςAbstract
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) έχει αναδειχθεί σε μια παγκόσμια κρίση για τη δημόσια
υγεία, καθώς ευθύνεται για το θάνατο περίπου 1,6 εκατομμυρίων ατόμων ετησίως και
θεωρείται ως ο τρίτος υψηλότερος παράγοντας κινδύνου για πρόωρη θνησιμότητα λόγω
υπεργλυκαιμίας και οξειδωτικού στρες και φλεγμονής. Δεδομένου του υψηλού κόστους,
αλλά και των αυξημένων παρενεργειών των υφιστάμενων φαρμακευτικών
σκευασμάτων, η χρήση των φυτών έχει προσελκύσει αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον
ως εναλλακτική θεραπεία για το διαβήτη. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η in vitro
αξιολόγηση των παραμέτρων της αντιφλεγμονώδους δράσης εκχυλισμάτων αρωματικών
φυτών και δη της κανέλας και του κουρκουμά. Για τον προσδιορισμό των
αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων των εκχυλισμάτων χρησιμοποιήθηκε η δοκιμασία
αντιοξειδωτικής ικανότητας πλάσματος FRAP, ενώ για τις αντιδιαβητικές ιδιότητες η
μέθοδος της αναστολής της δραστικότητας της α-αμυλάσης. Και τα δυο εκχυλίσματα
παρουσίασαν υψηλές αντιοξειδωτικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες, όμως ο κουρκουμάς
φάνηκε να υπερτερεί της κανέλας, γεγονός που τον αναδεικνύει ως ένα πολλά
υποσχόμενο φυτό για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Δεδομένου, ότι ο διαβήτης πλήττει
ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίων, απαραίτητη κρίνεται η
περαιτέρω διεξαγωγή μελετών για τη διερεύνηση της δυναμικής των αρωματικών φυτών
στη διαχείριση του και την επίτευξη γλυκαιμικού ελέγχου.
Abstract
Diabetes Mellitus (DM) has emerged as a global public health crisis, accounting for the
deaths of approximately 1.6 million people annually and is considered to be the third
highest risk factor for premature mortality due to hyperglycemia, oxidative stress and
inflammation. Given the high cost, but also the increased side effects of existing drugs,
the use of plants has attracted increased research interest as an alternative treatment for
diabetes. The purpose of this study was the in vitro evaluation of the parameters of the
anti-inflammatory action of aromatic plant extracts, namely cinnamon and turmeric. The
FRAP plasma antioxidant capacity test was used to determine the antioxidant properties
of the extracts, while the method of α-amylase activity inhibition was used for
antidiabetic properties. Both extracts displayed high antioxidant and anti-diabetic
properties, but turmeric seemed to outperform cinnamon, making it a promising plant for
treating diabetes. As diabetes affects an increasing number of people worldwide, further
studies are needed to investigate the potential of aromatic plants in its management and
to achieve glycemic control.