Εμφάνιση απλής εγγραφής

Οι απόψεις και γνώσεις των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής των ΣΜΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη διατροφή των μαθητών τους

dc.contributor.advisorΦώτη, Παρασκευή
dc.contributor.authorΒησσαράκου, Αικατερίνη
dc.date.accessioned2022-07-22T06:20:05Z
dc.date.available2022-07-22T06:20:05Z
dc.date.issued2022-07-15
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/2611
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2451
dc.description.abstractΕισαγωγή: Η παιδική ηλικία είναι μια κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη και την εδραίωση των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων του ατόμου. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ποικίλα διατροφικά προβλήματα. Οι γνώσεις διατροφής θα μπορούσαν να αποτρέψουν την καθυστέρηση της ανάπτυξης και περαιτέρω αναπηρία. Η σημασία των εκπαιδευτικών στη διαδικασία της προώθησης της υγιεινής διατροφής στο σχολείο είναι πρωταρχικής σημασίας. Σκοπός: Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι να παρουσιάσει τις απόψεις, γνώ-σεις και στάσεις των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τη διατροφή των μαθητών τους, μέσα από μία ποσοτική έρευνα. Μέθοδος: Για τους σκοπούς της έρευνας κατασκευάστηκε ένα ερωτηματολόγιο. Για τη στα-τιστική ανάλυση του δείγματος και την εξαγωγή αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκε το στα-τιστικό πακέτο SPSS 26 για τη σύγκριση των απαντήσεων των εκπαιδευτικών. Αποτελέσματα: Το σύνολο των εκπαιδευτικών χρησιμοποιεί λιχουδιές για επιβράβευση των μαθητών, όμως αποθαρρύνει τους μαθητές από την κατανάλωση αναψυκτικών και/τυ-ποποιημένων χυμών, ζαχαρούχων ροφημάτων και σκευασμάτων. στο σχολείο. Μεγάλο πο-σοστό των εκπαιδευτικών δεν γνωρίζει ή κάνει λάθος για τις συνιστώμενες ποσότητες δη-μητριακών ανά ημέρα, τις οποίες πρέπει να λαμβάνουν τα παιδιά 6-12 ετών. Συμπεράσματα: Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν εκπαιδευθεί στην παιδική διατροφή και έχουν λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τις σωστές διατροφικές προσλήψεις των μαθητών τους. Έχουν αντίθετη άποψη αναφορικά με το ότι οι διατροφικές συνήθειές τους στο σχολείο ε-πηρεάζουν τους μαθητές, όμως υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την ένταξη της διατροφικής αγωγής στο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου.el
dc.format.extent79el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.publisherΑνώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.)el
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΠαιδική διατροφήel
dc.subjectΠαιδιά με ειδικές ανάγκεςel
dc.subjectΕκπαιδευτικοί ΣΜΕΑΕel
dc.titleΟι απόψεις και γνώσεις των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής των ΣΜΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη διατροφή των μαθητών τουςel
dc.title.alternativeThe views and knowledge of special education teachers, assigned at Spe-cial Education School Units in Primary Education, on the nutrition of their students/pupils.el
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeΣιδηροπούλου - Κανέλλου, Τρυφαίνη
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Υγείας & Πρόνοιαςel
dc.contributor.departmentΤμήμα Βιοϊατρικών Επιστημώνel
dc.contributor.masterΠαιδαγωγική μέσω Καινοτόμων Τεχνολογιών και Βιοϊατρικών Προσεγγίσεωνel
dc.description.abstracttranslatedIntroduction: Childhood is a critical period for the development and consolidation of a per-son's physical and mental abilities. Children with disabilities have an increased risk for a variety of nutrition problems. Nutritional knowledge could prevent increased delays and fur-ther disability. Teachers have an important role in the process of healthy meals promotion in school. Purpose: The aim of this dissertation is to present the views, knowledge and attitudes of Special Education Teachers in Primary Education concerning nutrition of their students through quantitative research. Method: A questionnaire was constructed for the purposes of the research. The statistical package SPSS 26 was used for the statistical analysis of the sample and the extraction of results for the comparison of the teachers' answers. Results: All teachers use treats to reward students, but discourage students from consuming soft drinks and / or standardized juices, sugary drinks and preparations. to school. A large percentage of teachers do not know or are mistaken about the recommended amounts of cereal per day that children aged 6-12 should intake. Discussion: Teachers are not trained enough in child nutrition and have misconceptions about their students' proper nutritional intake. They have the opposite view that their eating habits at school influence students, but they largely support the inclusion of nutrition educa-tion in the school curriculum.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές