dc.contributor.advisor | Κόρκας, Ηλίας | |
dc.contributor.author | Τσουκαλάς, Παναγιώτης | |
dc.date.accessioned | 2022-07-31T17:27:00Z | |
dc.date.available | 2022-07-31T17:27:00Z | |
dc.date.issued | 2022-07 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/2730 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2570 | |
dc.description.abstract | Η διαφαινόμενη κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη,
επηρεάζει τον αμπελοοινικό τομέα παγκοσμίως, οδηγώντας σε αλλαγές των κλιματολογικών
συνθηκών, επιτάχυνση της ωρίμανσης των σταφυλιών, αύξηση της συγκέντρωσης των
διαλυτών στερεών και επίδραση τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων οίνων.
Η προσπάθεια των αμπελουργών και των οινοποιών για τη διατήρηση των τυπικών
οργανοληπτικών των υφιστάμενων αμπελοοινικών περιοχών, οδηγεί στην έρευνα για εύρεση
μεθόδων αντιμετώπισης αυτών των επερχόμενων αλλαγών.
Στα πλαίσια της εργασίας, πραγματοποιήθηκε πείραμα σε παραδοσιακό, μη
αρδευόμενο αμπελώνα, ποικιλίας Σαββατιανό (Vitis Vinifera L.), με σχήμα διαμόρφωσης
κύπελλο, στην περιοχή της Παιανίας (Μεσόγεια Αττικής), προσβλέποντας σε τρόπους
καθυστέρησης της ωρίμανσης. Το πείραμα περιλάμβανε εφαρμογή θερινών κλαδεμάτων (1
εφαρμογή αυστηρού κορφολογήματος, 3 εφαρμογές ξεφυλλίσματος), σε διαφορετικά
φαινολογικά στάδια, ώστε να παρατηρηθεί η επίδρασή τους στην ωρίμανση και τα
χαρακτηριστικά των οίνων (˚Baume, Αλκοολικός Τίτλος, pH, Ολική Οξύτητα, Οξικό Οξύ).
Η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε πως η εφαρμογή του αυστηρού
κορφολογήματος και οι δύο εκ των τριών εφαρμογών ξεφυλλίσματος, καθυστέρησαν την
ωρίμανση κατά 5 ημέρες, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές όσον αφορά το pH και
την Ολική Οξύτητα, ενώ όσον αφορά το Οξικό Οξύ, παρατηρήθηκαν σημαντικότερες
διαφορές στα δείγματα οίνων.
Τέλος, παρατηρήθηκαν και οι επιπτώσεις στην υγεία των σταφυλιών (εγκαύματα),
λόγω της αυξημένης έκθεσής τους στις ηλιακές ακτίνες, σε σχέση με τα σταφύλια του
ελέγχου. | el |
dc.format.extent | 131 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Σαββατιανό | el |
dc.subject | Κλιματική αλλαγή | el |
dc.subject | Climate change | el |
dc.subject | Αμπελοκομικές τεχνικές | el |
dc.subject | Viticulture techniques | el |
dc.subject | Savvatiano | el |
dc.title | Αμπελοκομικές τεχνικές με σκοπό την καθυστέρηση της ωρίμανσης των σταφυλιών της ποικιλίας Σαββατιανό (Vitis vinifera L.) | el |
dc.title.alternative | Viticulture techniques in order to delay the ripening of the grapes of the Savvatiano variety (Vitis vinifera L.) | el |
dc.type | Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία | el |
dc.contributor.committee | banilas, george | |
dc.contributor.committee | Σεχάντε, Αντνάν | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών | el |
dc.contributor.master | Επιστήμη Οίνου και Ζύθου | el |
dc.description.abstracttranslated | The developing climate change and the rise of the planet temperature, affect the vine
and wine industry globally, leading to changes in climate conditions, acceleration of berry
ripeness, rise of soluble solids and changes in the sensory characteristics of the wines.
Viticulturists and oenologists try to maintain the typicity of the sensory characteristics of the
wines produced in current wine-producing areas, by researching for new methods to
overcome these forthcoming changes.
The objective of this work was to perform an experiment on a traditional, nonirrigated vineyard, of variety Savatiano (Vitis vinifera L.), cultivated in bush training system,
located in Peania (Mesogia, Attica), looking for methods which can delay the berry ripeness.
The experiment consisted of the application of summer pruning methods (1 application of
severe shoot trimming, 3 application of defoliation), each one applied in different
phenological stage, while monitoring their effect in the berry ripeness and the wine
characteristics (˚Baume, Alcohol level, pH, Total Acidity, Acetic Acid).
The statistical analysis performed after the end of the experiment, showed a five-day
delay in the berry ripeness of the fruits coming out of the vines treated with severe shoot
trimming and two out of the three defoliation applications. Non important variations were
observed regarding pH and Total Acidity, though a serious variation was observed in acetic
acid content in the wine samples.
Effects and burns on the grapes from the extended exhibition to the solar radiation
were observed, compared to the control vines. | el |