Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Collections in this community
-
Διδακτορικές διατριβές
Διδακτορικές διατριβές τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών -
Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Επιστήμη Οίνου και Ζύθου
Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες ΠΜΣ Επιστήμη Οίνου και Ζύθου -
Πτυχιακές εργασίες
Πτυχιακές εργασίες τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Recent Submissions
-
Διαφοροποίηση ελληνικών οίνων με βάση τη χρωματομετρική ανάλυση CIELAB
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10)Η εργασία αφορά την ταξινόμηση και διαφοροποίηση των κυριότερων ελληνικών ποικιλιών οίνου με βάση το χρώμα. Το χρώμα, ως χαρακτηριστικό του οίνου, κρίνεται μια από τις πιο σημαντικές οπτικές εκφράσεις, καθώς αντικατοπτρίζει ... -
Επίδραση του παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου στα κρασιά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-04)Η τεχνική της χρήσης του παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου, βασίζεται στην χρήση υψηλής έντασης παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου για την διάρρηξη της κυτταρικής μεμβράνης. Χρησιμοποιείται ως μη θερμική μέθοδος για την αδρανοποίηση ... -
Development of innovative methods for the preparation of red wine grape extracts and microemulsions enriched in polyphenolic antioxidants.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-04)In an ever-changing society where the world's population is growing, the demand for more food and energy production is a fact. This ever-increasing production is a severe problem in our time. Many food wastes could be raw ... -
Εμπειρική προσέγγιση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μέσω οινοτουρισμού και αθλητικού τουρισμού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Τις τελευταίες δεκαετίες, ο αθλητισμός έχει γίνει ένα φαινόμενο μεγάλων διαστάσεων και θεωρείται σημαντικός πόρος για την ανάπτυξη μιας τοπικής οικονομίας και αγοράς. Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί μια νέα ευκαιρία για την ... -
Επίδραση του terroir στις Κυπριακές ποικιλίες Γιαννούδι και Ξυνιστέρι
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Η Κύπρος αποτελεί μία από τις πρώτες χώρες που εμφανίστηκε η αμπελοκαλλιέργεια, όπου μέχρι σήμερα καλλιεργούνται τόσο γηγενείς όσο και διεθνείς ποικιλίες. Μία από τις πρώτες ποικιλίες που έβαλε στον χάρτη της αμπελοκαλλιέργειας ... -
Η χρήση του μαστιχόνερου στην παραγωγή του ζύθου.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-04)Η μαστίχα Χίου έχει μακρά ιστορία, γνωστή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό αγαθό σε πολλές και διαφορετικές περιόδους. Προέρχεται από έναν συγκεκριμένο δέντρο, που ... -
In vitro διαλογή μικροοργανισμών με αντιμικροβιακή δράση εναντίον παθογόνων της αμπέλου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10)Μέχρι και σήμερα, παγκοσμίως, το αμπέλι απειλείται επανειλημμένα από ασθένειες που προσβάλλουν όλα τα όργανα του. Ερευνητές συνεχώς καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να ανακαλυφθούν νέοι και βιολογικοί τρόποι αντιμετώπισης ... -
Αξιολόγηση του συνεμβολιασμού των ζυμών Hanseniaspora vineae και Saccharomyces cerevisiae στην οινοποίηση της ποικιλίας Μοσχοφίλερο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-01)Η Hanseniaspora vineae είναι ένα είδος ζύμης non-Saccharomyces που παίζει σημαντικό ρόλο στην αρχική φάση της ζύμωσης κατά την οινοποίηση. Το συγκεκριμένο είδος είναι ικανό να συμβάλλει στη δημιουργία μοναδικών αρωματικών ... -
Σύγκριση μηχανικών μεθόδων τεχνητής παλαίωσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10)Η οινοποίηση έχει τις ρίζες της στη Νεολιθική εποχή, όταν η καλλιέργεια της αμπέλου διαδόθηκε από τον Καύκασο στη Μεσόγειο. Το ορόσημο της χρήσης δρύινων βαρελιών τον 1ο αιώνα π.Χ. βελτίωσε τη συντήρηση και τη μεταφορά ... -
Βιολογική αντιμετώπιση του μύκητα Phaeomoniella chlamydospora στο αμπέλι
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-03)Οι ασθένειες του ξύλου της αμπέλου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ίσκα των Νεαρών Πρέμνων, είναι ένα από τα μεγαλύτερο φυτοπαθολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές της αμπέλου. Πολλοί και διαφορετικοί ... -
Ελληνικοί οίνοι και αγορές της Άπω Ανατολής (Κίνα-Ιαπωνία)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-23)Οι εξαγωγές των οίνων τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αυξητική τάση γεγονός που οφείλεται στην αναγνώριση των ελληνικών οίνων σε διεθνές επίπεδο, στις προωθητικές ενέργειες που πραγματοποιούνται καθώς και στην τροφή των ... -
Επεξεργασία υγρών αποβλήτων του οινοποιείου με αξιοποίηση των επεξεργασμένων υγρών για άρδευση και της επεξεργασμένης λάσπης για διάθεση στο αμπέλι
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-12)Η επεξεργασία και η αξιοποίηση των υγρών αποβλήτων και της λάσπης των οινοποιείων παρουσιάζουν σημαντικές περιβαλλοντικές και γεωργικές ευκαιρίες και προκλήσεις. Τα υγρά απόβλητα οινοποιείων, τα οποία χαρακτηρίζονται ... -
Η σήμανση (ετικέτα) του οίνου ως εργαλείο μάρκετινγκ
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-01)Το Marketing έχει την ικανότητα να δημιουργεί ισχυρές κερδοφόρες σχέσεις μεταξύ εταιρειών ή οργανισμών και καταναλωτών. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς, στην οικονομία και στις αποφάσεις εταιρειών ... -
Παραγωγή ξηρού οίνου από λιαστά σταφύλια των κυπριακών ποικιλιών Ξυνιστέρι και Μαύρο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-25)Η παρούσα εργασία μελετά τόσο σε βιβλιογραφικό όσο και σε πειραματικό επίπεδο την ανάπτυξη ξηρών οίνων από λιαστά σταφύλια των γηγενών κυπριακών ποικιλιών Μαύρο και Ξυνιστέρι. Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας ... -
Επίδραση του Zygosaccharomyces bailii σε συνθετικά υποστρώματα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-01)Εδώ και πολλές δεκαετίες, ο συμβατικός σακχαρομύκητας, Saccharomyces cerevisiae, αποτελεί τον κατεξοχήν οργανισμό που επιτελεί την αλκοολική ζύμωση. Ωστόσο, λόγω της αύξησης της χρήσης των non-Saccharomyces ζυμών, γνωστές ... -
Διαφορές ζυμώμενων υδρομελών και αποσταγμάτων αυτών με αέριο χρωματογράφο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να αξιολογήσει με τη βοήθεια της αέρια χρωματογραφίας τις διαφορές που παρουσιάζουν ζυμώμενα υδρόμελα που προέρχονται από μέλι διαφορετικών ποικιλιών και τα αποστάγματα αυτών. ... -
Μελέτη του προφίλ των φαινολικών συστατικών σταφυλιών ελληνικών ποικιλιών από διαφορετικούς κλώνους με χρήση HPLC
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-24)Το πολυφαινολικό προφίλ των σταφυλιών επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα των οίνων, καθώς συμβάλει στο χρώμα, στη γεύση, στο άρωμα, στο δυναμικό παλαίωσης και στην διάρκεια ζωής τους. Επιπλέον, τα πολυφαινολικά προφίλ είναι ... -
H επίδραση του roasted malt στο αρωματικό προφίλ του whiskey
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-08-27)Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο «Η Επίδραση του Roasted Malt στο Αρωματικό Προφίλ του Whiskey» έχει σκοπό να μελετήσει την ενδεχόμενη επίδραση της χρήσης καβουρδισμένης βύνης (roasted malt) στο αρωματικό προφίλ ... -
Πρακτικές διαχείρισης αμπελώνων που συμβάλουν στη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Διερχόμαστε τον αιώνα, όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής είναι ορατές, αλλά ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας στατιστικά μοντέλα, προειδοποιούν και προετοιμάζουν την ανθρωπότητα ώστε να ανταπεξέλθει ... -
Αξιοποίηση γιγάρτων σταφυλής σε καλλυντικά, φάρμακα και τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Ο βασικός στόχος της εργασίας αυτής είναι η αναγνώριση των συστατικών των γιγάρτων του σταφυλιού προκειμένου να αξιοποιηθούν από τις βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων όσον το δυνατόν περισσότερο. Περιγράφεται η πορεία του ...