Πτυχιακές εργασίες
Πρόσφατες υποβολές
-
Μελέτη των συμπτωμάτων, της επιδημιολογίας και των παθογόνων που προκαλούν το σύμπλεγμα της ίσκας της αμπέλου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-28)Η ασθένεια της Ίσκας της Αμπέλου είναι μία από τις πλέον καταστροφικές για την αμπελοκαλλιέργεια παγκοσμίως, προκαλώντας σοβαρές απώλειες στην παραγωγή των σταφυλιών, καθώς και στην υγεία των φυτών. Πρόκειται για ένα σύνθετο ... -
Το Σαββατιανό ως πολυδυναμική ποικιλία και οι σύγχρονες μέθοδοι οινοποίησής του
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-28)Το Σαββατιανό είναι μία από τις σημαντικότερες και πιο διαδεδομένες οινοποιήσιμες λευκές ποικιλίες σταφυλιού στην Ελλάδα. Είναι αρκετά ανθεκτικό ως φυτό, με μέτρια παραγωγικότητα και μεγάλη προσαρμοστικότητα που του ... -
Αρωματικό προφίλ της ποικιλίας Ξυνιστέρι
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02)Μέχρι να αποκτήσει την ανεξαρτησία της η Κύπρος την δεκαετία του 60, κατά μεγάλο ποσοστό ο αμπελώνας της χώρας κυριαρχούσε κυρίως από την ερυθρή γηγενή ποικιλία Μαύρο, το οποίο θεωρείτο ο βασιλιάς του Κυπριακού αμπελώνα ... -
Η παρουσία ωχρατοξίνης στους οίκους και οι τεχνικές μείωσης της
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-03-13) -
Διερεύνηση της σχέσης της ικανοποίησης και της αφοσίωσης των πελατών στα οινικά προϊόντα: Η περίπτωση των Ελλήνων καταναλωτών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-19)Ο οίνος αποτελεί ένα ιδιαίτερο προϊόν και η οινοποιία θεωρείται μια ισχυρή δύναμη στην αγορά της παγκόσμιας οικονομίας. Στην Ελλάδα, η αγορά του οίνου έρχεται αντιμέτωπη με τον ανταγωνισμό που υπάρχει σε ευρωπαϊκό και ... -
Οργανοληπτική αξιολόγηση ενός δείγματος αφρωδών οίνων της ποικιλίας μοσχοφίλερο παρασκευασμένων με αυτόχθονες ζύμες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-21)Το Μοσχοφίλερο αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές οινοποιήσιμες Ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, η οποία ενώ παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην παρασκευή ήρεμων λευκών και ροζέ οίνων, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να ... -
Μελέτη της κινόα στην παραγωγή ζύθου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-12)Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος της ζυθοποιίας εστιάζει όλο και περισσότερο στην αναζήτηση καινοτόμων ιδεών και την παραγωγή ζύθων με ιδιαίτερα και πολύπλοκα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που τους διαφοροποιούν από τις ... -
Μελέτη της επίδρασης διαφορετικών παλμών στην τεχνητή παλαίωση αποσταγμάτων με τη χρήση παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-03)Αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη της επίδρασης διαφορετικών παλμών στην τεχνητή παλαίωση αποσταγμάτων με τη χρήση παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου. Αυτό θα επιτευχθεί μελετώντας από την μια μεριά ... -
Κινητικές κατανάλωσης οξυγόνου σε οίνους Ελληνικών ποικιλιών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-20)Το οξυγόνο αποτελεί χημικό στοιχείο με μεγάλη σημασία για τη διάρκεια ζωής των οίνων, αφού δύναται να αντιδράσει με το διαθέσιμο προς οξείδωση υπόστρωμα και να επιφέρει μη αναστρέψιμες μεταβολές στο οργανοληπτικό τους ... -
Μελέτη της επίδρασης της προσθήκης φουμαρικού οξέος στα βασικά οινολογικά χαρακτηριστικά και στον έλεγχο της μηλογαλακτικής ζύμωσης, σε οίνους ελληνικών ποικιλιών μετά από ένα χρόνο αποθήκευσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-27)Η μηλογαλακτική ζύμωση αποτελεί κρίσιμο στάδιο στην οινοποίηση, καθώς συμβάλλει στη βελτίωση της γευστικής ισορροπίας, της μικροβιακής σταθερότητας και της αρωματικής πολυπλοκότητας των οίνων. Από την άλλη, η οξύτητα παίζει ... -
Επίδραση της ποικιλομορφίας του εδάφους της Ηλείας στην ποικιλία Μοσχοφίλερο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-27)Η εργασία εξετάζει την ποικιλία σταφυλιών Μοσχοφίλερο, η οποία καλλιεργείται στο νομό Ηλείας, στην Πελοπόννησο, εστιάζοντας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, την αρωματική της δύναμη και τη συμβολή της στην οινοπαραγωγή. ... -
Σύγκριση του παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου με άλλες μη θερμικές μεθόδους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-21)Η μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων και η συναφής τεχνολογία της μεθόδου PEF (Pulsed Electric Field – Παλλόμενα Ηλεκτρικά Πεδία) είναι μια σχετικά πρόσφατη – σε βιομηχανικό επίπεδο εφαρμοζόμενη μέθοδος – αναδυόμενη μη θερμική ... -
Συσχέτιση μεταξύ της προτίμησης ανάμεσα σε απλά υδατικά διαλύματα ζάχαρης διαφορετικών συγκεντρώσεων και συγκέντρωση ζάχαρης σε αγαπημένα ποτά και φαγητά για Έλληνες ενήλικες. Μέρος παγκόσμιας έρευνας με πολλά συμμετέχοντα εργαστήρια από έξι ηπείρους (GCCR Many labs 001)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-04)Η παρούσα έρευνα αποτελεί μέρος μίας παγκόσμιας έρευνας με την συμμετοχή εργαστηρίων από 6 (έξι) ηπείρους και αποσκοπεί στην διερεύνηση της συσχέτισης της μεταξύ της προτίμησης των Ελλήνων ενηλίκων ανάμεσα σε απλά ... -
Αλληλεπίδραση μεταξύ των «χημικών αισθήσεων» και της ακοής: Βιβλιογραφική επισκόπηση με έμφαση στις έρευνες – εφαρμογές που αφορούν στους οίνους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-19)Ο οίνος λόγω της πολύπλευρης φύσης του, της εκλεπτυσμένης και γαστρονομικής προστιθέμενης αξίας του αποτελεί ένα προϊόν για το οποίο οι επιστήμονες ενδιαφέρονται να μελετήσουν και να εξελίξουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ... -
Διαχείριση υποπροϊόντων με παλλόμενο ηλεκτρικό πεδίο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-10)Το Παλλόμενο Ηλεκτρικό Πεδίο είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία, η οποία αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τη συντήρηση των τροφίμων και την αδρανοποίηση μικροοργανισμών και περιλαμβάνει την εφαρμογή παλμών μέτριας έως υψηλής ... -
Διερεύνηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς στα προϊόντα οίνου: η περίπτωση της γενιάς Y
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-19)της δεκαετίας του 2000 και επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές τάσεις στον τομέα του οίνου. Πρόκειται για τη γενιά η οποία διαμορφώθηκε μέσα από την τεχνολογική εξέλιξη και τις κοινωνικές αλλαγές, και η καταναλωτική της ... -
Απόψεις των Ελλήνων Millennials για τα οινικά προϊόντα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-19)Η οινοβιομηχανία αποτελεί έναν συνεχή αναπτυσσόμενο κλάδο που έχει ως στόχο την προσέλκυση ολοένα και περισσότερων καταναλωτών. Για να επιτευχθεί αυτό, οι επιχειρήσεις αναπτύσσουν κατάλληλες στρατηγικές Marketing, οι ... -
Ανάλυση σακχάρων με HPLC
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-10)Τα σάκχαρα αποτελούν σημαντικό συστατικό του οίνου, με μεγάλη επίδραση στην παραγωγική διαδικασία, στο οργανοληπτικό προφίλ και στον τύπο του προϊόντος βάσει νομοθεσίας. Διαχωρίζονται, ανάλογα με το πλήθος των ατόμων ... -
Επίδραση του χρόνου και της ποσότητας ανόργανου αφομοιώσιμου αζώτου στην ζύμωση του υδρόμελου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-01-23)Τα τρόφιμα και τα ποτά που παράγονται από ζυμώσεις με μικροοργανισμούς αποτελούν μια από τις κύριες κατηγορίες τροφίμων και ποτών που καταναλώνονται από τον άνθρωπο. Η ανάπτυξη της ζύμης σχετίζεται εγγενώς με τις ... -
Μελέτη του Zygosaccharomyces Bailii σε καθαρή αλλά και σε μεικτή ζύμωση για την παραγωγή ζύθου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-23)Ο ζύθος αποτελεί ένα από τα διασημότερα αλκοολούχα ποτά παγκοσμίως. Με πλούσια ιστορία και πολιτισμική αξία η ζύθος χαρακτηρίζεται από την σχέση της με την παράδοση έχοντας όμως πάντα ως βασικό πυλώνα της εξέλιξης της ...