Επίδραση της ποικιλομορφίας του εδάφους της Ηλείας στην ποικιλία Μοσχοφίλερο
Effect of the diversity of the soil of Hleia to the variety of Moschofilero

Λέξεις-κλειδιά
Ηλεία ; Μοσχοφίλερο ; Οινολογία ; Εδαφολογικά χαρακτηριστικά ; Terroir ; Σύσταση εδάφουςΠερίληψη
Η εργασία εξετάζει την ποικιλία σταφυλιών Μοσχοφίλερο, η οποία καλλιεργείται στο νομό Ηλείας, στην Πελοπόννησο, εστιάζοντας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, την αρωματική της δύναμη και τη συμβολή της στην οινοπαραγωγή. Η μελέτη αυτή αναλύει τους παράγοντες που επηρεάζουν την καλλιέργεια του Μοσχοφίλερου, όπως το έδαφος, το κλίμα και οι πρακτικές οινοποίησης. Δύο δείγματα κρασιών από διαφορετικές περιοχές της Ηλείας συγκρίνονται, αποδεικνύοντας πως οι γεωλογικές και κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν τη γεύση και τα αρωματικά του παραγόμενου οίνου. Γίνεται αναφορά στην ιστορία του οίνου, δίνονται πληροφορίες για τον νομό Ηλείας, τη μορφολογία και τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας αμπελιού Μοσχοφίλερο, τη σύσταση του πρέμνου και του σταφυλιού αυτής της ποικιλίας και συγκρίνονται δυο δείγματα κρασιού παραγόμενα από αυτήν την ποικιλία, από την αρχή της παραγωγής τους. Στόχος της εργασίας είναι να αποδείξει πως κάθε οίνος, παρόλο που παράγεται από την ίδια ποικιλία, είναι διαφορετικός ανάλογα με το έδαφος της ίδιας περιοχής, συγκεκριμένα της Ηλείας. Η καλλιέργεια του Μοσχοφίλερου στην Ηλεία συνδέεται με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, οι οποίες συμβάλλουν στην εξαιρετική ποιότητα του κρασιού. Θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές ελληνικές ποικιλίες και συμβάλλει σημαντικά στην τοπική της Ηλείας. Συμπερασματικά, διαπιστώνονται διαφορές ανάμεσα στους δύο οίνος Μοσχοφίλερο, από την επίδραση της ποικιλομορφίας του εδάφους της Ηλείας. Αφορούν το έδαφος, το αμμοχαλικοασβεστοπηλώδες είναι καλύτερη επιλογή από το κοκκινοπηλώδες, επειδή συμβάλει στη παραγωγή φρέσκων, αρωματικών και ποιοτικών κρασιών και η τοποθεσία του χωραφιού, κυρίως σε σχέση με το υψόμετρο και την κλίση, δίνει πιο δροσερά κρασιά.
Περίληψη
The paper examines the Moschofilero grape variety, which is cultivated in the prefecture of Ilia, in the Peloponnese, focusing on its special characteristics, its aromatic power and its contribution to wine production. This study analyzes the factors that influence the cultivation of Moschofilero, such as soil, climate and winemaking practices. Two wine samples from different areas of Ilia are compared, demonstrating how geological and climatic conditions affect the taste and aromatics of the wine produced. Reference is made to the history of wine, information is given about the prefecture of Ilia, the morphology and characteristics of the Moschofilero grape variety, the composition of the vine and the grape of this variety and two wine samples produced from this variety, from the beginning of their production, are compared. The aim of the work is to prove that each wine, although produced from the same variety, is different depending on the soil of the same region, specifically Ilia. The cultivation of Moschofilero in Ilia is linked to the particular climatic conditions of the region, which contribute to the excellent quality of the wine. It is considered one of the most important Greek varieties and contributes significantly to the local Ilia. In conclusion, differences are found between the two Moschofilero wines, due to the influence of the diversity of the soil of Ilia. Regarding the soil, sandy-calcareous loam is a better choice than red loam, because it contributes to the production of fresh, aromatic and quality wines and the location of the field, mainly in relation to altitude and slope, gives cooler wines.