ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Υπο-κοινότητες μέσα σε αυτή την κοινότητα
Πρόσφατες υποβολές
-
Μελέτη των συμπτωμάτων, της επιδημιολογίας και των παθογόνων που προκαλούν το σύμπλεγμα της ίσκας της αμπέλου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-28)Η ασθένεια της Ίσκας της Αμπέλου είναι μία από τις πλέον καταστροφικές για την αμπελοκαλλιέργεια παγκοσμίως, προκαλώντας σοβαρές απώλειες στην παραγωγή των σταφυλιών, καθώς και στην υγεία των φυτών. Πρόκειται για ένα σύνθετο ... -
Το Σαββατιανό ως πολυδυναμική ποικιλία και οι σύγχρονες μέθοδοι οινοποίησής του
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-28)Το Σαββατιανό είναι μία από τις σημαντικότερες και πιο διαδεδομένες οινοποιήσιμες λευκές ποικιλίες σταφυλιού στην Ελλάδα. Είναι αρκετά ανθεκτικό ως φυτό, με μέτρια παραγωγικότητα και μεγάλη προσαρμοστικότητα που του ... -
Συγκριτική μελέτη φλοιού εσπεριδοειδών με χρήση ενόργανων αναλυτικών τεχνικών και στατιστικής ανάλυσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-03-20)Τα φρούτα του γένους Citrus, γνωστά ως εσπεριδοειδή, συγκαταλέγονται στα πιο ευρέως καλλιεργούμενα είδη παγκοσμίως, η παραγωγή και η βιομηχανική επεξεργασία των οποίων παρουσιάζουν συνεχή αύξηση, λόγω της μεγάλης ζήτησής ... -
Επεξεργασμένα τρόφιμα και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του καταναλωτή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-03)Η επεξεργασία των τροφίμων διακρίνεται για την σπουδαιότητά της και το ιστορικό της υπόβαθρο, το οποίο με το πέρασμα των αιώνων, εναρμονίζεται με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και της τεχνολογικής προόδου. Κυρίαρχος ... -
Η τάση της αγοράς γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά την τελευταία τριετία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-26)Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στην ανάλυση της τάσης της αγοράς γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων κατά την τελευταία τριετία. Απώτερος σκοπός είναι η ανάδειξη των μεταβολών στη ζήτηση και κατανάλωση. ... -
Αρωματικό προφίλ της ποικιλίας Ξυνιστέρι
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02)Μέχρι να αποκτήσει την ανεξαρτησία της η Κύπρος την δεκαετία του 60, κατά μεγάλο ποσοστό ο αμπελώνας της χώρας κυριαρχούσε κυρίως από την ερυθρή γηγενή ποικιλία Μαύρο, το οποίο θεωρείτο ο βασιλιάς του Κυπριακού αμπελώνα ... -
Χαρακτηρισμός και αξιοποίηση συστατικών από πυρήνες διαφορετικών ειδών εδώδιμων βατόμουρων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-18)Το αντικείμενο της πτυχιακής εργασίας είναι ο χαρακτηρισμός και αξιοποίηση συστατικών από σπόρους διαφορετικών ειδών εδώδιμων βατόμουρων.Ο σκοπός της εργασίας είναι να αναδείξει τη θρεπτική και λειτουργική αξία των ... -
Η παρουσία ωχρατοξίνης στους οίκους και οι τεχνικές μείωσης της
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-03-13) -
Διερεύνηση της σχέσης της ικανοποίησης και της αφοσίωσης των πελατών στα οινικά προϊόντα: Η περίπτωση των Ελλήνων καταναλωτών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-19)Ο οίνος αποτελεί ένα ιδιαίτερο προϊόν και η οινοποιία θεωρείται μια ισχυρή δύναμη στην αγορά της παγκόσμιας οικονομίας. Στην Ελλάδα, η αγορά του οίνου έρχεται αντιμέτωπη με τον ανταγωνισμό που υπάρχει σε ευρωπαϊκό και ... -
Ο βαθμός επηρεασμού των στοιχείων του γάλακτος αιγοπρόβειου και αγελαδινού κατά τη διάρκεια ενός έτους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-24)Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στη μελέτη του γάλακτος, με ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβειο, στο αίγειο και στο αγελαδινό γάλα. Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, πραγματοποιείται βιβλιογραφική ... -
Οργανοληπτική αξιολόγηση ενός δείγματος αφρωδών οίνων της ποικιλίας μοσχοφίλερο παρασκευασμένων με αυτόχθονες ζύμες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-21)Το Μοσχοφίλερο αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές οινοποιήσιμες Ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, η οποία ενώ παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην παρασκευή ήρεμων λευκών και ροζέ οίνων, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να ... -
Μικροενθυλάκωση προβιοτικών μικροοργανισμών σε φυσικά υδροκολλοειδή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-02)Η αυξανόμενη σημασία της διατροφής για την υγεία έχει οδηγήσει στην ευρύτερη χρήση λειτουργικών τροφίμων και συμπληρωμάτων, με τα προβιοτικά να αποτελούν βασικό στοιχείο χάρη στα ευεργετικά τους οφέλη. Ωστόσο, τα προβιοτικά ... -
Μελέτη της κινόα στην παραγωγή ζύθου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-12)Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος της ζυθοποιίας εστιάζει όλο και περισσότερο στην αναζήτηση καινοτόμων ιδεών και την παραγωγή ζύθων με ιδιαίτερα και πολύπλοκα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που τους διαφοροποιούν από τις ... -
Παραγωγή μπύρας χωρίς αλκοόλ
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-12)Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία διερευνά τη διαδικασία παραγωγής μπύρας χωρίς αλκοόλ, επικεντρώνοντας στην ανάλυση διαφορετικών τεχνολογιών και μεθόδων απομάκρυνσης ή περιορισμένης παραγωγής αιθανόλης. Συγκρίνονται θερμικές ... -
Εναλλακτικές αμυλούχες πρώτες ύλες (adjuncts) στην παραγωγή ζύθου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-12)Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία εξετάζει τη χρήση εναλλακτικών αμυλούχων πρώτων υλών (adjuncts) στη ζυθοποίηση, εστιάζοντας τόσο στις παρα-δοσιακές όσο και στις νεότερες εναλλακτικές πηγές. Οι αμυλούχες πρώτες ... -
Συμβατικό και βιολογικό ελαιόλαδο: Συγκριτική μελέτη των παραγόντων ποιότητας της παραγωγικής διαδικασίας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-24)Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τη συγκριτική μελέτη των παραμέτρων ποιότητας του συμβατικού και του βιολογικού ελαιολάδου, από την ίδια ποικιλία ελιάς, εστιάζοντας στη διαδικασία παραγωγής και τα χαρακτηριστικά ... -
Μελέτη της επίδρασης διαφορετικών παλμών στην τεχνητή παλαίωση αποσταγμάτων με τη χρήση παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-03)Αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη της επίδρασης διαφορετικών παλμών στην τεχνητή παλαίωση αποσταγμάτων με τη χρήση παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου. Αυτό θα επιτευχθεί μελετώντας από την μια μεριά ... -
Παρουσία μυκοτοξίνης Μ1 σε δείγματα γάλακτος (αγελαδινό - αιγοπρόβειο) ελληνικής αγοράς την τελευταία διετία (2022 - 2024)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-26)Το γάλα αποτελεί μία τροφή πλήρης και ισορροπημένη, υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς προσφέρει στον οργανισμό μακροθρεπτικά στοιχεία, δηλαδή πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες αλλά και μικροθρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνες ... -
Κινητικές κατανάλωσης οξυγόνου σε οίνους Ελληνικών ποικιλιών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-20)Το οξυγόνο αποτελεί χημικό στοιχείο με μεγάλη σημασία για τη διάρκεια ζωής των οίνων, αφού δύναται να αντιδράσει με το διαθέσιμο προς οξείδωση υπόστρωμα και να επιφέρει μη αναστρέψιμες μεταβολές στο οργανοληπτικό τους ... -
Μελέτη της επίδρασης της προσθήκης φουμαρικού οξέος στα βασικά οινολογικά χαρακτηριστικά και στον έλεγχο της μηλογαλακτικής ζύμωσης, σε οίνους ελληνικών ποικιλιών μετά από ένα χρόνο αποθήκευσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-27)Η μηλογαλακτική ζύμωση αποτελεί κρίσιμο στάδιο στην οινοποίηση, καθώς συμβάλλει στη βελτίωση της γευστικής ισορροπίας, της μικροβιακής σταθερότητας και της αρωματικής πολυπλοκότητας των οίνων. Από την άλλη, η οξύτητα παίζει ...