ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Υπο-κοινότητες μέσα σε αυτή την κοινότητα
Πρόσφατες υποβολές
-
Μελέτης της αντιοξειδωτικής και αντιριζικής δράσης φυτών της οικογένειας Brassicaceae(Cruciferae)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-27)Η οικογένεια των φυτών Brassicaceae ή γνωστή και ως Cruciferae, αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της αγροτικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Η παραγωγή της αυξάνεται διαρκώς σε όλο τον κόσμο καθώς πρόκειται για ... -
In vitro διαλογή μικροοργανισμών με αντιμικροβιακή δράση εναντίον παθογόνων της αμπέλου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10)Μέχρι και σήμερα, παγκοσμίως, το αμπέλι απειλείται επανειλημμένα από ασθένειες που προσβάλλουν όλα τα όργανα του. Ερευνητές συνεχώς καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να ανακαλυφθούν νέοι και βιολογικοί τρόποι αντιμετώπισης ... -
Αξιολόγηση του συνεμβολιασμού των ζυμών Hanseniaspora vineae και Saccharomyces cerevisiae στην οινοποίηση της ποικιλίας Μοσχοφίλερο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-01)Η Hanseniaspora vineae είναι ένα είδος ζύμης non-Saccharomyces που παίζει σημαντικό ρόλο στην αρχική φάση της ζύμωσης κατά την οινοποίηση. Το συγκεκριμένο είδος είναι ικανό να συμβάλλει στη δημιουργία μοναδικών αρωματικών ... -
Μέθοδοι και Διεργασίες για την αύξηση της διατηρησιμότητας Φρούτων και Λαχανικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-19)Αντικείμενο της παρούσας βιβλιογραφικής εργασίας αποτέλεσε αφενός η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τα είδη των αλλοιώσεων στις οποίες υπόκεινται τα φρούτα και τα λαχανικά, με βάση τις ιδιομορφίες τους ως μήτρες. ... -
Λαχανάκια Βρυξελλών: Μελέτη προφίλ βιοδραστικών ενώσεων με αναλυτικές τεχνικές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-26)Η βιομηχανία τροφίμων πρόκειται για έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο∙ του οποίου η κατευθυντήρια πυξίδα αποτελεί η κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών τόσο σε διατροφικό όσο και σε οργανοληπτικό/ποιοτικό επίπεδο. Τα σταυρανθή ... -
Ολιστική προσέγγιση της Διατροφικής Τοξικολογίας στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-27)Η διατροφική τοξικολογία διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, αξιολογώντας τις δυσμενείς συνέπειες των χημικών και φυσικών μολυσματικών παραγόντων στην τροφική αλυσίδα. Ο τομέας αυτός επικεντρώνεται ... -
Οργανοληπτική αξιολόγηση ελληνικών ποικιλιών μελιού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-19)Το μέλι, ένα φυσικό γλυκαντικό που εκτιμάται για τις ποικίλες γεύσεις και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού πολιτισμού εδώ και χιλιετίες. Η οργανοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών ... -
Η επίδραση της ποιότητας του σκληρού σίτου στην παραγωγή αλεύρου. Εφαρμογή σε τοπικό μύλο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-24)Με την παρούσα πτυχιακή γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί η ποιότητα του σκληρού σίτου ο ο-ποίος αλέθεται σε έναν τοπικό αλευρόμυλο στην Αργολίδα. Το προϊόν της άλεσης του σκληρού σιταριού είναι κυρίως το σιμιγδάλι, το οποίο ... -
Ταυτοποίηση ενώσεων σε δείγματα ανθρωπίνων κοπράνων που σχετίζονται με τη λήψη φλαβονοειδών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-03)Εισαγωγή: Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η έρευνα επάνω στην εντερική μικροχλωρίδα και τα οφέλη για την υγεία από ένα υγιές μικροβίωμα. Τα φλαβονοειδή αποτελούν μια ο-μάδα πολυφαινολών ωφέλιμων για την υγεία κυρίως λόγω ... -
Μελέτη επίδρασης εμπλουτισμού στην οξείδωση εδώδιμων ελαίων κατά το τηγάνισμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-30)Σε αυτή τη μελέτη, εμπλουτίστηκαν δύο έλαια, το πυρηνέλαιο και το σησαμέλαιο, με τρεις διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, το ασκορβικό οξύ, το γαλλικό οξύ και τις οινολογικές ταννίνες. Αφού πραγματοποιήθηκε ο εμπλουτισμός ... -
Συγκριτική μελέτη διαφορετικών ειδών γάλακτος με χρήση φασματοσκοπίας υπερύθρου και χημειομετρίας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09)Η παρούσα διπλωματική μελέτη αποσκοπεί στη συγκριτική μελέτη μεταξύ διαφορετικών ειδών γάλακτος, συγκεκριμένα αγελαδινού και κατσικίσιου γάλακτος, υψηλής και χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία ... -
Σύγκριση μηχανικών μεθόδων τεχνητής παλαίωσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10)Η οινοποίηση έχει τις ρίζες της στη Νεολιθική εποχή, όταν η καλλιέργεια της αμπέλου διαδόθηκε από τον Καύκασο στη Μεσόγειο. Το ορόσημο της χρήσης δρύινων βαρελιών τον 1ο αιώνα π.Χ. βελτίωσε τη συντήρηση και τη μεταφορά ... -
Παραγωγή και διάθεση βρεφικού γάλακτος σε σκόνη και ο ρόλος των συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας και ποιότητας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-29) -
Ανίχνευση αντιβιοτικών στα γάλατα του εμπορίου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούσαν ανέκαθεν αλλά και συνεχίζουν να αποτελούν μία βασική τροφή για την διατροφή του ανθρώπου. Αυτό συμβαίνει διότι το γάλα παρουσιάζει ιδιαίτερα θρεπτικά χαρακτηριστικά που ... -
Βιολογική αντιμετώπιση του μύκητα Phaeomoniella chlamydospora στο αμπέλι
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-03)Οι ασθένειες του ξύλου της αμπέλου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ίσκα των Νεαρών Πρέμνων, είναι ένα από τα μεγαλύτερο φυτοπαθολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές της αμπέλου. Πολλοί και διαφορετικοί ... -
Ελληνικοί οίνοι και αγορές της Άπω Ανατολής (Κίνα-Ιαπωνία)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-23)Οι εξαγωγές των οίνων τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αυξητική τάση γεγονός που οφείλεται στην αναγνώριση των ελληνικών οίνων σε διεθνές επίπεδο, στις προωθητικές ενέργειες που πραγματοποιούνται καθώς και στην τροφή των ... -
Παραγωγή ζυμωμένου προβιοτικού ροφήματος με συμβιωτική καλλιέργεια ζυμών και βακτηρίων και τσάι του βουνού (Sideritis spp.)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-26)Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα λειτουργικά προϊόντα έχει στρέψει την προσοχή στα παραδοσιακά ζυμωμένα ροφήματα, όπως την kombucha. Η παρούσα διατριβή διερευνά την παραγωγή ενός ζυμωμένου προβιοτικού ροφήματος χρησιμοποιώντας ... -
Αξιολόγηση λιπιδικού προφίλ εθελοντών με μεταβολικά σύνδρομα μετά την κατανάλωση λειτουργικού σνακ μανιταριών με χρήση υγρής χρωματογραφίας – φασματομετρίας μάζας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-30)Τα τελευταία χρόνια, τα λειτουργικά τρόφιμα διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και διαχείριση των μεταβολικών συνδρόμων, τα οποία περιλαμβάνουν διαταραχές όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η ... -
Επεξεργασία υγρών αποβλήτων του οινοποιείου με αξιοποίηση των επεξεργασμένων υγρών για άρδευση και της επεξεργασμένης λάσπης για διάθεση στο αμπέλι
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-12)Η επεξεργασία και η αξιοποίηση των υγρών αποβλήτων και της λάσπης των οινοποιείων παρουσιάζουν σημαντικές περιβαλλοντικές και γεωργικές ευκαιρίες και προκλήσεις. Τα υγρά απόβλητα οινοποιείων, τα οποία χαρακτηρίζονται ... -
Μελέτη μικροβιακής ζύμωσης φυτικών προϊόντων με βάση μικροβιακή κοινότητα αποτελούμενη από ζύμες και βακτήρια
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Η kombucha είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα τσαγιού που έχει υποστεί ζύμωση, γνωστό για τη μοναδική του γεύση και τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Παράγεται χρησιμοποιώντας μια συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και ζυμών (SCOBY), ...