ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Υπο-κοινότητες μέσα σε αυτή την κοινότητα
Πρόσφατες υποβολές
-
Η μέτρηση του διαλυμένου οξυγόνου στο ζυθογλεύκος και η επίδρασή του στη ζύμωση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-05)Το διαλυμένο οξυγόνο στο ζυθογλεύκος είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της ζύμωσης. Κυριότερος ρόλος του είναι κατά τα αρχικά στάδια ανάπτυξης των ζυμομυκήτων, όπου χρησιμοποιείται για τη σύνθεση ... -
Βιοδιαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-03-11)Η βιοδιαθεσιμότητα στη διατροφή αναφέρεται στο ποσοστό ενός θρεπτικού συστατικού που μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό και να χρησιμοποιηθεί για να έχει κάποιο βιολογικό αποτέλεσμα. Αν και είναι ένας σημαντικός ... -
Ανάπτυξη ΣΔΑΤ κατά FSSC 22000 σε γραμμή παραγωγής επεξεργασίας βιολογικών και συμβατικών ξηρών καρπών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-04-08)Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς στη βιομηχανία τροφίμων σήμερα, καθώς απαιτεί την τήρηση αυστηρών κανόνων. Στην παρούσα μελέτη, σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε ένα Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας ... -
Comparative study of Greek fig cultivars using instrumental analytical techniques
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-04-01)The aim of the research was the comparative study of different fig varieties, specifically Vasilika and Mission, using instrumental analytical techniques. The studied figs were of different variety, peel color and ... -
Περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών ουσιών σε επιλεγμένες τροφές στην Ελλάδα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-04-12)Στην παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιείται βιβλιογραφική ανασκόπηση στις μελέτες που έχουν γίνει αναφορικά με τον ευεργετικό ρόλο των αντιοξειδωτικών ουσιών που βρίσκονται σε επιλεγμένες τροφές οι οποίες καλλιεργούνται ... -
In vitro επίδραση παραπροϊόντων φυτικών εκχυλισμάτων σε παθογόνους και αλλοιογόνους μικροοργανισμούς
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-13)Τα φυτά από τα αρχαία χρόνια αποτελούσαν λύση για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών και τον περιορισμό της ανάπτυξης των παθογόνων μικροοργανισμών. Η ανάγκη για την εύρεση φυσικών συντηρητικών έχει αυξηθεί τα τελευταία ... -
The impact of indigenous vine yeasts on wine quality and character
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-12-19)While biogeography originally focused on plants and animals, recent studies expand the biogeography theory to include the microbial world, meaning that diverse environments may accommodate distinctive microbial assemblages. ... -
Μεταβολή του πληθυσμού Cronobacter sakazakii σε παιδική τροφή εμπλουτισμένη με το προβιοτικό Lactobacillus acidophilus κατά την διάβασή του από εξομοίωση βρεφικού γαστρεντερικού συστήματος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-04-08)Η υγεία των βρεφών είναι πιο ευάλωτη σε ασθένειες και λοιμώξεις από ιούς και από δυνητικά παθογόνους μικροοργανισμούς. Ένας από αυτούς είναι ο Cronobacter sakazakii, που απειλεί κυρίως ηλικίες από 1ος έως 6 μηνών. Γι’ ... -
Η διατροφική γονιδιωματική και οι πολύπλευρες επιρροές της διατροφής στο ανθρώπινο γονιδίωμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-03-13)Η διατροφική γονιδιωματική είναι ένας σύγχρονος επιστημονικός κλάδος που μελετά τη σχέση μεταξύ διατροφής και ανθρώπινου γονιδιώματος. Στόχος της είναι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα διατροφικά συστατικά επηρεάζουν ... -
Η κατανάλωση οίνου μειωμένης παρέμβασης στην Ελλάδα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-04-08)Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τη διατροφή και την υγεία έχει οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για φυσικά και περιβαλλοντικά φιλικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του οίνου μειωμένης παρέμβασης. Ωστόσο, ... -
Εφαρμογές ενεργού συσκευασίας τροφίμων σε προϊόντα τροφίμων για την επιμήκυνση διάρκειας ζωής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-03-31)Είναι γνωστό ότι ο ρόλος της συσκευασίας ενός τροφίμου είναι πολλαπλός. Η συσκευασία συγκρατεί το τρόφιμο, διευκολύνει την μεταφορά του και αποτελεί μέσο επικοινωνίας ανάμεσα στην βιομηχανία τροφίμων και στον καταναλωτή. ... -
Εμπλουτισμός μπίρας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025)Αυτή η εργασία διερευνά καινοτόμες προσεγγίσεις για την παραγωγή μπίρας, εστιάζοντας στην ανάπτυξη ενός μοναδικού προϊόντος εμπλουτισμένο με σοκολάτα, κυδώνι και κανέλα . Η εργασία εξετάζει τόσο τις παραδοσιακές όσο και ... -
Επίδραση περιβαλλοντολογικών παραγόντων στην ανάπτυξη του Aspergillus carbonarius και στη παραγωγή ωχρατοξίνης Α
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02)Η παρούσα μελέτη ασχολήθηκε με την ανάπτυξη τεσσάρων ωχρατοξινογόνων στελεχών (F24, F70, F71 και F80) του μύκητα Aspergillus carbonarius και τη παραγωγή της ωχρατοξίνης Α (ΟΤΑ) υπό διαφορετικές θερμοκρασίες ανάπτυξης. Η ... -
Μελέτη της μεταφοράς παθογόνων μικροοργανισμών από μηχανή κοπής σε προϊόντα κρέατος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-12)Στις μέρες μας, οι ανακλήσεις τροφίμων αποτελούν συχνό φαινόμενο, κυρίως λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής που υπάρχουν στους χώρους παραγωγής τροφίμων. Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στον παστουρμά, ένα ... -
Μεσογειακά τρόφιμα που επηρεάζουν τον έλεγχο του βάρους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-03-14)Εισαγωγή: Η εργασία αυτή αναφέρεται στην μεσογειακή διατροφή και συγκεκριμένα στο πως τα μεσογειακά τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τον έλεγχο βάρους, εστιάζοντας στην παχυ-σαρκία. Σκοπός: Σκοπός ήταν η ανασκόπηση της ... -
Μελέτη των συμπτωμάτων, της επιδημιολογίας και των παθογόνων που προκαλούν το σύμπλεγμα της ίσκας της αμπέλου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-28)Η ασθένεια της Ίσκας της Αμπέλου είναι μία από τις πλέον καταστροφικές για την αμπελοκαλλιέργεια παγκοσμίως, προκαλώντας σοβαρές απώλειες στην παραγωγή των σταφυλιών, καθώς και στην υγεία των φυτών. Πρόκειται για ένα σύνθετο ... -
Το Σαββατιανό ως πολυδυναμική ποικιλία και οι σύγχρονες μέθοδοι οινοποίησής του
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-28)Το Σαββατιανό είναι μία από τις σημαντικότερες και πιο διαδεδομένες οινοποιήσιμες λευκές ποικιλίες σταφυλιού στην Ελλάδα. Είναι αρκετά ανθεκτικό ως φυτό, με μέτρια παραγωγικότητα και μεγάλη προσαρμοστικότητα που του ... -
Συγκριτική μελέτη φλοιού εσπεριδοειδών με χρήση ενόργανων αναλυτικών τεχνικών και στατιστικής ανάλυσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-03-20)Τα φρούτα του γένους Citrus, γνωστά ως εσπεριδοειδή, συγκαταλέγονται στα πιο ευρέως καλλιεργούμενα είδη παγκοσμίως, η παραγωγή και η βιομηχανική επεξεργασία των οποίων παρουσιάζουν συνεχή αύξηση, λόγω της μεγάλης ζήτησής ... -
Επεξεργασμένα τρόφιμα και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του καταναλωτή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-03)Η επεξεργασία των τροφίμων διακρίνεται για την σπουδαιότητά της και το ιστορικό της υπόβαθρο, το οποίο με το πέρασμα των αιώνων, εναρμονίζεται με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και της τεχνολογικής προόδου. Κυρίαρχος ... -
Η τάση της αγοράς γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά την τελευταία τριετία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-26)Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στην ανάλυση της τάσης της αγοράς γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων κατά την τελευταία τριετία. Απώτερος σκοπός είναι η ανάδειξη των μεταβολών στη ζήτηση και κατανάλωση. ...