ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Υπο-κοινότητες μέσα σε αυτή την κοινότητα
Πρόσφατες υποβολές
-
Εκτίμηση απωλειών από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου στην περιοχή του Αμύνταιου -2023
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-03)Το αμπέλι είναι ευάλωτο σε ασθένειες, ελλείψεις και παράσιτα οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες απόδοσης. Ωστόσο ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που προκαλεί προβλήματα στο παραγωγικό δυναμικό των αμπελιών αλλά και ... -
Νέες μέθοδοι επεξεργασίας για την ήπια επεξεργασία του κρέατος και των προϊόντων του
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-11)Η επεξεργασία τροφίμων αναφέρεται στην μετατροπή των προϊόντων της κτηνοτροφίας και της γεωργίας, μέσω πολλαπλών μονάδων λειτουργίας, σε πιο εύκολα στο μαγείρεμα ή την κατανάλωση, νόστιμα, μακράς διαρκείας, και ασφαλή για ... -
Ζύμωση Saccharomyces cerevisiae για την παραγωγή αλκοολούχου ροφήματος εμπλουτισμένου σε βιοδραστικά συστατικά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-18)Τα τελευταία χρόνια ο τομέας παραγωγής του ζύθου φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική εξέλιξη και να δοκιμάζει νέες καινοτομίες στα προϊόντα ακολουθώντας την ροή της αγοράς και τις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών. Στο ... -
Μονάδα Catering: Διαδικασία παραγωγής προϊόντων, διαχείρισης, αποθήκευσης και διάρκειας ζωής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-11-26)Η διαχείριση των Α΄ υλών, η παραγωγική διαδικασία, η αποθήκευση και η διάρκεια ζωής των τροφίμων σε μία μονάδα catering κατέχουν πρωταρχικό ρόλο για τη δημιουργία ποιοτικών προϊόντων. Από την άλλη η διαχείριση των αποβλήτων ... -
Διαφοροποίηση ελληνικών οίνων με βάση τη χρωματομετρική ανάλυση CIELAB
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10)Η εργασία αφορά την ταξινόμηση και διαφοροποίηση των κυριότερων ελληνικών ποικιλιών οίνου με βάση το χρώμα. Το χρώμα, ως χαρακτηριστικό του οίνου, κρίνεται μια από τις πιο σημαντικές οπτικές εκφράσεις, καθώς αντικατοπτρίζει ... -
Εναλλακτικά τρόφιμα ως πηγές βιοδραστικών ενώσεων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09)Στην παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιείται μια εκτενής βιβλιογραφική ανασκόπηση με στόχο την ανάλυση των βιοδραστικών ενώσεων που εντοπίζονται σε εναλλακτικές πηγές τροφίμων, όπως τα φυτικής προέλευσης και τα εδώδιμα ... -
Ανάπτυξη προϊόντων τροφίμων ιδιωτικής ετικέτας : Φιλοσοφία, διαδικασία, νομοθεσία, παρακολούθηση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-26)Η παρούσα πτυχιακή περιγράφει την πορεία ανάπτυξης τροφίμων ιδιωτικής ετικέτας, δηλαδή προϊόντων που κατασκευάζονται και διακινούνται από μια εταιρεία ώστε να τα διαθέσει στα δίκτυα διανομής της. Ειδικότερα, εστιάζει ... -
Προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής από βυνοποιημένους σπόρους: Τεχνο-λειτουργικές και οργανοληπτικές ιδιότητες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-16)Τα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής ανθρώπων πολλών διαφορετικών πολιτισμών και κοινωνικών ομάδων, και απαρτίζουν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων. Η βελτίωση της ... -
Διατροφή και διάθεση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09)Η διατροφική συμπεριφορά κατά κύριο λόγο συνδέεται και καθορίζεται από τον τρόπο σκέψης του ατόμου σε συσχέτιση με το περιβάλλον και τον εαυτό του, καθώς και για το πως νιώθει για τον ίδιο του τον εαυτό. Η κατάθλιψη έχει ... -
Κανέλα : Φυτοχημικές ενώσεις και η ευεργετική επίδραση τους στον οργανισμό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-22)Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν θέμα την κανέλα, τις φυτοχημικές ενώσεις που περιέχει και την ευεργετική επίδραση που ασκούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Η κανέλα είναι γνωστή στο άνθρωπο από την αρχαιότητα και έχει ... -
Μελέτη νανοδομών από γαλακτώματα ως μέσο μεταφοράς βακτηρίων που παράγουν λιπαρά οξέα κοντής αλύσου (SCFA) κατά το πέρασμά τους μέσα από προσομοίωση της γαστρεντερικής οδού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-11)Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, ωφέλιμοι για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, οι μικροοργανισμοί αυτοί για να είναι ζωντανοί πρέπει να προστατευθούν από το εχθρικό για τα βακτήρια γαστρικό ... -
Επίδραση του παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου στα κρασιά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-04)Η τεχνική της χρήσης του παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου, βασίζεται στην χρήση υψηλής έντασης παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου για την διάρρηξη της κυτταρικής μεμβράνης. Χρησιμοποιείται ως μη θερμική μέθοδος για την αδρανοποίηση ... -
Βιώσιμες εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών τελευταίας γενιάς: Μέθοδοι επεξεργασίας και ιδιότητες για εφαρμογή σε τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-23)Η ασφάλεια των τροφίμων και τα περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμιες κρίσεις που απαιτούν ριζικές λύσεις. Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9,8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, και η πλειονότητα ... -
Σύγχρονες τεχνολογίες και τάσεις για την αξιοποίηση παραπροϊόντων τροφίμων στη βιομηχανία των καλλυντικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-24)Τις τελευταίες δεκαετίες οι ανησυχίες για τα προβλήματα που προκαλούν τα παραπροϊόντα της αγροτικής βιομηχανίας στο περιβάλλον, έχουν οδηγήσει στην ανα- ζήτηση νέων τρόπων αξιοποίησής τους στα πλαίσια της βιωσιμότητας ... -
Διαφορετικοί ορότυποι E.coli σε τρόφιμα και μέθοδοι ανίχνευσής τους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-11)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι διαφορετικοί ορότυποι των βακτηρίων Escherichia Coli στα τρόφιμα και οι μέθοδοι ανίχνευσής τους. Φέρει 4 ομάδες αντιγόνων: τα Ο - σωματικά αντιγόνα, τα Η- αντιγόνα μαστιγίου, ... -
Αξιοποίηση γιγάρτων σταφυλής και μελέτη δυνητικών εφαρμογών στη βιομηχανία τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-12)Η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών παράγει πληθώρα παραπροϊόντων, πολλά εκ των οποίων χαίρουν ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών. Από τη Βιομηχανία του Οίνου, ως τέτοια, προκύπτουν μεταξύ άλλων, τα γίγαρτα σταφυλής, τα ... -
Development of innovative methods for the preparation of red wine grape extracts and microemulsions enriched in polyphenolic antioxidants.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-04)In an ever-changing society where the world's population is growing, the demand for more food and energy production is a fact. This ever-increasing production is a severe problem in our time. Many food wastes could be raw ... -
Εφαρμογές των τεχνικών NGS στα προϊόντα γάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09)Το τυρί αποτελεί σημαντικό διατροφικό στοιχείο της δίαιτας. Το περιεχόμενο του σε ασβέστιο και πρωτεΐνη καθώς και βιταμίνες το καθιστούν από τα καλύτερα τρόφιμα αν και η υπερβολική κατανάλωση του έχει συσχετισθεί και ... -
Ανασκόπηση της επίδρασης γαλακτοκομικών προϊόντων στο εντερικό μικροβίωμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-22)Η παρούσα ανασκόπηση εξετάζει τη σχέση μεταξύ του εντερικού μικροβιώματος και της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων. Το εντερικό μικροβίωμα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία του ξενιστή, με τη δυσβίωση να συνδέεται ... -
Μελέτη αντιμυκητιακής δράσης φυσικών εκχυλισμάτων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Στα πλαίσια του μαθήματος της διπλωματικής εργασίας πραγματοποιήθηκε μία εργαστηριακή μελέτη για τη χρήση ενός μοντέλου Saccharomyces cerevisiae που αποτελείται από τρία διαφορετικά βιομηχανικά στελέχη (ένα κρασί, μια ...