Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Collections in this community
-
Διδακτορικές διατριβές
Διδακτορικές διατριβές τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων -
Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων
Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες ΠΜΣ Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων -
Πτυχιακές εργασίες
Πτυχιακές εργασίες τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Recent Submissions
-
Η τάση της αγοράς γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά την τελευταία τριετία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-26)Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στην ανάλυση της τάσης της αγοράς γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων κατά την τελευταία τριετία. Απώτερος σκοπός είναι η ανάδειξη των μεταβολών στη ζήτηση και κατανάλωση. ... -
Χαρακτηρισμός και αξιοποίηση συστατικών από πυρήνες διαφορετικών ειδών εδώδιμων βατόμουρων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-18)Το αντικείμενο της πτυχιακής εργασίας είναι ο χαρακτηρισμός και αξιοποίηση συστατικών από σπόρους διαφορετικών ειδών εδώδιμων βατόμουρων.Ο σκοπός της εργασίας είναι να αναδείξει τη θρεπτική και λειτουργική αξία των ... -
Ο βαθμός επηρεασμού των στοιχείων του γάλακτος αιγοπρόβειου και αγελαδινού κατά τη διάρκεια ενός έτους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-24)Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στη μελέτη του γάλακτος, με ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβειο, στο αίγειο και στο αγελαδινό γάλα. Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, πραγματοποιείται βιβλιογραφική ... -
Μικροενθυλάκωση προβιοτικών μικροοργανισμών σε φυσικά υδροκολλοειδή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-02)Η αυξανόμενη σημασία της διατροφής για την υγεία έχει οδηγήσει στην ευρύτερη χρήση λειτουργικών τροφίμων και συμπληρωμάτων, με τα προβιοτικά να αποτελούν βασικό στοιχείο χάρη στα ευεργετικά τους οφέλη. Ωστόσο, τα προβιοτικά ... -
Συμβατικό και βιολογικό ελαιόλαδο: Συγκριτική μελέτη των παραγόντων ποιότητας της παραγωγικής διαδικασίας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-24)Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τη συγκριτική μελέτη των παραμέτρων ποιότητας του συμβατικού και του βιολογικού ελαιολάδου, από την ίδια ποικιλία ελιάς, εστιάζοντας στη διαδικασία παραγωγής και τα χαρακτηριστικά ... -
Παρουσία μυκοτοξίνης Μ1 σε δείγματα γάλακτος (αγελαδινό - αιγοπρόβειο) ελληνικής αγοράς την τελευταία διετία (2022 - 2024)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-26)Το γάλα αποτελεί μία τροφή πλήρης και ισορροπημένη, υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς προσφέρει στον οργανισμό μακροθρεπτικά στοιχεία, δηλαδή πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες αλλά και μικροθρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνες ... -
Κατασκευή εργοστασίου τροφίμων σύμφωνα με τις προδιαγραφές του συστήματος HACPP
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-17)Η παρούσα εργασία εξετάζει τη σύνδεση μεταξύ της νομοθεσίας που διέπει τη βιομηχανία τροφίμων, της τεχνολογικής καινοτομίας, και της εφαρμογής του συστήματος HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Η διασφάλιση ... -
Βιοδιαθεσιμότητα εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης ως συστατικό νέων τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02)Βασικός σκοπός της παρούσας εργασίας είναι βιβλιογραφική ανασκόπηση -
Μελέτη βιοδραστικότητας και αντιδιαβητικής δράσης συστατικών χαρουπιού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-10)Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί η ραγδαία εξάπλωση της νόσου του διαβήτη σε όλον τον κόσμο, ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη, καθώς επηρεάζει άμεσα τα ... -
Εφαρμογή in silico τεχνικών για την πρόβλεψη της αντιοξειδωτικής δράσης συστατικών τομάτας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-25)Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχής αυξανόμενη ζήτηση για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, δεδομένου ότι πρόκειται για τρόφιμα απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Η ... -
Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO: 22000:2018 στην παραγωγή ιχθυοτροφών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02) -
Χλωριωμένα παραπροϊόντα στο πόσιμο νερό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-19)Η απολύμανση του νερού είναι μια απαραίτητη διαδικασία για την εξάλειψη των παθογόνων μικροοργανισμών και την διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού. Παρόλα αυτά, κατά τη διαδικασία αυτή παράγονται ενώσεις που ονομάζονται ... -
Εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-10)Η διπλωματική εργασία εξετάζει την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στη βιομηχανία των τροφίμων αναδεικνύοντας τα οφέλη, τις εφαρμογές, αλλά και τις προκλήσεις που τη συνοδεύουν. Η AI έχει συμβάλει σημαντικά στην ... -
Εφαρμογή συμβατικών και νέων μεθόδων ξήρανσης για την αξιοποίηση παραπροϊόντων αγροδιατροφικού τομέα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-18)Το παγκόσμιο ενδιαφέρον όσον αφορά τα θέματα της βιωσιμότητας ολοένα και αυξάνεται. Μία σημαντική πτυχή αυτού του ενδιαφέροντος είναι η μετατροπή των παραπροϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα και η κατάλληλη αξιοποίησή τους. ... -
Παρεμποδιστικές ουσίες που επιδρούν στην ανάπτυξη των μικροοργανισμών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-03)Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για τη χρήση φυσικών συντηρητικών ως εναλλακτική λύση έναντι των χημικών στη βιομηχανία τροφίμων έχει σημειώσει σημαντική αύξηση. Η παρούσα εργασία εστιάζει σε ουσίες με παρεμποδιστική ... -
Τα εδώδιμα έντομα στη βιομηχανία τροφίμων: Εφαρμογές και ενδεχόμενα ζητήματα ασφάλειας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-10)Τα εδώδιμα έντομα είναι ένα καινοτόμο τρόφιμο σε πολλές χώρες καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια και υψηλή διατροφική αξία προσδίδοντας πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι εύκολα ... -
Ο ρόλος των πεπτιδίων γεύσης στην Επιστήμη των Τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-07)Η ραγδαία εξέλιξη της βιομηχανίας τροφίμων έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας ευρείας ποικιλίας διατροφικών προϊόντων, προσφέροντας ποικίλες γευστικές εμπειρίες. Τα πεπτίδια γεύσης, που είναι ολιγοπεπτίδια, διαδραματίζουν ... -
Ο ρόλος των φυσικών ενζύμων στα συμπληρώματα διατροφής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-10)Τα φυσικά ένζυμα αποτελούν βιολογικούς καταλύτες που επιταχύνουν τις χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό, με αποτέλεσμα η χρήση τους στα συμπληρώματα διατροφής να υποστηρίζει διάφορες λειτουργίες και να βοηθάει ανθρώπους ... -
Εφαρμογή υπολογιστικών εργαλείων για την πρόβλεψη της γεύσης πεπτιδίων αγελαδινού γάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-07)Η γεύση που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος διακρίνεται σε 5 βασικές κατηγορίες γλυκιά (sweet), πικρή (bitter), όξινη (sour), αλμυρή (salty) και umami. Αποτελεί ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό στον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων και ... -
Φυσικά συντηρητικά τροφίμων: Χρήσεις, εφαρμογές και μελλοντικές προοπτικές στη βιομηχανία των τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-07)Η αυξανόμενη ζήτηση για ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα με καθαρή ετικέτα έχει επιταχύνει την αναζήτηση φυσικών εναλλακτικών λύσεων αντί των συνθετικών συντηρητικών στη βιομηχανία τροφίμων. Τα φυσικά συντηρητικά, που ...