Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Συλλογές μέσα σε αυτή την κοινότητα
-
Διδακτορικές διατριβές
Διδακτορικές διατριβές τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων -
Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων
Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες ΠΜΣ Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων -
Πτυχιακές εργασίες
Πτυχιακές εργασίες τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Πρόσφατες υποβολές
-
Comparative study of Greek fig cultivars using instrumental analytical techniques
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-04-01)The aim of the research was the comparative study of different fig varieties, specifically Vasilika and Mission, using instrumental analytical techniques. The studied figs were of different variety, peel color and ... -
Περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών ουσιών σε επιλεγμένες τροφές στην Ελλάδα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-04-12)Στην παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιείται βιβλιογραφική ανασκόπηση στις μελέτες που έχουν γίνει αναφορικά με τον ευεργετικό ρόλο των αντιοξειδωτικών ουσιών που βρίσκονται σε επιλεγμένες τροφές οι οποίες καλλιεργούνται ... -
In vitro επίδραση παραπροϊόντων φυτικών εκχυλισμάτων σε παθογόνους και αλλοιογόνους μικροοργανισμούς
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-13)Τα φυτά από τα αρχαία χρόνια αποτελούσαν λύση για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών και τον περιορισμό της ανάπτυξης των παθογόνων μικροοργανισμών. Η ανάγκη για την εύρεση φυσικών συντηρητικών έχει αυξηθεί τα τελευταία ... -
Μεταβολή του πληθυσμού Cronobacter sakazakii σε παιδική τροφή εμπλουτισμένη με το προβιοτικό Lactobacillus acidophilus κατά την διάβασή του από εξομοίωση βρεφικού γαστρεντερικού συστήματος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-04-08)Η υγεία των βρεφών είναι πιο ευάλωτη σε ασθένειες και λοιμώξεις από ιούς και από δυνητικά παθογόνους μικροοργανισμούς. Ένας από αυτούς είναι ο Cronobacter sakazakii, που απειλεί κυρίως ηλικίες από 1ος έως 6 μηνών. Γι’ ... -
Η διατροφική γονιδιωματική και οι πολύπλευρες επιρροές της διατροφής στο ανθρώπινο γονιδίωμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-03-13)Η διατροφική γονιδιωματική είναι ένας σύγχρονος επιστημονικός κλάδος που μελετά τη σχέση μεταξύ διατροφής και ανθρώπινου γονιδιώματος. Στόχος της είναι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα διατροφικά συστατικά επηρεάζουν ... -
Εφαρμογές ενεργού συσκευασίας τροφίμων σε προϊόντα τροφίμων για την επιμήκυνση διάρκειας ζωής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-03-31)Είναι γνωστό ότι ο ρόλος της συσκευασίας ενός τροφίμου είναι πολλαπλός. Η συσκευασία συγκρατεί το τρόφιμο, διευκολύνει την μεταφορά του και αποτελεί μέσο επικοινωνίας ανάμεσα στην βιομηχανία τροφίμων και στον καταναλωτή. ... -
Εμπλουτισμός μπίρας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025)Αυτή η εργασία διερευνά καινοτόμες προσεγγίσεις για την παραγωγή μπίρας, εστιάζοντας στην ανάπτυξη ενός μοναδικού προϊόντος εμπλουτισμένο με σοκολάτα, κυδώνι και κανέλα . Η εργασία εξετάζει τόσο τις παραδοσιακές όσο και ... -
Επίδραση περιβαλλοντολογικών παραγόντων στην ανάπτυξη του Aspergillus carbonarius και στη παραγωγή ωχρατοξίνης Α
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02)Η παρούσα μελέτη ασχολήθηκε με την ανάπτυξη τεσσάρων ωχρατοξινογόνων στελεχών (F24, F70, F71 και F80) του μύκητα Aspergillus carbonarius και τη παραγωγή της ωχρατοξίνης Α (ΟΤΑ) υπό διαφορετικές θερμοκρασίες ανάπτυξης. Η ... -
Μελέτη της μεταφοράς παθογόνων μικροοργανισμών από μηχανή κοπής σε προϊόντα κρέατος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-12)Στις μέρες μας, οι ανακλήσεις τροφίμων αποτελούν συχνό φαινόμενο, κυρίως λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής που υπάρχουν στους χώρους παραγωγής τροφίμων. Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στον παστουρμά, ένα ... -
Μεσογειακά τρόφιμα που επηρεάζουν τον έλεγχο του βάρους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-03-14)Εισαγωγή: Η εργασία αυτή αναφέρεται στην μεσογειακή διατροφή και συγκεκριμένα στο πως τα μεσογειακά τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τον έλεγχο βάρους, εστιάζοντας στην παχυ-σαρκία. Σκοπός: Σκοπός ήταν η ανασκόπηση της ... -
Συγκριτική μελέτη φλοιού εσπεριδοειδών με χρήση ενόργανων αναλυτικών τεχνικών και στατιστικής ανάλυσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-03-20)Τα φρούτα του γένους Citrus, γνωστά ως εσπεριδοειδή, συγκαταλέγονται στα πιο ευρέως καλλιεργούμενα είδη παγκοσμίως, η παραγωγή και η βιομηχανική επεξεργασία των οποίων παρουσιάζουν συνεχή αύξηση, λόγω της μεγάλης ζήτησής ... -
Επεξεργασμένα τρόφιμα και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του καταναλωτή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-03)Η επεξεργασία των τροφίμων διακρίνεται για την σπουδαιότητά της και το ιστορικό της υπόβαθρο, το οποίο με το πέρασμα των αιώνων, εναρμονίζεται με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και της τεχνολογικής προόδου. Κυρίαρχος ... -
Η τάση της αγοράς γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά την τελευταία τριετία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-26)Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στην ανάλυση της τάσης της αγοράς γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων κατά την τελευταία τριετία. Απώτερος σκοπός είναι η ανάδειξη των μεταβολών στη ζήτηση και κατανάλωση. ... -
Χαρακτηρισμός και αξιοποίηση συστατικών από πυρήνες διαφορετικών ειδών εδώδιμων βατόμουρων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-18)Το αντικείμενο της πτυχιακής εργασίας είναι ο χαρακτηρισμός και αξιοποίηση συστατικών από σπόρους διαφορετικών ειδών εδώδιμων βατόμουρων.Ο σκοπός της εργασίας είναι να αναδείξει τη θρεπτική και λειτουργική αξία των ... -
Ο βαθμός επηρεασμού των στοιχείων του γάλακτος αιγοπρόβειου και αγελαδινού κατά τη διάρκεια ενός έτους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-24)Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στη μελέτη του γάλακτος, με ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβειο, στο αίγειο και στο αγελαδινό γάλα. Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, πραγματοποιείται βιβλιογραφική ... -
Μικροενθυλάκωση προβιοτικών μικροοργανισμών σε φυσικά υδροκολλοειδή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-02)Η αυξανόμενη σημασία της διατροφής για την υγεία έχει οδηγήσει στην ευρύτερη χρήση λειτουργικών τροφίμων και συμπληρωμάτων, με τα προβιοτικά να αποτελούν βασικό στοιχείο χάρη στα ευεργετικά τους οφέλη. Ωστόσο, τα προβιοτικά ... -
Συμβατικό και βιολογικό ελαιόλαδο: Συγκριτική μελέτη των παραγόντων ποιότητας της παραγωγικής διαδικασίας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-24)Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τη συγκριτική μελέτη των παραμέτρων ποιότητας του συμβατικού και του βιολογικού ελαιολάδου, από την ίδια ποικιλία ελιάς, εστιάζοντας στη διαδικασία παραγωγής και τα χαρακτηριστικά ... -
Παρουσία μυκοτοξίνης Μ1 σε δείγματα γάλακτος (αγελαδινό - αιγοπρόβειο) ελληνικής αγοράς την τελευταία διετία (2022 - 2024)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-26)Το γάλα αποτελεί μία τροφή πλήρης και ισορροπημένη, υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς προσφέρει στον οργανισμό μακροθρεπτικά στοιχεία, δηλαδή πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες αλλά και μικροθρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνες ... -
Κατασκευή εργοστασίου τροφίμων σύμφωνα με τις προδιαγραφές του συστήματος HACPP
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-17)Η παρούσα εργασία εξετάζει τη σύνδεση μεταξύ της νομοθεσίας που διέπει τη βιομηχανία τροφίμων, της τεχνολογικής καινοτομίας, και της εφαρμογής του συστήματος HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Η διασφάλιση ... -
Βιοδιαθεσιμότητα εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης ως συστατικό νέων τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02)Βασικός σκοπός της παρούσας εργασίας είναι βιβλιογραφική ανασκόπηση