Πτυχιακές εργασίες
Recent Submissions
-
Ανάπτυξη προϊόντων τροφίμων ιδιωτικής ετικέτας : Φιλοσοφία, διαδικασία, νομοθεσία, παρακολούθηση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-26)Η παρούσα πτυχιακή περιγράφει την πορεία ανάπτυξης τροφίμων ιδιωτικής ετικέτας, δηλαδή προϊόντων που κατασκευάζονται και διακινούνται από μια εταιρεία ώστε να τα διαθέσει στα δίκτυα διανομής της. Ειδικότερα, εστιάζει ... -
Διατροφή και διάθεση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09)Η διατροφική συμπεριφορά κατά κύριο λόγο συνδέεται και καθορίζεται από τον τρόπο σκέψης του ατόμου σε συσχέτιση με το περιβάλλον και τον εαυτό του, καθώς και για το πως νιώθει για τον ίδιο του τον εαυτό. Η κατάθλιψη έχει ... -
Κανέλα : Φυτοχημικές ενώσεις και η ευεργετική επίδραση τους στον οργανισμό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-22)Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν θέμα την κανέλα, τις φυτοχημικές ενώσεις που περιέχει και την ευεργετική επίδραση που ασκούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Η κανέλα είναι γνωστή στο άνθρωπο από την αρχαιότητα και έχει ... -
Διαφορετικοί ορότυποι E.coli σε τρόφιμα και μέθοδοι ανίχνευσής τους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-11)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι διαφορετικοί ορότυποι των βακτηρίων Escherichia Coli στα τρόφιμα και οι μέθοδοι ανίχνευσής τους. Φέρει 4 ομάδες αντιγόνων: τα Ο - σωματικά αντιγόνα, τα Η- αντιγόνα μαστιγίου, ... -
Ανασκόπηση της επίδρασης γαλακτοκομικών προϊόντων στο εντερικό μικροβίωμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-22)Η παρούσα ανασκόπηση εξετάζει τη σχέση μεταξύ του εντερικού μικροβιώματος και της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων. Το εντερικό μικροβίωμα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία του ξενιστή, με τη δυσβίωση να συνδέεται ... -
Νοθεία και αυθεντικότητα καφέ και τσαγιού με χρήση μη στοχευμένων αναλυτικών τεχνικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-27)Ο καφές και τσάι είναι κάποια από τα πιο δημοφιλή ροφήματα του κόσμου. Τα ιδιαίτερα χημικά χαρακτηριστικά τους προσφέρουν μοναδική γεύση και ιδιαίτερα αρώματα, μελέτες που έχουν γίνει και για τα δύο προϊόντα έχουν ... -
Η χρήση γαλακτωμάτων στη γαστρονομία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Τα γαλακτώματα, τα οποία ορίζονται ως μείγματα δύο μη αναμίξιμων υγρών, όπου το ένα είναι διεσπαρμένο στο άλλο με τη μορφή σταγονιδίων, έχουν καθοριστική σημασία στη σύγχρονη γαστρονομία λόγω των μοναδικών υφολογικών και ... -
Κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του και επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-24)Το κρέας αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της διατροφής του ανθρώπου προσδίδοντας του απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι υψίστης σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία και ανάπτυξη του οργανισμού. Σύμφωνα με ... -
Μελέτη διατηρησιμότητας αγγουριού με χρήση αναλυτικών τεχνικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10)Το αγγούρι είναι ο καρπός που προέρχεται από το έρπον και αναρριχώμενο ετήσιο φυτό της αγγουριάς Cucumis Sativus, γνωστή στην Ελλάδα από την αρχαιότητα ως «Σίκυος» ή «Σίκυς» ο ήμερος (Φραγκούλης, 2022). Η παρούσα εργασία ... -
Μελέτης της αντιοξειδωτικής και αντιριζικής δράσης φυτών της οικογένειας Brassicaceae(Cruciferae)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-27)Η οικογένεια των φυτών Brassicaceae ή γνωστή και ως Cruciferae, αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της αγροτικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Η παραγωγή της αυξάνεται διαρκώς σε όλο τον κόσμο καθώς πρόκειται για ... -
Μέθοδοι και Διεργασίες για την αύξηση της διατηρησιμότητας Φρούτων και Λαχανικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-19)Αντικείμενο της παρούσας βιβλιογραφικής εργασίας αποτέλεσε αφενός η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τα είδη των αλλοιώσεων στις οποίες υπόκεινται τα φρούτα και τα λαχανικά, με βάση τις ιδιομορφίες τους ως μήτρες. ... -
Λαχανάκια Βρυξελλών: Μελέτη προφίλ βιοδραστικών ενώσεων με αναλυτικές τεχνικές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-26)Η βιομηχανία τροφίμων πρόκειται για έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο∙ του οποίου η κατευθυντήρια πυξίδα αποτελεί η κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών τόσο σε διατροφικό όσο και σε οργανοληπτικό/ποιοτικό επίπεδο. Τα σταυρανθή ... -
Ολιστική προσέγγιση της Διατροφικής Τοξικολογίας στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-27)Η διατροφική τοξικολογία διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, αξιολογώντας τις δυσμενείς συνέπειες των χημικών και φυσικών μολυσματικών παραγόντων στην τροφική αλυσίδα. Ο τομέας αυτός επικεντρώνεται ... -
Η επίδραση της ποιότητας του σκληρού σίτου στην παραγωγή αλεύρου. Εφαρμογή σε τοπικό μύλο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-24)Με την παρούσα πτυχιακή γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί η ποιότητα του σκληρού σίτου ο ο-ποίος αλέθεται σε έναν τοπικό αλευρόμυλο στην Αργολίδα. Το προϊόν της άλεσης του σκληρού σιταριού είναι κυρίως το σιμιγδάλι, το οποίο ... -
Ταυτοποίηση ενώσεων σε δείγματα ανθρωπίνων κοπράνων που σχετίζονται με τη λήψη φλαβονοειδών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-03)Εισαγωγή: Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η έρευνα επάνω στην εντερική μικροχλωρίδα και τα οφέλη για την υγεία από ένα υγιές μικροβίωμα. Τα φλαβονοειδή αποτελούν μια ο-μάδα πολυφαινολών ωφέλιμων για την υγεία κυρίως λόγω ... -
Μελέτη επίδρασης εμπλουτισμού στην οξείδωση εδώδιμων ελαίων κατά το τηγάνισμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-30)Σε αυτή τη μελέτη, εμπλουτίστηκαν δύο έλαια, το πυρηνέλαιο και το σησαμέλαιο, με τρεις διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, το ασκορβικό οξύ, το γαλλικό οξύ και τις οινολογικές ταννίνες. Αφού πραγματοποιήθηκε ο εμπλουτισμός ... -
Ανίχνευση αντιβιοτικών στα γάλατα του εμπορίου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούσαν ανέκαθεν αλλά και συνεχίζουν να αποτελούν μία βασική τροφή για την διατροφή του ανθρώπου. Αυτό συμβαίνει διότι το γάλα παρουσιάζει ιδιαίτερα θρεπτικά χαρακτηριστικά που ... -
Παραγωγή ζυμωμένου προβιοτικού ροφήματος με συμβιωτική καλλιέργεια ζυμών και βακτηρίων και τσάι του βουνού (Sideritis spp.)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-26)Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα λειτουργικά προϊόντα έχει στρέψει την προσοχή στα παραδοσιακά ζυμωμένα ροφήματα, όπως την kombucha. Η παρούσα διατριβή διερευνά την παραγωγή ενός ζυμωμένου προβιοτικού ροφήματος χρησιμοποιώντας ... -
Αξιολόγηση λιπιδικού προφίλ εθελοντών με μεταβολικά σύνδρομα μετά την κατανάλωση λειτουργικού σνακ μανιταριών με χρήση υγρής χρωματογραφίας – φασματομετρίας μάζας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-30)Τα τελευταία χρόνια, τα λειτουργικά τρόφιμα διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και διαχείριση των μεταβολικών συνδρόμων, τα οποία περιλαμβάνουν διαταραχές όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η ... -
Η επιρροή της διατροφής στην μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-26)Το εντερικό μικροβίωμα είναι γνωστό ότι αποτελείται από έναν πληθυσμό μικροοργανισμών οι οποίοι εγκαθιδρύονται στο έντερο. Αυτό όμως που αποτελεί μέχρι σήμερα μυστήριο είναι οι λειτουργίες και οι μηχανισμοί πίσω από αυτό ...