Πτυχιακές εργασίες
Recent Submissions
-
Αλλοιογόνος μικροχλωρίδα νωπών ψαριών. Διαφορές μεταξύ αερόβιας συσκευασίας και συσκευασίας τροποποιημένης ατμόσφαιρας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07)Ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν η διερεύνηση της αλλοιογόνου μικροχλωρίδας νωπών ιχθυηρών και οι διαφορές που βρίσκονται μεταξύ αερόβιας συσκευασίας και συσκευασίας τροποποιημένης ατμόσφαιρας. Τα φρέσκα ... -
Εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης που συνεισφέρουν σε μια βιώσιμη διατροφή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-31)Οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη διατροφή με βάση το κρέας και να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες διατροφικές ... -
Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: άνθρωπος και περιβάλλον
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09)Στην παρούσα εργασία πραγματοποιείται μία λεπτομερής ανάλυση του αμφιλεγόμενου θέματος των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ). Με σκοπό το θέμα του έργου να αναλυθεί πλήρως θα δοθούν εκτενείς απαντήσεις σε ερωτήματα ... -
Ανάπτυξη προϊόντων ζαχαροπλαστικής υψηλής θρεπτικής αξίας εμπλουτισμένα με προβιοτικά ή/ και πρεβιοτικά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-02)Σε μία εποχή όπου οι ανάγκες για έναν υγιεινό τρόπο ζωής συνεχώς αυξάνονται και πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση με τις γαστρονομικές παραδόσεις, ο εμπλουτισμός προβιοτικών και πρεβιοτικών σε γλυκά ζαχαροπλαστικής ... -
Μελέτη αντιμικροβιακής δράσης υδρογελών με εγκλεισμένα νανοσωματίδια μετάλλων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-26)Επί του παρόντος, η ανάπτυξη αντιμικροβιακών υδρογελών με εγκλεισμένα νανοσωματίδια μετάλλων για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επικράτησης μικροβιακών λοιμώξεων, αποτελεί επίκεντρο της παγκόσμιας βιοϊατρικής έρευνας ... -
Αξιολόγηση εγκυρότητας σε διατροφικές εφαρμογές κινητών συσκευών (mobile apps)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-11)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η αξιολόγηση της εγκυρότητας των διατροφικών εφαρμογών κινητών συσκευών. Η τροφή αποτελεί για τον άνθρωπο πηγή μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών στοιχείων, βιοδραστικών ... -
Ο πολύτιμος ρόλος των αντιοξειδωτικών ουσιών στα τρόφιμα και τη διατροφή του ανθρώπου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-10)Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από δεκάδες τρισεκατομμύρια κύτταρα. Αντιμετωπίζει όμως πολλές απειλές είτε από έλλειψη τροφής είτε από επιμολύνσεις. Η σημαντικότερη όμως απειλή που εξετάζουμε στην παρούσα εργασία είναι ... -
Φαρμακευτικό ελαιόλαδο: χρήσεις και μελλοντικές προοπτικές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-30) -
Προσδιορισμός λιπαρών οξέων σε μητρικό πρωτόγαλα με τη χρήση αέριας χρωματογραφίας συζευγμένης με ανιχνευτή ιοντισμού φλόγας (GC-FID)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-04)Το μητρικό γάλα αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για τη διατροφή των νεογνών λόγω της σύστασης και της επίδρασής του στην υγεία, την ανάπτυξη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Η σύνθεση του μητρικού γάλακτος ... -
Ταυτοποίηση βιοδραστικών συστατικών από αρωματικά φυτά και in sillico μελέτη της βιοδραστικότητας τους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-21)Η παρούσα εργασία έχει θέμα ‘Ταυτοποίηση βιοδραστικών συστατικών από αρωματικά φυτά και in sillico μελέτη της βιοδραστικότητας τους’, δηλαδή διερεύνηση, μελέτη και εξέταση των φυσικοχημικών ιδιοτήτων που διαθέτουν τα ... -
Βιβλιογραφική ανασκόπηση στη διατροφική τοξικολογία με έμφαση στο ακρυλαμίδιο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-29)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση στη διατροφική τοξικολογία με έμφαση στο ακρυλαμίδιο. Η τοξικότητα ενός τροφίμου αναφέρεται στην παρουσία ουσιών που είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο, ... -
Μικροβιακές αλλοιώσεις σε κρεατοσκευάσματα συσκευασμένα υπό κενό και οξείδωση λίπους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-29)Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά τη διερεύνηση των μικροβιακών μεταβολών της αερόβιας ψυχρότροφης χλωρίδας καθώς και της οξυγαλακτικής σε δυο κρεατοσκευάσματα, τεμαχισμένα σε φέτες και συσκευασμένα υπό κενό συντηρούμενα σε ... -
Τεχνικές ελέγχου της νοθείας και της αυθεντικότητας προϊόντων μπαχαρικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-21)Τα μπαχαρικά είναι ένα είδος τρόφιμου με διευρυμένη χρήση όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αυξημένη συχνότητα της νοθείας αυτών. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να περιγραφούν τα προβλήματα που παρατηρούνται ... -
Κινητικές αλλοιώσεις κρεατοσκευασμάτων και προσδιορισμός του χρόνου ζωής τους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-29)Γενικά, η επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων, η σύνθεση του τροφίμου και οι συνθήκες αποθήκευσης παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κινητική αλλοίωσης του. Η κινητική της μικροβιακής αλλοίωσης εστιάζεται στον ρυθμό με τον ... -
Εφαρμογές της μικροβιακής ζύμωσης σε φυτικούς σπόρους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-26)Αντικείμενο αυτής της εργασίας αποτελεί η μελέτη των φυτικών σπόρων, των ευεργετικών ιδιοτήτων που προσφέρουν οι μικροβιακές ζυμώσεις και των πιθανών εφαρμογών στη βιομηχανία τροφίμων. Οι φυτικές πηγές τροφίμων αποτελούν ... -
Ανίχνευση Salmonella spp. και Escherichia coli με μοριακές τεχνικές σε οπωροκηπευτικά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-02)Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων από τροφιμογενείς λοιμώξεις, λόγω κατανάλωσης τροφίμων που είχαν επιμολυνθεί από τα παθογόνα βακτήρια Salmonella spp. και Escherichia coli. Στόχος της παρούσας ... -
Μεταβιοτικά και εφαρμογές τους στα τρόφιμα και την υγεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-04)Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε σημαντικό κομμάτι της επιστημονικής έρευνας το αντικείμενο των μεταβιοτικών. Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποσκοπεί στο να εξετάσει το θέμα των μεταβιοτικών και να αποτυπώσει πιθανές ... -
Παρασκευή χαρουπόμελου και μελέτη βιοδραστικότητας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-26)Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των επιστημόνων τροφίμων έχει στραφεί στη μελέτη των φυσικών αντιοξειδωτικών και τις πηγές προέλευσής τους, με σκοπό την αντικατάσταση των συνθετικών αντιοξειδωτικών. Μία πηγή πλούσια σε ... -
Συγκριτική μελέτη πυρήνων φρούτων με χρήση φασματοσκοπίας υπερύθρου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-05)Τα φρέσκα φρούτα είναι προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε μεγάλο ποσοστό από τους καταναλωτές και αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο τμήμα στον τομέα των λειτουργικών και διατροφικών τροφίμων. Ωστόσο, η επεξεργασία τους οδηγεί στη ... -
Συγκριτική μελέτη τυριών ωρίμανσης με ενόργανες μεθόδους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-13)Το τυρί είναι ένα ζυμούμενο προϊόν με βασικό συστατικό το γάλα, το αλάτι και τις ζωντανές μικροβιακές καλλιέργειες. Οι διαφορετικοί μικροοργανισμοί που υπάρχουν ή προστίθενται στο γάλα, καθιστούν το τυρί βιολογικά και ...