Πτυχιακές εργασίες
Πρόσφατες υποβολές
-
Μεσογειακά τρόφιμα που επηρεάζουν τον έλεγχο του βάρους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-03-14)Εισαγωγή: Η εργασία αυτή αναφέρεται στην μεσογειακή διατροφή και συγκεκριμένα στο πως τα μεσογειακά τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τον έλεγχο βάρους, εστιάζοντας στην παχυ-σαρκία. Σκοπός: Σκοπός ήταν η ανασκόπηση της ... -
Μελέτη της μεταφοράς παθογόνων μικροοργανισμών από μηχανή κοπής σε προϊόντα κρέατος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-12)Στις μέρες μας, οι ανακλήσεις τροφίμων αποτελούν συχνό φαινόμενο, κυρίως λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής που υπάρχουν στους χώρους παραγωγής τροφίμων. Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στον παστουρμά, ένα ... -
Επεξεργασμένα τρόφιμα και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του καταναλωτή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-03)Η επεξεργασία των τροφίμων διακρίνεται για την σπουδαιότητά της και το ιστορικό της υπόβαθρο, το οποίο με το πέρασμα των αιώνων, εναρμονίζεται με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και της τεχνολογικής προόδου. Κυρίαρχος ... -
Η τάση της αγοράς γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά την τελευταία τριετία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-26)Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στην ανάλυση της τάσης της αγοράς γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων κατά την τελευταία τριετία. Απώτερος σκοπός είναι η ανάδειξη των μεταβολών στη ζήτηση και κατανάλωση. ... -
Χαρακτηρισμός και αξιοποίηση συστατικών από πυρήνες διαφορετικών ειδών εδώδιμων βατόμουρων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-18)Το αντικείμενο της πτυχιακής εργασίας είναι ο χαρακτηρισμός και αξιοποίηση συστατικών από σπόρους διαφορετικών ειδών εδώδιμων βατόμουρων.Ο σκοπός της εργασίας είναι να αναδείξει τη θρεπτική και λειτουργική αξία των ... -
Ο βαθμός επηρεασμού των στοιχείων του γάλακτος αιγοπρόβειου και αγελαδινού κατά τη διάρκεια ενός έτους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-24)Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στη μελέτη του γάλακτος, με ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβειο, στο αίγειο και στο αγελαδινό γάλα. Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, πραγματοποιείται βιβλιογραφική ... -
Μικροενθυλάκωση προβιοτικών μικροοργανισμών σε φυσικά υδροκολλοειδή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-02)Η αυξανόμενη σημασία της διατροφής για την υγεία έχει οδηγήσει στην ευρύτερη χρήση λειτουργικών τροφίμων και συμπληρωμάτων, με τα προβιοτικά να αποτελούν βασικό στοιχείο χάρη στα ευεργετικά τους οφέλη. Ωστόσο, τα προβιοτικά ... -
Συμβατικό και βιολογικό ελαιόλαδο: Συγκριτική μελέτη των παραγόντων ποιότητας της παραγωγικής διαδικασίας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-24)Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τη συγκριτική μελέτη των παραμέτρων ποιότητας του συμβατικού και του βιολογικού ελαιολάδου, από την ίδια ποικιλία ελιάς, εστιάζοντας στη διαδικασία παραγωγής και τα χαρακτηριστικά ... -
Παρουσία μυκοτοξίνης Μ1 σε δείγματα γάλακτος (αγελαδινό - αιγοπρόβειο) ελληνικής αγοράς την τελευταία διετία (2022 - 2024)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-26)Το γάλα αποτελεί μία τροφή πλήρης και ισορροπημένη, υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς προσφέρει στον οργανισμό μακροθρεπτικά στοιχεία, δηλαδή πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες αλλά και μικροθρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνες ... -
Μελέτη βιοδραστικότητας και αντιδιαβητικής δράσης συστατικών χαρουπιού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-10)Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί η ραγδαία εξάπλωση της νόσου του διαβήτη σε όλον τον κόσμο, ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη, καθώς επηρεάζει άμεσα τα ... -
Χλωριωμένα παραπροϊόντα στο πόσιμο νερό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-19)Η απολύμανση του νερού είναι μια απαραίτητη διαδικασία για την εξάλειψη των παθογόνων μικροοργανισμών και την διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού. Παρόλα αυτά, κατά τη διαδικασία αυτή παράγονται ενώσεις που ονομάζονται ... -
Εφαρμογή συμβατικών και νέων μεθόδων ξήρανσης για την αξιοποίηση παραπροϊόντων αγροδιατροφικού τομέα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-18)Το παγκόσμιο ενδιαφέρον όσον αφορά τα θέματα της βιωσιμότητας ολοένα και αυξάνεται. Μία σημαντική πτυχή αυτού του ενδιαφέροντος είναι η μετατροπή των παραπροϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα και η κατάλληλη αξιοποίησή τους. ... -
Παρεμποδιστικές ουσίες που επιδρούν στην ανάπτυξη των μικροοργανισμών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-03)Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για τη χρήση φυσικών συντηρητικών ως εναλλακτική λύση έναντι των χημικών στη βιομηχανία τροφίμων έχει σημειώσει σημαντική αύξηση. Η παρούσα εργασία εστιάζει σε ουσίες με παρεμποδιστική ... -
Ο ρόλος των φυσικών ενζύμων στα συμπληρώματα διατροφής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-10)Τα φυσικά ένζυμα αποτελούν βιολογικούς καταλύτες που επιταχύνουν τις χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό, με αποτέλεσμα η χρήση τους στα συμπληρώματα διατροφής να υποστηρίζει διάφορες λειτουργίες και να βοηθάει ανθρώπους ... -
Εφαρμογή υπολογιστικών εργαλείων για την πρόβλεψη της γεύσης πεπτιδίων αγελαδινού γάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-07)Η γεύση που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος διακρίνεται σε 5 βασικές κατηγορίες γλυκιά (sweet), πικρή (bitter), όξινη (sour), αλμυρή (salty) και umami. Αποτελεί ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό στον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων και ... -
Φυσικά συντηρητικά τροφίμων: Χρήσεις, εφαρμογές και μελλοντικές προοπτικές στη βιομηχανία των τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-07)Η αυξανόμενη ζήτηση για ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα με καθαρή ετικέτα έχει επιταχύνει την αναζήτηση φυσικών εναλλακτικών λύσεων αντί των συνθετικών συντηρητικών στη βιομηχανία τροφίμων. Τα φυσικά συντηρητικά, που ... -
Βιοδραστικά πεπτίδια σε φρούτα και λαχανικά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-07)Η παρούσα εργασία εξετάζει τα βιοδραστικά πεπτίδια, εστιάζοντας στον ρόλο και στη σημασία τους για την ανθρώπινη υγεία, τη διατροφή και τη βιομηχανία τροφίμων. Αρχικά, παρουσιάζονται μέθοδοι απομόνωσης και χαρακτηρισμού ... -
Καταγραφή και ανάλυση κινδύνων σχετικών με το κρέας και τα αλιεύματα όπως αυτοί αναφέρονται στη βάση δεδομένων του συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-04)Η παρούσα πτυχιακή εργασία εστιάζει στη διερεύνηση της ασφάλειας τροφίμων και συγκεκριμένα στην καταγραφή, αξιολόγηση και ανάλυση δεδομένων του συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) της Ευρωπαϊκής ... -
Συγκριτική ανάλυση διατροφικών προφίλ: Χορτοφαγικές διατροφές vs διατροφές με βάση το κρέας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-04)Η παρούσα πτυχιακή πραγματοποιεί μια συγκριτική ανάλυση των διατροφικών προτύπων με βάση τα φυτά και τα ζώα, συμπεριλαμβανομένου του διατροφικού τους προφίλ, των συνεπειών για την υγεία, των κοινωνικοοικονομικών και ... -
Διατροφικές προκλήσεις αναφορικά με τα επεξεργασμένα κρέατα και μελέτη αντίληψης της κατανάλωσης για τις επιπτώσεις τους στην υγεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02)Το επεξεργασμένο κρέας αποτέλεσε λύση για πολλούς καταναλωτές καλύπτοντας την ανάγκη για γρήγορο και εύγευστο φαγητό ,δεδομένων των γρήγορων συνθηκών ζωής. Επιπλέον, η μικρή διάρκεια ζωής του κρέατος ,λόγω του πλούσιου ...