• 3D εκτύπωση τροφίμων και η συμβολή της στη βιώσιμη οικονομία 

      Σιούλα, Δήμητρα; Κονόμη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-15)
    • Aλλοίωση τροφίμων από ζύμες 

      Δεληστάθης, Αναστάσιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-07)
      Σκοπός της παρούσης βιβλιογραφικής εργασίας είναι μια επισκόπηση αναφορικά με το θέμα της αλλοίωσης των τροφίμων από ζυμομύκητες, εστιάζοντας αρχικά σε πιο γενικευμένα χαρακτηριστικά τους. Ακολούθως, γίνεται εκτενής ...
    • Bιοδραστικά συστατικά και ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας Χίου 

      Φραγκουλοπούλου, Βασιλική; Κουγιούλη, Μαρκέλλα Καλλιόπη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-05)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως θέμα τα βιοδραστικά συστατικά και τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας Χίου. Η μαστίχα Χίου παράγεται αποκλειστικά και μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού της Χίου. Αποτελεί τη φυσική ...
    • Capparis spinosa (κάππαρις η ακανθώδης): Ανασκόπηση στη φυτοχημική σύσταση, στην αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση του φυτού 

      Πανουσοπούλου, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-03)
      Με την έλευση της βέλτιστης διατροφής και με την αύξηση της συνείδησης για την υγεία, οι άνθρωποι επανεξετάζουν τη χρήση των φυτών ως πηγή τροφής και φαρμάκων. Τα προϊόντα που παράγονται από πολλά βότανα και φυτά, όντας ...
    • Characterization of pre-gelatinized flours by IR spectroscopy 

      Ξενάκης, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)
      The needs of the food industry for methods to analyze raw materials with fast, accurate and non-destructive results, lead to the exploration and use of new methods that meet these criteria. IR spectroscopy matches these ...
    • Cultured meat consumer acceptance 

      Κουγιουμουτζόγλου, Σπυριδούλα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-13)
      Η αύξηση της κατανάλωσης κρέατος τείνει να κάνει τις κτηνοτροφικές μονάδες μη βιώσιμες στο μέλλον. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι το κρέας λόγω των αντιβιοτικών και άλλως βλαβερών ουσιών που περιέχει βλάπτει την ανθρώπινη ...
    • Escherichia coli που παράγει Shiga-τοξίνη 

      Σταυρίδου, Ελευθερία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-21)
      Η E. coli αποτελεί τη κυρίαρχη μη παθογόνο χλωρίδα του ανθρώπινου και ζωικού εντέρου και βοηθά στην παραγωγή βιταμινών , ανταγωνίζεται και καταστέλλει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων. Η συγκεκριμένη μελέτη που θα ...
    • In vitro αξιολόγηση της αντιμικροβιακής ικανότητας φυτικών εκχυλισμάτων σε ζύμες 

      Φούντα, Βιολέττα; Αποστολάκη, Αλεξάνδρα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-12-15)
      Η πτυχιακή αυτή αναλύει την αντιμικροβιακή δράση φυτικών εκχυλισμάτων σε στελέχη ζυμών. Πέρα από το θεωρητικό κομμάτι όμως, πραγματοποιείται και εργαστηριακή έρευνα της αντιμικροβιακής δράσης των φυτικών εκχυλισμάτων ...
    • Light προϊόντα τροφίμων και υγεία 

      Νταγιάκος, Αντώνης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-27)
      Τα light προϊόντα αναφέρονται συνήθως σε τρόφιμα και ποτά που έχουν μειωμένα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως θερμίδες, λίπος, ζάχαρη ή νάτριο, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα συμβατικά προϊόντα. Τα προϊόντα αυτά ...
    • Listeria monocytogenes στα τυριά 

      Κατσιμιλή, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-25)
      Η Listeria monocytogenes είναι ένα παθογόνο τροφιμογενές βακτήριο, που έχει συσχετιστεί με αρκετά κρούσματα λοίμωξης του ανθρώπου και ανακλήσεις τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η λιστερίωση, η λοίμωξη δηλαδή από την ...
    • Methicillin Resistant Staphylococcus aureus στα τρόφιμα 

      Λιπτσιουκ, Άντρα Στεφάνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-27)
      Πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως επηρεάζονται από διάφορα είδη μικροοργανισμών που υπάρχουν στο περιβάλλον. Αυτοί οι μικροοργανισμοί εμφανίζουν την δυνατότητα πρόκλησης πολλαπλών ασθενειών, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ...
    • Naxos' cheeses: registration, preparation and characteristics 

      Κοκολάκης, Εμμανουήλ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-21)
      The topic of my thesis concerns the cheeses of Naxos. An analytical approach will be made to each type of cheese imported by the island of Naxos, the methods of preparation of Naxos’s cheeses and the processes needed ...
    • Portulaca oleracea (Ανδράχλη η ολησθηρίς ή Πορτουλάκη η λαχανώδης): Ανασκόπηση στη σύσταση και στη χρήση της ως πηγή αντιοξειδωτικών και βιοδραστικών ουσιών 

      Μόσχου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-22)
      Το τελευταίο διάστημα προέκυψε μία αυξανόμενη τάση στην εύρεση καινοτόμων τροφίμων και προϊόντων από είδη/ενώσεις που βρίσκονται στη φύση. Ως εκ τούτου, το «κυνήγι του θησαυρού» για την εύρεση αυτών των νέων πιθανών ...
    • Trichinella Spiralis στα κρεατικά σκευάσματα 

      Κουρρής, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-14)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν θέμα την Trichinella spiralis στα κρεατικά σκευάσματα. Πρόκειται για ένα νηματώδες παράσιτο που μολύνει πολλά θηλαστικά και μέσω της τροφικής αλυσίδας μεταδίδεται και στον άνθρωπο. ...
    • Utilization of brewers’ spent grain in the making process of reconstituted potato crisps 

      Σακελλαρίου, Λεωνίδας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)
      Recently, there has been a great deal of interest in the utilization of materials, and in specific by-products, derived from the food industry, with the aim of improving the recycling process, reducing the environmental ...
    • Yersinia enterocolitica στα τρόφιμα 

      Αθανασίου, Ευφροσύνη; Κυριαζοπούλου, Γρηγορία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-29)
      Το Yersinia enterocolitica, ένα gram-αρνητικό βακτήριο που ανήκει στο γένος Yersinia, έχει αναδειχθεί ως σημαντικό παθογόνο που προκαλεί εντερικές λοιμώξεις παγκοσμίως. Αυτή η περίληψη στοχεύει να παρέχει μια συνοπτική ...
    • Άγριο τριαντάφυλλο, λεβάντα, πράσινο τσάι: χημική σύσταση, αντιοξειδωτική και βιολογική δράση 

      Ανδρέου, Ασπασία; Μακρή, Μαριάμ-Νεφέλη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-16)
      Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των ανθρώπων για φυσικές λύσεις τόσο στη διατροφή όσο και στα καλλυντικά σκευάσματα, έχει αυξηθεί. Τα βότανα αποτελούν ιδανική επιλογή λόγω της υψηλής βιοδιαθεσιμότητας θρεπτικών συστατικών ...
    • Αλλεργιογόνα συστατικά στα τρόφιμα 

      Αθηναίου, Αγγελική; Σουρτζή, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)
      Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η αναφορά των κυριότερων αλλεργιογόνων συστατικών στα τρόφιμα. Οι τροφικές αλλεργίες αποτελούσαν και αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της δημόσιας υγείας, επηρεάζοντας ...
    • Αλληλεπίδραση ανθρώπινου μικροβιώματος με τρόφιμα 

      Αβράμη, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-02)
      Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η αλληλεπίδραση του ανθρώπινου μικροβιώματος με τα τρόφιμα. Το ανθρώπινο μικροβίωμα και, κυρίως, ο γαστρεντερικός σωλήνας του ανθρώπου, φιλοξενεί ένα σύνολο μικροοργανισμών, ποικίλης ...
    • Αλληλεπίδραση γονιδίων και διατροφικών παραγόντων σε διάφορες παθήσεις 

      Συναπίδη, Δάφνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-30)
      Η ανησυχία τoυ ανθρώπου για την διατροφή μπορεί να παρατηρηθεί από τα αρχαία κιόλας χρόνια, όταν ο Ιπποκράτης ήδη από το 400 π.Χ. είχε αναφέρει το γνωστό «Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι ...