• Ζύμωση αλλαντικών - Βακτήρια του γαλακτικού οξέος 

      Σαπουνάς, Στέφανος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-13)
      Τα αλλαντικά ζυμώσεως αποτελούν τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας. Στη ζύμωση κρέατος, διάφοροι τύποι μικροοργανισμών διαφορετικών γενών, ειδών και στελεχών λόγω διαφορετικών βιοχημικών δυνατοτήτων τροποποιούν το οργανοληπτικό ...
    • Ζυμούμενες ελιές 

      Πεφάνης, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-28)
      Στην συγκεκριμένη εργασία, γίνεται μια πρώτη αναφορά στη επεξεργασία που υπόκεινται οι επιτραπέζιες ελιές . Η εργασία αναδεικνύει τις κύριες μεθόδους επεξεργασίας της επιτραπέζιας ελιάς όπως εφαρμόζονται παγκοσμίως καθώς ...
    • Ζυμώμενα αλκοολούχα γάλατα 

      Τζωρτζάκη, Ζωή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-29)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως θέμα τα ζυμώμενα αλκοολούχα γάλατα. Αρχικά, γίνεται μία αναφορά στα γενικά χαρακτηριστικά του γάλακτος ενώ στη συνέχεια περιγράφονται τα κύρια συστατικά του, τα είδη του αλλά και τα ...
    • Ζυμώμενα αλλαντικά 

      Τομάζου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-02-01)
      Στην παρούσα έρευνα μελετήθηκε η παραγωγική διαδικασία των ζυμώμενων αλλαντικών, οι πιθανοί κίνδυνοι καθώς και οι μέθοδοι αποφυγής τους. Αναλυτικότερα μελετήθηκε η διαδικασία της ζύμωσης και τα χαρακτηριστικά της, η ...
    • Η βιωσιμότητα της Listeria monocytogenes στα μαλακά άσπρα τυριά 

      Καλτσά, Ηλέκτρα Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-30)
      Δύο μοριακά ταυτοποιημένα στελέχη Lactobacillus lactis και Bifidobacterium longum ή-ταν διαθέσιμα και από προηγούμενα αποτελέσματα είχε διαπιστωθεί ότι παρήγαγαν γα-λακτικό και οξικό οξύ καθώς και γαλακτικό, οξικό και ...
    • Η διατροφή πριν και κατά τη διάρκεια του Covid-19 

      Σαλμά, Ειρήνη; Τάγκα, Ζαχαρούλα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-02)
      Στις 11 Φεβρουαρίου 2020, η Διεθνής Επιτροπή Ταξινομίας των Ιών χαρακτήρισε τον νέο κορωνοϊό 2019-nCoV ως Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο Coronavirus 2 και τη νόσο ως COVID-19 . Ο SARS-CoV-2 πιστεύεται ότι έχει μια ...
    • Η εξέλιξη των γαλακτοκομικών προϊόντων από την φάρμα στην βιομηχανία του 21ου αιώνα 

      Τούση, Μαρία Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-02)
      Η εξέλιξη των τροφίμων στις μέρες μας αποτελεί ένα μείζον θέμα για την επιστημονική και την κοινωνία. Ένας βασικός κλάδος των τροφίμων είναι εκείνος των γαλακτοκομικών προϊόντων πάνω στον οποίο βασίζεται και η παρούσα ...
    • Η επίδραση της ωρίμανσης στη σύσταση των σκληρών τυριών 

      Ράπτη, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-27)
      Η Γραβιέρα Κρήτης αποτελεί ένα από τα γνωστότερα τυριά ΠΟΠ της Ελλάδας καθώς ξεχωρίζει για τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που είναι αποτέλεσμα μίας πολυδιάστατης διαδικασίας, της ωρίμανσης. Κατά την ωρίμανση, ...
    • Η σημασία της παραγωγής βραχείας αλυσίδας λιπαρών οξέων από προβιοτικούς μικροοργανισμούς 

      Μερμίτογλου, Μιχαήλ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-14)
      Η σχέση μεταξύ της διατροφής και της ποικιλομορφίας και της λειτουργίας του εντερικού μικροβιώματος και η σημασία του για την ανθρώπινη υγεία αποτελεί σήμερα αντικείμενο πολλών μελετών. Το είδος και η αναλογία μικροοργανισμών ...
    • Η σημασία των διατροφικών συμπληρωμάτων στην υγεία του ανθρώπου 

      Μπουνιαλέτου, Αθανασία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-14)
      Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η επίδραση των διατροφικών συμπληρωμάτων στην ανθρώπινη υγεία. Τα διατροφικά συμπληρώματα χρησιμοποιούνται για να συμπληρώσουν τα κενά στην ανθρώπινη διατροφή όταν αυτή είναι ...
    • Η σημασία των προϊόντων light στην υγεία του ανθρώπου 

      Νταλιάνη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-05)
      Καθώς το βιοτικό επίπεδο παρουσίαζε ανοδική πορεία ο άνθρωπος επιθυμούσε να καταναλώνει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση γέννησε τη νόσο της παχυσαρκίας ενώ για την καταπολέμηση της ο ...
    • Η συμβολή των δεικτών NOVA και Nutri-score στην ενημέρωση του καταναλωτή 

      Τσόλη, Ρόζα; Χαρίτου, Γαρυφαλιά (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)
      Η παρούσα πτυχιακή εξετάζει την αντικατάσταση των επεξεργασμένων με λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα και την σύνδεση τους με τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες με την βοήθεια της ταξινόμησης NOVA, όπως και την επίδραση της ...
    • Η χημική σύσταση πριν και μετά την επεξεργασία, η αντιοξειδωτική δράση και οι επιπτώσεις του καφέ στον ανθρώπινο οργανισμό 

      Βουγιούκα, Παναγιώτα Αργυρώ; Ντούμη, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-17)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία, διεξήχθη ώστε να υπάρξει μία συνολική εικόνα, για τα ροφήματα του καφέ και κατά πόσο αυτά, ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Αναφέρονται αναλυτικά όλα τα στάδια, από τη συλλογή έως την άλεση του ...
    • Η χρήση εδώδιμων συσκευασιών στην τεχνολογία τροφίμων 

      Καματερού, Μαρίνα; Αρφάνη, Αλεξάνδρα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-04)
      Η συσκευασία των τροφίμων είναι απαραίτητη από αρχαιοτάτων χρόνων για την αποθήκευση των προϊόντων διατροφής, την προστασία τους από περιβαλλοντικές συνθήκες καθώς και τη διατήρηση της ποιότητας τους σε όλα τα στάδια από ...
    • Η χρήση της ανάλυσης εικόνας για την εκτίμηση της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων 

      Σκάρα, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-28)
      Οι εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία, καθώς και οι αυξανόμενες απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού, έχουν εντείνει την ανάγκη για καινοτόμες τεχνικές αξιολόγησης της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων. Η ...
    • Η χρήση των οξυγαλακτικών βακτηρίων στη βιομηχανία τροφίμων ως βιοσυντηρητικά 

      Δανικλόγλου, Μόνικα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-08)
    • Θρεπτική αξία και χρήση του φυτού της τσουκνίδας (Urtica dioica) ως πηγή βιοδραστικών ουσιών στα τρόφιμα 

      Παπαμανώλη, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-03)
      Η παρούσα πτυχιακή έχει ως στόχο την ανάδειξη του φυτού της τσουκνίδας (Urtica dioica) ως ένα τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιοενεργές ενώσεις όπως πολυφαινόλες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, με πολλαπλά ...
    • Ιπποφαές. Βιοδραστικές ουσίες και η ευεργετική επίδρασή τους στον οργανισμό 

      Ιωάννου, Νικολέτα; Ιακωβίδου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-04)
      Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι το ιπποφαές, οι βιοδραστικές ουσίες που περιέχει και η ευεργετική επίδραση τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Το ιπποφαές ή Hippophaë rhamnoides L. χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ...
    • Καινοτόμα βρώσιμα επικαλυπτικά στη μεταλλική και εναλλακτική συσκευασία 

      Κονιτοπούλου, Ελευθερία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-02-28)
      Η μεταλλική συσκευασία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους συντήρησης και μεταφοράς των τροφίμων και ποτών. Τα διάφορα είδη μεταλλικής συσκευασίας διαχωρίζονται σε κουτί δύο ή τριών τεμαχίων και aerosol ...
    • Καινοτομία βιολογικών προϊόντων στη διατροφή 

      Πιτσάρι, Ευθυμία; Ρούσσου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία ερευνά τα βιολογικά προϊόντα, την συμβολή τους στις καταναλωτικές συνήθειες σε αγορές τοπικές και του εξωτερικού καθώς και την πορεία της εξέλιξής τους στον αγροτικό και εμπορικό τομέα από το ...