Η χρήση της ανάλυσης εικόνας για την εκτίμηση της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων
The application of image analysis to assess the quality and safety of food
Λέξεις-κλειδιά
Ανάλυση εικόνας ; Απεικόνιση ; Υπολογιστική όραση ; Ποιότητα τροφίμων ; Ασφάλεια τροφίμωνΠερίληψη
Οι εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία, καθώς και οι αυξανόμενες απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού, έχουν εντείνει την ανάγκη για καινοτόμες τεχνικές αξιολόγησης της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων. Η ανάλυση εικόνας είναι μια τεχνική η οποία μελλοντικά μπορεί να αναδειχθεί σε θεμελιώδες εργαλείο εκτίμησης ποιοτικών χαρακτηριστικών και κινδύνων ασφάλειας στα τρόφιμα, ενώ ήδη υπάρχουν εφαρμογές σε πληθώρα προϊόντων. Συνδυάζεται με διάφορες μεθόδους, όπως χρωματομετρικές, φασματοσκοπικές, αλλά και μεθόδους απεικόνισης. Στην παρούσα εργασία συντάχθηκε μια ανασκόπηση σχετικά με την ανάλυση εικόνας και τον τρόπο λειτουργίας της, ενώ αναλύθηκαν και εφαρμογές σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων. Όπως αποδείχθηκε, ως μέθοδος έχει πληθώρα πλεονεκτημάτων και η ένταξή της στη βιομηχανία μπορεί να βοηθήσει τόσο στη μείωση του χρόνου παραγωγής τροφίμων, όσο και στην αύξηση της ποσότητας των παραγόμενων προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων σε αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και συνολικά, με τη μείωση των αποβλήτων. Φυσικά, για να γίνουν αυτά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την απλούστευση της χρήσης της ανάλυσης εικόνας, αλλά και την απλοποίηση των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται, με ταυτόχρονη βελτίωση των αποτελεσμάτων που προκύπτουν.
Περίληψη
Advances in science and technology, as well as the growing needs of the consumers, have intensified the need for innovative techniques for assessing the quality and safety of food. Image analysis is a technique that in the future can become a fundamental tool for assessing quality characteristics and food safety risks, while there are already several existing applications in a variety of products. It is combined with various methods, such as colorimetric, spectroscopic, but also imaging methods. In the present work, a review was carried out on image analysis and how it works, additionally analyzing the applications in various food categories. As it turned out, this method has a lot of advantages and its integration into industry can help reduce the time that is needed for food production and increase the amount of products produced, while at the same time it can help improve the living conditions of people in developing countries, but also for everyone, by reducing waste. Of course, all this requires further research to simplify the use of image analysis and the components used, while improving the obtaining results.