Η σημασία των προϊόντων light στην υγεία του ανθρώπου
The impact of light products on human health
Λέξεις-κλειδιά
Θερμίδες ; Λιπαρά ; Υγεία ; Συμβατικά τρόφιμα ; Light τρόφιμαΠερίληψη
Καθώς το βιοτικό επίπεδο παρουσίαζε ανοδική πορεία ο άνθρωπος επιθυμούσε να
καταναλώνει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση
γέννησε τη νόσο της παχυσαρκίας ενώ για την καταπολέμηση της ο άνθρωπος ξεκίνησε
την αναζήτηση προϊόντων χαμηλών λιπαρών. Εντούτοις, έχει
παρατηρηθεί ότι οι απόψεις διίστανται για τα συγκεκριμένα τρόφιμα καθώς πολλοί
υποστηρίζουν άλλοτε την θετική και άλλοτε την αρνητική τους επίδραση. Αντικείμενο
της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να διερευνηθεί η επίδραση των light προϊόντων
στην υγεία του ανθρώπου. Αρχικά, στο πρώτο και στο δεύτερο κεφάλαιο
πραγματοποιήθηκε μια εισαγωγή στο θέμα όπου σημειώθηκαν γενικοί όροι τροφίμων
οι οποίοι αναγράφονται στις ετικέτες προϊόντων έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης
αντίληψη των όρων από τους καταναλωτές, καθώς παρέχουν ασφαλή γνώση. Έπειτα,
εισάχθηκαν πληροφορίες για τις θερμίδες και πιο συγκεκριμένα για τις γλυκαντικές
ουσίες οι οποίες εμπεριέχουν χαμηλές θερμίδες αλλά και την επίδραση που έχουν στην
ανθρώπινη υγεία. Στο τρίτο κεφάλαιο, έγινε μία αναφορά στα λίπη και στις γλυκαντικές
ουσίες. Ειδικότερα των ʺκαλώνʺ και ʺκακώνʺ λιπαρών και εν συνέχεια επισημάνθηκαν
τα κορεσμένα λιπαρά. Παράλληλα, το κεφάλαιο ολοκληρώθηκε με μία υπόδειξη στις
γλυκαντικές ουσίες συγκεκριμένα στα σάκχαρα και στις γλυκαντικές ουσίες που είναι
θρεπτικές αλλά και μη με μία επισήμανση στο σιρόπι καλαμποκιού. Έπειτα, στο
τέταρτο κεφάλαιο σημειώθηκαν τα υποκατάστατα ζάχαρης και λίπους. Αρχικά,
επισημάνθηκε μία πληροφόρηση στις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και ακολούθησε μια
ιστορική αναδρομή στις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες οι οποίες σχετίζονται με τον
καρκίνο. Ακόμη, αποτυπώθηκαν τα υποκατάστατα λίπους και πιο συγκεκριμένα στα
προϊόντα κρέατος. Στο επόμενο κεφάλαιο, δόθηκαν ορισμένα παραδείγματα τροφίμων,
χαμηλών λιπαρών καθώς κορεσμένων και τρανς λιπαρών και συμπληρώθηκε το
κεφάλαιο με μια αναφορά στις υγιεινές επιλογές τροφίμων. Ακολούθησε το κεφάλαιο
στο οποίο επικεντρώθηκε στο κύριο ερώτημα της πτυχιακής στο οποίο διερευνήθηκαν
οι επιρροές της υγείας του ανθρώπου όταν καταναλώθηκαν light προϊόντα σε σύγκριση
με τα συμβατικά/ πλήρη. Συγκεκριμένα, εξετάσθηκαν πέντε πειράματα. Στο πρώτο,
διερευνήθηκε η ποσότητα νατρίου σε τρόφιμα με λιγότερες θερμίδες ή λιπαρά σε
σύγκριση με τα συμβατικά, έπειτα μελετήθηκε η περιεκτικότητα των σακχάρων για
τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα λιπαρών σε παραλληλισμό με συμβατικά, εν
συνέχεια καταγράφηκε η επίδραση στο λιπιδαιμικό προφίλ νηστείας και στην αρτηριακή πίεση με βάση γαλακτοκομικά τρόφιμα χαμηλών λιπαρών σε αντιπαραβολή με πλήρη. Ακολούθως, μελετήθηκε η βαθμολογία διαιτητικού φλεγμονώδους δείκτη σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο οι οποίοι κατανάλωσαν δίαιτα χαμηλών λιπαρών έναντι μεσογειακής διατροφής. Τέλος, ερευνήθηκε η μεταβολή της διάθεσης σε μία δίαιτα χαμηλών λιπαρών.
Περίληψη
In recent years, more and more people have preferred to consume light products in their
daily lives, whether food or beverages. However, it has been observed that opinions are
diverse on these issues as many scientists sometimes argue for their positive and
sometimes for their adverse effects. This thesis aims to investigate the impact of light
products on human health. Initially, in chapter one and chapter two, an introduction to
the topic was made as general food terms mentioned on product labels were noted.
There is a complete understanding of the terms by consumers as they provide safe
knowledge. Then, information on calories and, more specifically, on sweeteners that
contain low calories and their effect on human health was introduced. In the third
chapter, a reference to fats and sweeteners was made. In particular, ʺgoodʺ and ʺbadʺ
fats and then saturated fats were highlighted. At the same time, the chapter concluded
concerning sweeteners, specifically sugars, and sweeteners that are nutritive and nonnutritive, with a label on corn syrup. Then, in chapter four, sugar and fat substitutes
were noted. First, information on artificial sweeteners was recorded, followed by a
historical review of artificial sweeteners associated with cancer. Furthermore, fat
substitutes and, more specifically, meat products were illustrated. Some examples of
low-fat, saturated, and trans-fat foods were given in the next chapter, and the chapter
was completed concerning healthy food choices. This was followed by the chapter in
which the thesis’s content was also analyzed. When light products were consumed
compared to conventional products, the effects on human health were investigated.
Specifically, five experiments were examined. First, sodium in foods with fewer
calories or fat than regular was investigated. The sugar content for low-fat foods was
studied in parallel with average, then the effect on fasting lipid profile and blood
pressure was recorded based on low-fat dairy foods compared to full ones.
Subsequently, dietary inflammatory index scores were studied in patients with coronary
artery disease who consumed a low-fat diet versus a Mediterranean diet. Finally, the
change in mood on a low-fat diet was investigated.