• Παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη διατροφή 

      Λεβέντης, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03)
      Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη διατροφή. Η διατροφή έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης, προβληματισμού και συζητήσεων εδώ και αιώνες, τόσο μεταξύ των μελών της ...
    • Παράσιτα στα τρόφιμα και μέθοδοι ανίχνευσης 

      Παπάζογλου, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-27)
      Τα παράσιτα στα τρόφιμα αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο. Η παρουσία παρασίτων σε διάφορα είδη τροφίμων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, όπως ...
    • Παράσιτα στα τρόφιμα και σύγχρονοι μέθοδοι ανίχνευσης 

      Καρβέλης, Θεόδωρος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023)
      Τα παράσιτα που επηρεάζουν τα τρόφιμα ταξινομούνται με βάση ένα χαρακτηριστικό, το αν παρασιτούν στα τρόφιμα και στους ξενιστές εξωτερικά ή εσωτερικά. Τα χωρίζουμε σε εσωπαράσιτα (Έλμινθες, πρωτόζωα), και σε εξωπαράσιτα ...
    • Παραγωγή ανασυνδυασμένων ενζύμων στα τρόφιμα 

      Κυριακέας, Ηλίας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-29)
      Τα ανασυνδυασμένα ένζυμα (recombinant enzymes) είναι ένζυμα που παράγονται και εκκρίνονται από γενετικά τροποποιημένα συστήματα ξενιστών. Οι ξενιστές μπορεί να είναι μικροοργανισμοί, φυτά ή ζωικά κύτταρα. Τα ανασυνδυασμένα ...
    • Παραγωγή και αξιοποίηση των συστατικών του πυρηνελαίου για την δημιουργία λειτουργικών τροφίμων 

      Αγγελακόπουλος, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-11)
      Η ανοδική τάση που παρουσιάζει η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου επιφέρει αύξηση των υποπροϊόντων της. Η ελαιοπυρήνα αποτελεί το κύριο στερεό απόβλητο της ελαιοπαραγωγικής διαδικασίας καθώς από 100 g ελιάς παράγονται ...
    • Παραγωγή στιγμιαίου ροφήματος από εκχυλίσματα βοτάνων εμπλουτισμένου με προβιοτικές καλλιέργειες 

      Πολυβακίδη, Μαρία-Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-22)
      Τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές δίδουν μεγαλύτερη σημασία στην ποιότητα, αλλά και την θρεπτική αξία των τροφίμων που καταναλώνουν. Εκτος από τα διατροφικά οφέλη επιζητούν από τα τρόφιμα που καταναλώνουν να βελτιώνουν ...
    • Παρασκευή μικρογεύματος (snack) υψηλής διατροφικής αξίας με βάση το φραγκόσυκο 

      Σκευάκης, Παναγιώτης; Μπακατσέλου, Χρυσάνθη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-09)
      Ο όλο και πιο απαιτητικός τρόπος ζωής των ανθρώπων έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια την αγορά στην παραγωγή υγιεινών και εύγευστων μικρογευμάτων. Επιπλέον, αποτελεί κοινή γνώση πως λόγω αυτού, οι καταναλωτές επιθυμούν ...
    • Παρασκευή χαρουπόμελου και μελέτη βιοδραστικότητας 

      Κώνστα, Ινώ-Ανελίζα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-26)
      Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των επιστημόνων τροφίμων έχει στραφεί στη μελέτη των φυσικών αντιοξειδωτικών και τις πηγές προέλευσής τους, με σκοπό την αντικατάσταση των συνθετικών αντιοξειδωτικών. Μία πηγή πλούσια σε ...
    • Πηκτικά ένζυμα στην τεχνολογία παρασκευής τυριών 

      Τζαφέρου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-03)
      Η μετατροπή του γάλατος σε τυρί, ένα από τα βασικότερα τρόφιμα για τον άνθρωπο, ήταν ήδη γνωστή από την αρχαιότητα με τις ρίζες της να βρίσκονται στις πρώτες ανθρώπινες κοινότητες, ενώ η τέχνη της τυροκομίας εδραιώθηκε στη ...
    • Πιθανοί κίνδυνοι μετάδοσης ιών μέσω της αλυσίδας τροφίμων 

      Διονυσόπουλος, Φίλιππος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03)
      Το θέμα της πτυχιακής αυτής εργασίας αφορά τους τρόπους μετάδοσης των ιών μέσω της αλυσίδας τροφίμων καθώς και τους πιθανούς κινδύνους που προκύπτουν από τη μετάδοση. Αρχικά παρουσιάζονται γενικές πληροφορίες για τους ιούς ...
    • Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα προβιοτικών και πρεβιοτικών στον ανθρώπινο οργανισμό 

      Γκλαβάνου, Ειρήνη; Κοκορόγιαννη, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)
      Η θεραπεία με προβιοτικά και πρεβιοτικά επιτρέπει τη διαμόρφωση της σύνθεσης του εντερικού μικροβιόκοσμου σε νεογέννητα και ενήλικες με συμπληρώματα διατροφής. Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά (κυρίως ολιγοσακχαρίτες και ...
    • Ποιοτικά χαρακτηριστικά νεοφανών τροφίμων εμπλουτισμένων με λειτουργικά συστατικά για την μείωση άγχους των καταναλωτών 

      Τσομπανίδου, Έρις Μαρίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-12)
      Η αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων με υψηλή θρεπτική αξία και συστατικά που βελτιώνουν την υγεία του ανθρώπου έχει οδηγήσει στο σχηματισμό νέων λειτουργικών τροφίμων. Τα αρτοπαρασκευάσματα είναι τρόφιμα που έχουν μεγάλη απήχηση ...
    • Πολυμορφισμός πρωτεινών όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά γάλακτος σε όλα τα είδη 

      Κορμπάκη, Μαρία; Γκιόκα, Μαρίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-01)
      Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η αναζήτηση της σχέσης ανάμεσα στον πολυμορφισμό των πρωτεινών σε διάφορα είδη γάλακτος και στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Ο πολυμορφισμός των γονιδίων που κωδικοποιούν τις πρωτείνες ...
    • Πρόβλεψη της αντιμικροβιακής δράσης αιθέριου ελαίου λεβάντας 

      Σπύρου, Αικατερίνη Φιλίππη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-14)
      Σήμερα, κρίσιμο πρόβλημα για τη βιομηχανία τροφίμων συνιστά η ανάπτυξη αλλά και ο πολλαπλασιασμός των παθογόνων μικροοργανισμών στα προϊόντα τροφίμων. Αποτέλεσμα αποτελεί η πιθανή μόλυνση του ανθρώπου ...
    • Πρόσθετα τροφίμων και η επίδραση τους στη μικροχλωρίδα του εντέρου 

      Μπέκιο, Έλλη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-22)
      Προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του προϊόντος κατά την επεξεργασία, όλα τα τρόφιμα πρέπει να περιέχουν κατάλληλα πρόσθετα με βάση τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές γίνονται όλο ...
    • Προβιοτικοί μικροοργανισμοί στα ζυμώμενα γάλατα και υγεία 

      Ιορδάνου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-07)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελεί μία έρευνα σχετικά με τoυς προβιοτκούς μικροοργανισμούς στα ζυμώμενα γάλατα, καθώς και το πως επιδρούν στην υγεία των ανθρώπων. Αρχικά, η μελέτη εστιάζει στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ...
    • Προβιοτικοί μικροοργανισμοί στα ζυμώμενα προιόντα γάλακτος. Οι τάσεις στη σύγχρονη εποχή. 

      Κατσούλα, Δροσιανή; Καραλίβανου, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-04)
      Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί που βρίσκονται στα ζυμώμενα προϊόντα γάλακτος και οι σύγχρονες τάσεις που αφορούν τα προϊόντα αυτά. Τα πιο γνωστά τρόφιμα που παράγονται από τη ...
    • Προγνωστική: έλεγχος αθλητικών επιδόσεων 

      Μουζάκη, Αγαθή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-09)
      Η χρήση απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων, για την αύξηση της αθλητικής απόδοσης ή/και τη βελτίωση της εμφάνισης, είναι αυξημένη τα τελευταία χρόνια. Στα πλαίσια αυτά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ, WADA, ανανεώνει ...
    • Προϊόντα ζυμαρικών με βάση τα όσπρια. Ποιοτικά χαρακτηριστικά και επίδραση στην υγεία 

      Λιάπης, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-01)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία είχε ως στόχο να αποσαφηνίσει και να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της επίδρασης του εμπλουτισμού των ζυμαρικών με άλευρα οσπρίων, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και την ανθρώπινη υγεία. ...
    • Προκλήσεις και επιλογές για την αξιοποίηση αποβλήτων τροφίμων 

      Μπακρατσά, Αντωνία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-21)
      Η παρούσα εργασία προβάλλει μια λεπτομερή βιβλιογραφική ανασκόπηση με απώτερο σκοπό την ανάδειξη των προκλήσεων και των επιλογών αξιοποίησης των απορριμμάτων τροφίμων που απορρέουν από όλα τα επίπεδα της τροφικής ...