Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα προβιοτικών και πρεβιοτικών στον ανθρώπινο οργανισμό
Pros and cons of probiotics and prebiotics in the human organism
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Γκλαβάνου, Ειρήνη
Κοκορόγιαννη, Βασιλική
Ημερομηνία
2022-07Επιβλέπων
HOUHOULA, DIMITRAΛέξεις-κλειδιά
Προβιοτικά ; Πρεβιοτικά ; Πλεονεκτήματα ; Μειονεκτήματα ; Παχύ έντερο ; Λεπτό έντεροΠερίληψη
Η θεραπεία με προβιοτικά και πρεβιοτικά επιτρέπει τη διαμόρφωση της σύνθεσης του εντερικού μικροβιόκοσμου σε νεογέννητα και ενήλικες με συμπληρώματα διατροφής. Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά (κυρίως ολιγοσακχαρίτες και δισακχαρίτες) είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Τα προβιοτικά χρησιμοποιούν τα πρεβιοτικά ως πηγή τροφής, επιτρέποντάς τους να ζουν στον ανθρώπινο πεπτικό σωλήνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι θα ήταν διαφορετικά εφικτό. Τα πρεβιοτικά στοχεύουν τα βακτήρια στο παχύ έντερο, ενώ τα προβιοτικά στοχεύουν τους μικροοργανισμούς στο λεπτό έντερο.Οι ιδιότητες των προβιοτικών περιλαμβάνουν αντιμικροβιακές, αντικαρκινογόνες και αντιαλλεργιογόνες ιδιότητες και πιο συγκεκριμένα πρόληψη εντερικών ασθενειών και προβλημάτων όπως η γαστρεντερίτιδα και η δυσκοιλιότητα.Ομοίως τα πρεβιοτικά έχουν και αυτά τις παρόμοιες ιδιότητες αφού είναι ικανά να αντιμετωπίσουν και να προλαμβάνουν ασθένεις όπως η παχυσαρκία και ο καρκίνος του παχέος εντέρου αλλά και να ρυθμίζουν τις συγκεντρώσεις των λιπιδίων και των σακχάρων. Παρόλα αυτά, έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι τα προβιοτικά μπορούν να δράσουν αρνητικά στον ανθρώπινο οργανισμό και για αυτό πρέπει να γίνεται σωστή χρήση για την αποφυγή των παρενεργειών και των κινδύνων που έχουν ανακαλυφθεί ότι μπορούν να προκαλέσουν.Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των προβιοτικών και πρεβιοτικών στον ανθρώπινο οργανισμό μέσα από μία βιβλιογραφική ανασκόπηση.
Περίληψη
Treatment with probiotics and prebiotics allows the formation of the composition of the intestinal microbiome in newborns and adults with dietary supplements. Probiotics and prebiotics (mainly oligosaccharides and disaccharides) are essential for maintaining gut health. Probiotics use prebiotics as a food source, allowing them to live in the human digestive tract for longer than would otherwise be possible. Prebiotics target bacteria in the large intestine, while probiotics target microorganisms in the small intestine.The properties of probiotics include antimicrobial, anti-carcinogenic and anti-allergenic properties and more specifically prevention of intestinal diseases and problems such as gastroenteritis and constipation.Prebiotics also have these similar properties as they are able to treat and prevent diseases such as obesity and colon cancer but also to regulate lipid and sugar concentrations..However, there have been indications that probiotics can have a negative effect on the human body and therefore should be used properly to avoid the side effects and risks that have been found to cause. The purpose of this study is to investigate all the advantages and disadvantages of probiotics and prebiotics in the human body through a literature review.