Η τάση της αγοράς γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά την τελευταία τριετία
The market trend of milk and dairy products in the last three years

Λέξεις-κλειδιά
Κλάδος γαλακτοκομικών προϊόντων ; Τάση αγοράς ; Αγορά γάλακτοςΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στην ανάλυση της τάσης της αγοράς
γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων κατά την τελευταία τριετία. Απώτερος
σκοπός είναι η ανάδειξη των μεταβολών στη ζήτηση και κατανάλωση. Ομοίως,
αποσκοπείται η ανάλυση των παραγόντων που επηρεάζουν την εν λόγω αγορά και η
σύγκριση των ευρωπαϊκών και διεθνών τάσεων αυτής. Τα βασικά ευρήματα της
ανάλυσης αυτής υποδεικνύουν την αυξανόμενη στροφή των καταναλωτών προς
προϊόντα χαμηλών λιπαρών, βιολογικής προέλευσης και φυτικά υποκατάστατα. Αυτό
συμβαίνει κυρίως λόγω των ανερχόμενων ανησυχιών του σύγχρονου καταναλωτικού
κοινού για την υγεία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Παράλληλα, η ελληνική
αγορά εμφανίζει μεγάλη ανθεκτικότητα. Ο λόγος έγκειται στο ότι διατηρείται έντονη
η κατανάλωση παραδοσιακών και τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων. Όμως, τόσο
η ελληνική όσο και η ευρωπαϊκή αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων έρχονται
αντιμέτωπες με πολλαπλές προκλήσεις. Πρόκειται για προκλήσεις, που αφορούν
κυρίως τις αυξανόμενες τιμές και την αστάθεια των δυνάμεων της προσφοράς και της
ζήτησης στα συγκεκριμένα προϊόντα. Εκ της παρούσας διπλωματικής εργασίας
αναδεικνύεται η ανάγκη για καινοτομία και προσαρμογή των επιχειρήσεων του εν
λόγω κλάδου στις σύγχρονες απαιτήσεις. Επίσης, αναδεικνύεται η ανάγκη για
υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη του
κλάδου γαλακτοκομικών προϊόντων.
Περίληψη
This dissertation aims to analyze the trend of the milk and dairy products market over
the last three years. The ultimate goal is to highlight changes in demand and
consumption. Similarly, it aims to analyze the factors that influence this market and
compare its European and international trends. The main findings of this analysis
indicate the increasing shift of consumers towards low-fat products, organic products
and plant-based substitutes. This is mainly due to the rising concerns of the modern
consumer public about health and environmental sustainability. At the same time, the
Greek market shows great resilience. The reason lies in the fact that the consumption
of traditional and local dairy products remains strong. However, both the Greek and
European dairy markets are faced with multiple challenges. These are challenges,
which mainly concern the increasing prices and the instability of the forces of supply
and demand for specific products. This dissertation highlights the need for innovation
and adaptation of businesses in this sector to modern requirements. It also highlights
the need for the adoption of sustainable practices in order to ensure the sustainable
development of the dairy sector.