Χαρακτηρισμός και αξιοποίηση συστατικών από πυρήνες διαφορετικών ειδών εδώδιμων βατόμουρων
Characterization and utilization of constituents from seeds of different edible berry species

Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Λιάκης, Γεώργιος Φανούριος
Ημερομηνία
2025-02-18Επιβλέπων
Xanthakis, EpameinondasΛέξεις-κλειδιά
Εδώδιμα βατόμουρα ; Χαρακτηρισμός βατόμουρων ; Αξιοποίηση συστατικών βατόμουρων ; Σπόροι βατόμουρων ; Edible berries ; Characterization of berries ; Utilization of berry components ; Berry seedsΠερίληψη
Το αντικείμενο της πτυχιακής εργασίας είναι ο χαρακτηρισμός και αξιοποίηση
συστατικών από σπόρους διαφορετικών ειδών εδώδιμων βατόμουρων.Ο σκοπός της
εργασίας είναι να αναδείξει τη θρεπτική και λειτουργική αξία των συστατικών από
τους σπόρους εδώδιμων βατόμουρων, διερευνώντας τη χημική τους σύσταση, τις
βιολογικές τους δράσεις και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους στη βιομηχανία
τροφίμων, με στόχο τη μείωση των αποβλήτων και την ανάπτυξη καινοτόμων
προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Η παρούσα εργασία ακολουθεί μεθοδολογία βιβλιογραφικής ανασκόπησης,
καθώς δεν περιλαμβάνει πρωτογενή έρευνα. Αντί για συλλογή και ανάλυση
δεδομένων μέσω πειραμάτων ή δοκιμών, βασίζεται στη συγκέντρωση, ανάλυση και
σύγκριση υπάρχουσας επιστημονικής βιβλιογραφίας σχετικά με τα συστατικά των
σπόρων εδώδιμων βατόμουρων.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη συγκεντρώνει και αξιολογεί αποτελέσματα από
προηγούμενες έρευνες και επιστημονικά άρθρα που εξετάζουν τη χημική σύσταση,
τις βιολογικές δράσεις και τις πιθανές εφαρμογές των υποπροϊόντων των σπόρων
βατόμουρων στη βιομηχανία τροφίμων.
Το κύριο εύρημα της έρευνας είναι ότι, η ανάλυση των συστατικών των
σπόρων εδώδιμων βατόμουρων αναδεικνύει τις δυνατότητες που προσφέρει η
αξιοποίησή τους στη βιομηχανία τροφίμων, μέσω της ανάδειξης των ελαίων,
πρωτεϊνών, υδατανθράκων και αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Εστιάζοντας στη
χημική τους σύσταση, στις βιολογικές τους δράσεις και στις τεχνολειτουργικές τους
εφαρμογές, η εργασία αυτή ενισχύει τη σημασία της ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και παρέχει θεωρητική βάση για μελλοντικές καινοτομίες που μπορούν να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη δημιουργία προϊόντων υψηλής διατροφικής και περιβαλλοντικής αξίας.
Περίληψη
The topic of the thesis is the characterization and utilization of components
from seeds of different types of edible berries. The purpose of the work is to highlight
the nutritional and functional value of the components from the seeds of edible
berries, investigating their chemical composition, their biological activitiesand the
potentials of their utilization in the food industry, with the aim of reducing waste and
developing innovative high added value products.
This work follows a literature review methodology, as it does not include
experimental research. Rather than collecting and analyzing data through experiments
or trials, it is based on gathering, analyzing and comparing existing scientific literature
on the constituents of edible berry seeds.
More specifically, the study gathers and evaluates results from previous
research and scientific articles examining the chemical composition, biological actions
and potential applications ofberry seed by-products in the food industry.
The main finding of the research is that the analysis of the components of
edible berry seeds highlights the possibilities offered by their utilization in the food
industry, through the highlighting of the oils, proteins, carbohydrates and antioxidants
they contain. Focusing on their chemical composition, biological actions and technofunctional applications, this work reinforces the importance of proper management of
natural resources and provides a theoretical basis for future innovations that can
contribute to sustainable development and the creation of sustainable products
withhigh nutritional value.