Εμφάνιση απλής εγγραφής

Χαρακτηρισμός και αξιοποίηση συστατικών από πυρήνες διαφορετικών ειδών εδώδιμων βατόμουρων

dc.contributor.advisorXanthakis, Epameinondas
dc.contributor.authorΛιάκης, Γεώργιος Φανούριος
dc.date.accessioned2025-03-14T09:28:05Z
dc.date.available2025-03-14T09:28:05Z
dc.date.issued2025-02-18
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/8760
dc.description.abstractΤο αντικείμενο της πτυχιακής εργασίας είναι ο χαρακτηρισμός και αξιοποίηση συστατικών από σπόρους διαφορετικών ειδών εδώδιμων βατόμουρων.Ο σκοπός της εργασίας είναι να αναδείξει τη θρεπτική και λειτουργική αξία των συστατικών από τους σπόρους εδώδιμων βατόμουρων, διερευνώντας τη χημική τους σύσταση, τις βιολογικές τους δράσεις και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους στη βιομηχανία τροφίμων, με στόχο τη μείωση των αποβλήτων και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η παρούσα εργασία ακολουθεί μεθοδολογία βιβλιογραφικής ανασκόπησης, καθώς δεν περιλαμβάνει πρωτογενή έρευνα. Αντί για συλλογή και ανάλυση δεδομένων μέσω πειραμάτων ή δοκιμών, βασίζεται στη συγκέντρωση, ανάλυση και σύγκριση υπάρχουσας επιστημονικής βιβλιογραφίας σχετικά με τα συστατικά των σπόρων εδώδιμων βατόμουρων. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη συγκεντρώνει και αξιολογεί αποτελέσματα από προηγούμενες έρευνες και επιστημονικά άρθρα που εξετάζουν τη χημική σύσταση, τις βιολογικές δράσεις και τις πιθανές εφαρμογές των υποπροϊόντων των σπόρων βατόμουρων στη βιομηχανία τροφίμων. Το κύριο εύρημα της έρευνας είναι ότι, η ανάλυση των συστατικών των σπόρων εδώδιμων βατόμουρων αναδεικνύει τις δυνατότητες που προσφέρει η αξιοποίησή τους στη βιομηχανία τροφίμων, μέσω της ανάδειξης των ελαίων, πρωτεϊνών, υδατανθράκων και αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Εστιάζοντας στη χημική τους σύσταση, στις βιολογικές τους δράσεις και στις τεχνολειτουργικές τους εφαρμογές, η εργασία αυτή ενισχύει τη σημασία της ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και παρέχει θεωρητική βάση για μελλοντικές καινοτομίες που μπορούν να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη δημιουργία προϊόντων υψηλής διατροφικής και περιβαλλοντικής αξίας.el
dc.format.extent81el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/*
dc.subjectΕδώδιμα βατόμουραel
dc.subjectΧαρακτηρισμός βατόμουρωνel
dc.subjectΑξιοποίηση συστατικών βατόμουρωνel
dc.subjectΣπόροι βατόμουρωνel
dc.subjectEdible berriesel
dc.subjectCharacterization of berriesel
dc.subjectUtilization of berry componentsel
dc.subjectBerry seedsel
dc.titleΧαρακτηρισμός και αξιοποίηση συστατικών από πυρήνες διαφορετικών ειδών εδώδιμων βατόμουρωνel
dc.title.alternativeCharacterization and utilization of constituents from seeds of different edible berry speciesel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΤσιάκα, Θάλεια
dc.contributor.committeeΜπρατάκος, Σωτήριος
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe topic of the thesis is the characterization and utilization of components from seeds of different types of edible berries. The purpose of the work is to highlight the nutritional and functional value of the components from the seeds of edible berries, investigating their chemical composition, their biological activitiesand the potentials of their utilization in the food industry, with the aim of reducing waste and developing innovative high added value products. This work follows a literature review methodology, as it does not include experimental research. Rather than collecting and analyzing data through experiments or trials, it is based on gathering, analyzing and comparing existing scientific literature on the constituents of edible berry seeds. More specifically, the study gathers and evaluates results from previous research and scientific articles examining the chemical composition, biological actions and potential applications ofberry seed by-products in the food industry. The main finding of the research is that the analysis of the components of edible berry seeds highlights the possibilities offered by their utilization in the food industry, through the highlighting of the oils, proteins, carbohydrates and antioxidants they contain. Focusing on their chemical composition, biological actions and technofunctional applications, this work reinforces the importance of proper management of natural resources and provides a theoretical basis for future innovations that can contribute to sustainable development and the creation of sustainable products withhigh nutritional value.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές