Μελέτη βιοδραστικότητας και αντιδιαβητικής δράσης συστατικών χαρουπιού
Study of bioactivity and antidiabetic activity of ingredients of carob

Λέξεις-κλειδιά
Χαρούπι ; Διαβήτης ; Βιοδραστικά συστατικά ; Αντιδιαβητική δράση ; α-αμυλάση ; ΕκχύλισηΠερίληψη
Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί η ραγδαία εξάπλωση της νόσου του διαβήτη σε όλον τον
κόσμο, ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του
διαβήτη, καθώς επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τη γενικότερη υγεία του
ατόμου. Το γεγονός αυτό, έχει στρέψει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας στο να
αναζητήσει τρόφιμα με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που δυνητικά μπορεί να
βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να προάγουν την καλή υγεία του μεταβολικού
συστήματος. Για τον λόγο αυτό, έχουν γίνει διάφορες μελέτες σε πολλά από τα φυτά της
Μεσογείου, όπου και διαπιστώθηκε η παρουσία βιοδραστικών συστατικών, ικανών να
αναστείλουν την δράση του ενζύμου της α-αμυλάσης και να αποτρέψουν την αύξηση της γλυκόζης
στο αίμα. Ένα τέτοιο ενδημικό φυτό της Μεσογειακής περιοχής, είναι και το χαρούπι (Ceratonia
siliqua). Η παρούσα μελέτη εξέτασε την ανασταλτική δράση των εκχυλισμάτων από πράσινους
λοβούς χαρουπιού στην α-αμυλάση, έναν ένζυμο σημαντικό για τον μεταβολισμό των
υδατανθράκων. Πραγματοποιήθηκαν εκχυλίσεις με διάφορους διαλύτες (100% υδατικό διάλυμα
και διάλυμα νερού-αιθανόλης 90-10%) και μεθόδους (με και χωρίς υπερήχους), ενώ εξετάστηκε
και η επίδραση της εποχής συγκομιδής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα εκχυλίσματα
παρουσίασαν ανασταλτική δράση έναντι της α-αμυλάσης, ωστόσο η εκχύλιση με νερό χωρίς
υπερήχους απέδωσε τη μεγαλύτερη ανασταλτική δράση (82,09%) των λοβών που είχαν συλλεχθεί
τον Απρίλιο, ενώ η χρήση υπερήχων σε ορισμένες περιπτώσεις μείωσε την ανασταλτική
ικανότητα. Συμπερασματικά, η μέθοδος εκχύλισης και ο χρόνος συγκομιδής επηρεάζουν
σημαντικά τη βιοδραστικότητα των εκχυλισμάτων χαρουπιού.
Λέξεις-Κλειδιά: Χαρούπι , Διαβήτης , Βιοδραστικά συστατικά , Αντιδιαβητική δράση,
α-αμυλάση, Εκχύλιση , Ανασταλτική δράση
Περίληψη
In recent years, there has been a rapid spread of diabetes disease around the world, regardless of
age and gender. Diet plays a crucial role in diabetes management, as it directly affects blood
glucose levels and overall health. This has turned the interest of the scientific community to look
for foods with antioxidant and anti-inflammatory properties that may potentially improve insulin
sensitivity and promote good health of the metabolic system. For this reason, various studies have
been carried out on many of the Mediterranean plants, where the presence of bioactive ingredients
has been found, capable of inhibiting the action of the alpha-amylase enzyme and preventing the
increase of blood glucose. One such endemic plant of the Mediterranean region is carob (Ceratonia
siliqua). The present study examined the inhibitory effect of green carob pod extracts on αamylase, an enzyme important for carbohydrate metabolism. Extractions were carried out with
various solvents (100% aqueous solution and 90-10% water-ethanol solution) and methods (with
and without ultrasound treatment), while the effect of the harvest season was also examined. The
results showed that the extracts exhibited inhibitory activity against α-amylase, however ultrasonic
water extraction yielded the greatest inhibitory effect (82.09%) in pods harvested in April, while
the use of ultrasound in some cases reduced the inhibitory capacity. In conclusion, the extraction
method and harvest time significantly affect the bioactivity of carob extracts.
Keywords: Carob , Diabetes , Bioactive constituents , Antidiabetic activity, α-amylase,
Extraction , Inhibitory activity