Ο ρόλος των φυσικών ενζύμων στα συμπληρώματα διατροφής
The role of natural enzymes in dietary supplements

Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Τασιοπούλου, Γεωργία
Φύτρου, Ευθαλία
Ημερομηνία
2025-02-10Επιβλέπων
Zoumpoulakis, PanagiotisΛέξεις-κλειδιά
Ένζυμα ; Συμπληρώματα διατροφήςΠερίληψη
Τα φυσικά ένζυμα αποτελούν βιολογικούς καταλύτες που επιταχύνουν τις χημικές
αντιδράσεις στον οργανισμό, με αποτέλεσμα η χρήση τους στα συμπληρώματα
διατροφής να υποστηρίζει διάφορες λειτουργίες και να βοηθάει ανθρώπους που
αντιμετωπίζουν γαστρεντερικές δυσλειτουργίες , δυσκολίες στην πέψη , δυσανεξίες ,
παθήσεις στο πάγκρεας και φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Οι δύο κύριοι τύποι ενζύμων είναι τα πεπτικά και τα μεταβολικά. Ταξινομούνται
όμως σε έξι κατηγορίες: Οξειδοαναγωγάσες, Τρανσφεράσες, Υδρολάσες, Λυάσες,
Ισομεράσες και Λιγάσες. Τα ένζυμα που χρησιμοποιούνται στη διατροφή έχουν
ζωική, φυτική, μυκητιασική ή βακτηριακή προέλευση. Παραδείγματα πεπτικών
ενζύμων που χρησιμοποιούνται είναι η α-γαλακτοσιδάση , η λακτάση , οι πρωτεάσες
και οι αμυλάσες.
Τα ένζυμα αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για την βιομηχανία. Χρησιμοποιούνται σε
τρόφιμα και ποτά ως βελτιωτικά των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, της
θρεπτικής αξίας, καθώς και για μείωση του κόστους παραγωγής.
Τα κυριότερα ένζυμα που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία συμπληρωμάτων
διατροφής είναι η βρωμελαϊνη , η ιμβερτάση, η παπαϊνη , η αμυλάση και η λακτάση.
Μέχρι πρόσφατα η εξαγωγή ενζύμων γινόταν από ζωικά όργανα, πλέον όμως υπάρχει
προτίμηση στους μικροοργανισμούς. Οι κύριοι παραγωγοί ενζύμων στην βιομηχανία
είναι το βακτήριο Bacillus subtilis και οι μύκητες Aspergillus oryzae και Aspergillus
niger. Η διαδικασία παραγωγής ξεκινάει με την ζύμωση, όπου οι κύριοι τύποι είναι
κλειστού τύπου, ημισυνεχούς λειτουργίας και συνεχούς λειτουργίας. Ακολουθεί η
απομόνωση με κύριες τεχνικές την κροκίδωση, το φιλτράρισμα και τα υδατικά
διφασικά συστήματα. Και τέλος γίνεται ο καθαρισμός, με κύριες τεχνικές την
χρωματογραφία και την κρυστάλλωση.
Η νομοθεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει θέσει
αυστηρούς κανονισμούς για την παραγωγή, επισήμανση και πώληση των
συμπληρωμάτων διατροφής με ένζυμα, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των
προϊόντων και η ασφάλεια του καταναλωτή.
Περίληψη
Natural enzymes are biological catalysts that accelerate chemical reactions in the body,
making their use in dietary supplements supportive of various functions and beneficial
for individuals experiencing gastrointestinal disorders, difficulty digesting food,
intolerances, pancreatic diseases, and inflammatory conditions.
The two primary types of enzymes are digestive and metabolic. However, they are
classified into six categories: oxidoreductases, transferases, hydrolases, lyases,
isomerases, and ligases. Enzymes used in nutrition have animal, plant, fungal, or
bacterial origins. Examples of digestive enzymes include alpha-galactosidase, lactase,
proteases, and amylases.
Enzymes are valuable tools in the industry. They are used in food and beverages to
improve organoleptic properties, nutritional value, and to reduce production costs.
The primary enzymes used in the dietary supplement industry are bromelain, invertase,
papain, amylase, and lactase.
Until recently, enzyme extraction was predominantly carried out using animal organs.
However, there is now a preference for microorganisms. The primary industrial enzyme
producers include the bacterium Bacillus subtilis and the fungi Aspergillus oryzae and
Aspergillus niger. The production process commences with fermentation, primarily
employing batch, semi-continuous, and continuous modes. This is followed by isolation
using techniques such as centrifugation, filtration, and aqueous two-phase systems.
Finally, purification is achieved through chromatography and crystallization.
Both the United States and the European Union have implemented stringent regulations
governing the production, labeling, and sale of enzyme-based dietary supplements, with
the primary aim of ensuring product quality and consumer safety.