Μεσογειακά τρόφιμα που επηρεάζουν τον έλεγχο του βάρους
Mediterranean food that affect weight control

Λέξεις-κλειδιά
Μεσογειακή διατροφή ; Έλεγχος βάρους ; Παχυσαρκία ; Υπερφαγία ; Απώλεια βάρουςΠερίληψη
Εισαγωγή: Η εργασία αυτή αναφέρεται στην μεσογειακή διατροφή και συγκεκριμένα στο πως τα μεσογειακά τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τον έλεγχο βάρους, εστιάζοντας στην παχυ-σαρκία.
Σκοπός: Σκοπός ήταν η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τον ρόλο των τροφίμων που περιέχονται στο μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, ως μέσο διαχείρισης του σωματικού βάρους και κατ’ επέκταση της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.
Μεθοδολογία: Η ανασκόπηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια αναζήτησης άρθρων από ανα-γνωρισμένες επιστημονικές πλατφόρμες όπως το Google Scholar, το Science Direct κ.α., σχετι-κά με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα, που βασίστηκαν στην αναζήτηση λέξεων – κλειδιών όπως «Mediterranean diet», «weight control» και «obesity».
Αποτελέσματα: Η παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, τα πε-ρισσότερα μεσογειακά τρόφιμα σχετίζονται με τον έλεγχο του βάρους και την διαχείριση φρούτα, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και το κόκκινο κρέας. Το υψηλό ποσοστό υδατανθράκων και το χαμηλό ποσοστό λίπους σε συνδυασμό με τη συχνότητα κατανάλωσης του κάθε τροφί-μου βοηθούν τόσο στη μείωση όσο και στη διατήρηση του σωματικού βάρους.
Συμπέρασμα: Η μεσογειακή διατροφή προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία στον έλεγχο βάρους, μέσω των ευεργετικών τροφίμων που περιέχει σε συνδυασμό με τη συχνότητα κατα-νάλωσης τους. Ωστόσο, ανάλογα με το σκοπό της δίαιτας, υπάρχουν δίαιτες που υπερτερούν της μεσογειακής. Για αυτό απαιτείται περεταίρω εμβάθυνση επί του θέματος.
Περίληψη
Introduction: This work refers to the mediterranean diet and specifically on how mediterrane-an foods can affect weight control, focusing on obesity.
Objective: The aim of this work was to review the literature on the role of the mediterranean diet model, as a mean of managing body weight and, by extension, tackling obesity.
Methodology: The review was carried out in the context of searching for articles from recog-nized scientific platforms such as google scholar, science direct, etc., regarding research carried out on both humans and animals, based on the search for keywords such as "Mediterranean diet ", "weight control" and "obesity".
Results: The present literature review leads to the conclusion that most Mediterranean foods are related to weight control and obesity management. These include cereals, olive oil, vegeta-bles and fruits, legumes, nuts and red meat. The high percentage of carbohydrates and the low percentage of fat combined with the frequency of consumption of each food, helps both in re-ducing and maintaining body weight.
Conclusions: The mediterranean diet offers many health benefits in weight control, through the beneficial foods it contains in combination with the frequency of their consumption. For this rea-son it is required further research.