Συμβατικό και βιολογικό ελαιόλαδο: Συγκριτική μελέτη των παραγόντων ποιότητας της παραγωγικής διαδικασίας
Conventional and organic olive oil: Comparative study of the quality factors of the production process

Λέξεις-κλειδιά
Ελαιόλαδο ; Ποιοτικά χαρακτηριστικά ; Χημικά χαρακτηριστικά ; Συμβατικό ελαιόλαδο ; Βιολογικό ελαιόλαδοΠερίληψη
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τη συγκριτική μελέτη των παραμέτρων
ποιότητας του συμβατικού και του βιολογικού ελαιολάδου, από την ίδια ποικιλία ελιάς,
εστιάζοντας στη διαδικασία παραγωγής και τα χαρακτηριστικά του κάθε τύπου
ελαιολάδου. Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκαν εργαστηριακές αναλύσεις,
περιλαμβάνοντας τη μέτρηση της οξύτητας, την ανίχνευση υπεροξειδίων και τη
φασματοφωτομετρική εξέταση υπεριώδους ακτινοβολίας. Ταυτόχρονα αναλύεται η
οικονομική επίδραση των δύο συστημάτων παραγωγής, η επίπτωση που έχουν στο
περιβάλλον, οι προτιμήσεις των καταναλωτών τόσο στην εγχώρια όσο και στην
ευρωπαϊκή αγορά, οι χρήσεις του ελαιολάδου και η επίδρασή του στην υγεία, καθώς
και οι τρόποι αποθήκευσης και υποβάθμισής του. Παρά τις διαφορές στην παραγωγική
διαδικασία, τα αποτελέσματα των αναλύσεων δεν έδειξαν στατιστικά σημαντικές
διαφορές μεταξύ του βιολογικού και του συμβατικού ελαιολάδου. Η μελέτη καταλήγει
στο συμπέρασμα ότι, αν και το βιολογικό ελαιόλαδο εμφανίζει ελαφρώς καλύτερους
δείκτες σε ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως φαινολικά και αντιοξειδωτικά,
τόσο η βιολογική όσο και η συμβατική μέθοδος καλλιέργειας προσφέρουν τελικά
προϊόντα παρόμοιας ποιοτικής κατάταξης. Η εργασία αυτή χρησιμοποιεί και παρέχει
πολύτιμα δεδομένα για τη περαιτέρω αναζήτηση πληροφοριών γύρω από τα δύο
συστήματα παραγωγής και τις επιπτώσεις τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον.