Εμφάνιση απλής εγγραφής

Συμβατικό και βιολογικό ελαιόλαδο: Συγκριτική μελέτη των παραγόντων ποιότητας της παραγωγικής διαδικασίας

dc.contributor.advisorΣτρατή, Ειρήνη
dc.contributor.authorΚοσμαδάκης, Μιλτιάδης
dc.date.accessioned2025-03-10T07:58:28Z
dc.date.available2025-03-10T07:58:28Z
dc.date.issued2025-02-24
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/8639
dc.description.abstractΗ παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τη συγκριτική μελέτη των παραμέτρων ποιότητας του συμβατικού και του βιολογικού ελαιολάδου, από την ίδια ποικιλία ελιάς, εστιάζοντας στη διαδικασία παραγωγής και τα χαρακτηριστικά του κάθε τύπου ελαιολάδου. Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκαν εργαστηριακές αναλύσεις, περιλαμβάνοντας τη μέτρηση της οξύτητας, την ανίχνευση υπεροξειδίων και τη φασματοφωτομετρική εξέταση υπεριώδους ακτινοβολίας. Ταυτόχρονα αναλύεται η οικονομική επίδραση των δύο συστημάτων παραγωγής, η επίπτωση που έχουν στο περιβάλλον, οι προτιμήσεις των καταναλωτών τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, οι χρήσεις του ελαιολάδου και η επίδρασή του στην υγεία, καθώς και οι τρόποι αποθήκευσης και υποβάθμισής του. Παρά τις διαφορές στην παραγωγική διαδικασία, τα αποτελέσματα των αναλύσεων δεν έδειξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ του βιολογικού και του συμβατικού ελαιολάδου. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, αν και το βιολογικό ελαιόλαδο εμφανίζει ελαφρώς καλύτερους δείκτες σε ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως φαινολικά και αντιοξειδωτικά, τόσο η βιολογική όσο και η συμβατική μέθοδος καλλιέργειας προσφέρουν τελικά προϊόντα παρόμοιας ποιοτικής κατάταξης. Η εργασία αυτή χρησιμοποιεί και παρέχει πολύτιμα δεδομένα για τη περαιτέρω αναζήτηση πληροφοριών γύρω από τα δύο συστήματα παραγωγής και τις επιπτώσεις τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον.el
dc.format.extent53el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΕλαιόλαδοel
dc.subjectΠοιοτικά χαρακτηριστικάel
dc.subjectΧημικά χαρακτηριστικάel
dc.subjectΣυμβατικό ελαιόλαδοel
dc.subjectΒιολογικό ελαιόλαδοel
dc.titleΣυμβατικό και βιολογικό ελαιόλαδο: Συγκριτική μελέτη των παραγόντων ποιότητας της παραγωγικής διαδικασίαςel
dc.title.alternativeConventional and organic olive oil: Comparative study of the quality factors of the production processel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΚοντελές, Σπυρίδων
dc.contributor.committeeBatrinou, Anthimia
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές