Ο βαθμός επηρεασμού των στοιχείων του γάλακτος αιγοπρόβειου και αγελαδινού κατά τη διάρκεια ενός έτους
The degree of influence on the elements of goat, sheep and cow milk during one year

Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Λαμπροπούλου, Αικατερίνη
Σίσκου, Αναστασία
Ημερομηνία
2025-02-24Επιβλέπων
Αντωνόπουλος, ΔιονύσιοςΛέξεις-κλειδιά
Γάλα ; Συστατικά γάλακτος ; Πειραματική ανάλυση ; Σύσταση γάλακτος ; Εποχιακές διακυμάνσειςΠερίληψη
Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στη μελέτη του γάλακτος, με ιδιαίτερη
έμφαση στο πρόβειο, στο αίγειο και στο αγελαδινό γάλα. Η εργασία χωρίζεται σε δύο
μέρη. Στο πρώτο μέρος, πραγματοποιείται βιβλιογραφική ανασκόπηση με αναλυτική
αναφορά στον ορισμό του γάλακτος, τα βασικά συστατικά του και την ταξινόμησή του.
Επιπλέον, εξετάζεται το προϊόν του γάλακτος και τα διάφορα είδη που μπορεί να
παραχθούν από αυτό.
Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται το πειραματικό μέρος της έρευνας, το οποίο
περιλαμβάνει την ανάλυση του γάλακτος, τη μεθοδολογία του πειράματος και τα στάδια
της διαδικασίας. Τα αποτελέσματα του πειράματος συγκρίνονται με τη μέση σύσταση
γάλακτος θηλαστικών, ενώ παράλληλα αναλύονται οι περιορισμοί της έρευνας.
Σκοπός: Ο σκοπός του πειράματος στοχεύει στην ανάλυση του γάλακτος από
συγκεκριμένα ζώα, όπως αγελάδες, πρόβατα και αίγες και εξετάζει τις διαφορές στην
περιεκτικότητα του γάλακτος σε λίπη και πρωτεΐνες μεταξύ των ειδών
Μέθοδος: Συνολικά λήφθηκαν 12 δείγματα γάλατος για τον κάθε τύπο ζώου
χωριστά για 3 ημέρες κάθε εποχής χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο
Αποτελέσματα: Το πείραμα ανέδειξε σημαντικές διαφορές στην περιεκτικότητα του
γάλακτος σε λίπη και πρωτεΐνες ανάμεσα στα ζώα, με το γάλα από πρόβατα να έχει
υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπη και πρωτεΐνες σε σύγκριση με αυτό των αγελάδων και
των αιγών
Συμπέρασμα: Η μελέτη αυτή συνεισφέρει στην κατανόηση της σύστασης και της
ποιότητας του γάλακτος, καθώς και των προϊόντων που μπορούν να παραχθούν από αυτό,
προσφέροντας πολύτιμα δεδομένα για τη βιομηχανία γάλακτος και την εφαρμοσμένη
έρευνα.
Περίληψη
This thesis focuses on the study of milk, with particular emphasis on sheep, goat and cow
milk. The work is divided into two parts. In the first part, a literature review is carried out
with an analytical reference to the definition of milk, its basic components and its
classification. In addition, the milk product and the various types that can be produced from
it are examined.
The second part presents the experimental part of the research, which includes the analysis
of milk, the methodology of the experiment and the stages of the process. The results of the
experiment are compared with the average composition of mammalian milk, while at the
same time the limitations of the research are analyzed.
Aim: The aim of the experiment is to analyse milk from specific animals, such as cows,
sheep and goats, and examine the differences in the fat and protein content of milk between
species.
Method: A total of 12 milk samples were taken for each type of animal separately for 3
days of each season in winter, spring, summer and autumn.
Results: The experiment showed significant differences in the fat and protein content of
milk between animals, with milk from sheep having a higher fat and protein content
compared to that of cows and goats
Overall, this study contributes to the understanding of the composition and quality of milk
and the products that can be produced from it, providing valuable data for the dairy
industry and applied research.