Συσχέτιση μεταξύ της προτίμησης ανάμεσα σε απλά υδατικά διαλύματα ζάχαρης διαφορετικών συγκεντρώσεων και συγκέντρωση ζάχαρης σε αγαπημένα ποτά και φαγητά για Έλληνες ενήλικες. Μέρος παγκόσμιας έρευνας με πολλά συμμετέχοντα εργαστήρια από έξι ηπείρους (GCCR Many labs 001)
Determining the association between sugar preference in simple aqueous solutions, and sugar content of favourite food & beverages among Greek adults. Part of a research initiative with many contributing labs from six continents (GCCR Many labs 001)
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Κανδύλη, Ιφιγένεια
Γιαννούτσου, Ελένη
Ημερομηνία
2024-10-04Επιβλέπων
Κουσίση, ΕλισάβετΛέξεις-κλειδιά
Αντίληψη γεύσεων ; Γλυκιά γεύση ; Διατροφικές συνήθειες ; Έρευνες καταναλωτών ; Δείκτης BMI ; ΡόφημαΠερίληψη
Η παρούσα έρευνα αποτελεί μέρος μίας παγκόσμιας έρευνας με την συμμετοχή εργαστηρίων
από 6 (έξι) ηπείρους και αποσκοπεί στην διερεύνηση της συσχέτισης της μεταξύ της
προτίμησης των Ελλήνων ενηλίκων ανάμεσα σε απλά υδατικά διαλύματα ζάχαρης
διαφορετικών συγκεντρώσεων και της συγκέντρωσης ζάχαρης σε αγαπημένα ποτά και
φαγητά. Το πειραματικό μέρος της έρευνας περιλάμβανε την εφαρμογή της μεθόδου
αναγκαστικής επιλογής Monell 2-series για να μετρήσουμε την προτίμηση των ενηλίκων στην
γλυκιά γεύση, προερχόμενη από υδατικά διαλύματα ζάχαρης. Η έρευνα έγινε σε ένα δείγμα
Ελλήνων ενηλίκων (n=60) ηλικιακού εύρους 18 μέχρι κάτω των 50 ετών. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι
συμμετέχοντες, κατέγραψαν τις διατροφικές τους συνήθειες και την αρέσκεια τους για ένα
ευρύ φάσμα τροφίμων και δήλωσαν το αγαπημένο τους μη – αλκοολούχο ποτό. Τέλος
μετρήθηκε το ύψος και το βάρος των συμμετεχόντων για να υπάρχει μια ρεαλιστική εικόνα
του δείκτη BMI αυτών. Μετά την συλλογή των αποτελεσμάτων, έγινε συσχέτιση των
προτιμήσεων των συμμετεχόντων στα υδατικά διαλύματα ζάχαρης με την αρέσκειά τους σε
κάποιες ομάδες φαγητών και ποτών, καθώς και με την συχνότητα που καταναλώνουν τα
παραπάνω τρόφιμα και ποτά, με εφαρμογή μονόδρομης ανάλυσης της διακύμανσης
(ANOVA), και παράγοντα διαφοροποίησης την εκάστοτε προτίμηση στο προσφερόμενο
υδατικό διάλυμα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα άτομα ηλικίας 18-24 ετών
δήλωσαν σαν αγαπημένα μη αλκοολούχα ροφήματά τους ροφήματα με μεγάλη
περιεκτικότητα σε ζάχαρη από τα άτομα των υπόλοιπων ηλικιακών ομάδων. Ο υπολογισμός
του δείκτη BMI δείχνει ότι οι γυναίκες ανήκουν στην κατηγορία των υπέρβαρων ατόμων, ενώ
η πλειοψηφία των αντρών στην κατηγορία του κανονικού σωματικού βάρους. Ακόμα, τα
αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν συσχέτιση των προτιμώμενων συγκεντρώσεων ζάχαρης
με την αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων και ποτών με περιεκτικότητα σε
αντίστοιχη συγκέντρωση ζάχαρης.
Περίληψη
The present thesis is part of a global research initiative, with many participating research labs
spread in six continents. Its purpose is to determine the association between sweet taste
preference, measured through the preference between simple aqueous solutions with
different sugar concentrations, and sugar content of favourite food and beverages among
adults. We used the Monell 2-series, forced-choice tracking method to measure preference
among different sucrose solutions, in a sample of Greek adults (n=60), from 18 to less than 50
years of age, being 50% men and 50% women. Preference of the offered solutions was studied
separately between the ascending and descending presentation of the solutions (series 1 and
2 respectively). Participants were subsequently asked on their liking on certain food and
beverage categories, as well as their frequency of consumption for the same categories. They
also had to write down their favorite non-alcoholic beverage. Last but not least, their weight
and height were measured in the lab in order to have a realistic measure of their BMI. After
data collection, participants’ preferences of the sucrose solutions were related to their liking
of different food and beverage categories, as well as frequency of consumption of the above.
One -way ANOVA (Analysis of Variance), using as factor the favorite sugar solution and
response the liking scores for foods as well as the frequency of consumption of the same foods
was carried out. Results showed that the 18 to 24 age group preferred nonalcoholic drinks
with high sugar level more than the other groups. The results of BMI calculation indicated that
the women participating in this study, were in majority overweight, while the men were mostly
of normal weight. In general, results showed that the sugar preference in simple aqueous
solutions for the studied group, was indeed associated with higher frequency of consumption
for foods and drinks with similar sugar content.