Διαχείριση υποπροϊόντων με παλλόμενο ηλεκτρικό πεδίο
Management of by-products with pulsed electric field

Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Θαλασσέλης, Σταμάτιος - Εφραίμ
Ημερομηνία
2025-02-10Επιβλέπων
Ντουρτόγλου, ΓεώργιοςΛέξεις-κλειδιά
Παλλόμενο ηλεκτρικό πεδίο ; Εκχύλιση ; Βιοδραστικά συστατικά ; Απόβλητα ; ΥποπροϊόνταΠερίληψη
Το Παλλόμενο Ηλεκτρικό Πεδίο είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία, η οποία αρχικά
χρησιμοποιήθηκε για τη συντήρηση των τροφίμων και την αδρανοποίηση μικροοργανισμών
και περιλαμβάνει την εφαρμογή παλμών μέτριας έως υψηλής τάσης σε ένα βιολογικό υλικό
τοποθετημένο μεταξύ δύο ηλεκτροδίων για μικρό χρονικό διάστημα. Βασίζεται στις αρχές του
βιοφυσικού φαινομένου της ηλεκτροδιάτρησης και παρέχει πολλές δυνατότητες (μόνη της ή
σε συνδυασμό με άλλες συμβατικές και νέες τεχνολογίες εκχύλισης) για την ποιοτική και
ποσοτική ανάκτηση βιοδραστικών ενώσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας από απόβλητα και
παραπροϊόντα βιομηχανίας τροφίμων (φυτικής και ζωικής προέλευσης) και ποτών (οινοποιίας
και ζυθοποιίας), τα οποία αλλιώς θα προκαλούσαν σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα.
Η παρούσα μελέτη αποτελεί βιβλιογραφική αναφορά της παραπάνω διαθέσιμης τεχνολογίας,
η οποία μπορεί να δώσει αξία στα απόβλητα.
Περίληψη
Pulsed Electric Field is a new technology, which was originally used for food preservation and
inactivate microorganisms and involves applying medium to high voltage pulses to a biological
material placed between two electrodes for a short time. It is based on the principles of the
biophysical phenomenon of electroporation and offers many possibilities (alone or in
combination with other conventional and new extraction technologies) for the qualitative and
quantitative recovery of high added value bioactive compounds from waste and by-products of
food industry (plant and animal origin) and beverage industry (winemaking and brewing),
which would otherwise cause a serious environmental problem.
This study is a bibliographic reference of the above available technology, which can give value
to waste.