Πτυχιακές εργασίες: Πρόσφατες υποβολές
Αποτελέσματα 1-20 από 220
-
Εκτίμηση απωλειών από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου στην περιοχή του Αμύνταιου -2023
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-03)Το αμπέλι είναι ευάλωτο σε ασθένειες, ελλείψεις και παράσιτα οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες απόδοσης. Ωστόσο ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που προκαλεί προβλήματα στο παραγωγικό δυναμικό των αμπελιών αλλά και ... -
Διαφοροποίηση ελληνικών οίνων με βάση τη χρωματομετρική ανάλυση CIELAB
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10)Η εργασία αφορά την ταξινόμηση και διαφοροποίηση των κυριότερων ελληνικών ποικιλιών οίνου με βάση το χρώμα. Το χρώμα, ως χαρακτηριστικό του οίνου, κρίνεται μια από τις πιο σημαντικές οπτικές εκφράσεις, καθώς αντικατοπτρίζει ... -
Επίδραση του terroir στις Κυπριακές ποικιλίες Γιαννούδι και Ξυνιστέρι
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Η Κύπρος αποτελεί μία από τις πρώτες χώρες που εμφανίστηκε η αμπελοκαλλιέργεια, όπου μέχρι σήμερα καλλιεργούνται τόσο γηγενείς όσο και διεθνείς ποικιλίες. Μία από τις πρώτες ποικιλίες που έβαλε στον χάρτη της αμπελοκαλλιέργειας ... -
Η χρήση του μαστιχόνερου στην παραγωγή του ζύθου.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-04)Η μαστίχα Χίου έχει μακρά ιστορία, γνωστή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό αγαθό σε πολλές και διαφορετικές περιόδους. Προέρχεται από έναν συγκεκριμένο δέντρο, που ... -
In vitro διαλογή μικροοργανισμών με αντιμικροβιακή δράση εναντίον παθογόνων της αμπέλου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10)Μέχρι και σήμερα, παγκοσμίως, το αμπέλι απειλείται επανειλημμένα από ασθένειες που προσβάλλουν όλα τα όργανα του. Ερευνητές συνεχώς καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να ανακαλυφθούν νέοι και βιολογικοί τρόποι αντιμετώπισης ... -
Αξιολόγηση του συνεμβολιασμού των ζυμών Hanseniaspora vineae και Saccharomyces cerevisiae στην οινοποίηση της ποικιλίας Μοσχοφίλερο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-01)Η Hanseniaspora vineae είναι ένα είδος ζύμης non-Saccharomyces που παίζει σημαντικό ρόλο στην αρχική φάση της ζύμωσης κατά την οινοποίηση. Το συγκεκριμένο είδος είναι ικανό να συμβάλλει στη δημιουργία μοναδικών αρωματικών ... -
Σύγκριση μηχανικών μεθόδων τεχνητής παλαίωσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10)Η οινοποίηση έχει τις ρίζες της στη Νεολιθική εποχή, όταν η καλλιέργεια της αμπέλου διαδόθηκε από τον Καύκασο στη Μεσόγειο. Το ορόσημο της χρήσης δρύινων βαρελιών τον 1ο αιώνα π.Χ. βελτίωσε τη συντήρηση και τη μεταφορά ... -
Βιολογική αντιμετώπιση του μύκητα Phaeomoniella chlamydospora στο αμπέλι
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-03)Οι ασθένειες του ξύλου της αμπέλου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ίσκα των Νεαρών Πρέμνων, είναι ένα από τα μεγαλύτερο φυτοπαθολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές της αμπέλου. Πολλοί και διαφορετικοί ... -
Ελληνικοί οίνοι και αγορές της Άπω Ανατολής (Κίνα-Ιαπωνία)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-23)Οι εξαγωγές των οίνων τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αυξητική τάση γεγονός που οφείλεται στην αναγνώριση των ελληνικών οίνων σε διεθνές επίπεδο, στις προωθητικές ενέργειες που πραγματοποιούνται καθώς και στην τροφή των ... -
Επεξεργασία υγρών αποβλήτων του οινοποιείου με αξιοποίηση των επεξεργασμένων υγρών για άρδευση και της επεξεργασμένης λάσπης για διάθεση στο αμπέλι
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-12)Η επεξεργασία και η αξιοποίηση των υγρών αποβλήτων και της λάσπης των οινοποιείων παρουσιάζουν σημαντικές περιβαλλοντικές και γεωργικές ευκαιρίες και προκλήσεις. Τα υγρά απόβλητα οινοποιείων, τα οποία χαρακτηρίζονται ... -
Η σήμανση (ετικέτα) του οίνου ως εργαλείο μάρκετινγκ
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-01)Το Marketing έχει την ικανότητα να δημιουργεί ισχυρές κερδοφόρες σχέσεις μεταξύ εταιρειών ή οργανισμών και καταναλωτών. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς, στην οικονομία και στις αποφάσεις εταιρειών ... -
Επίδραση του Zygosaccharomyces bailii σε συνθετικά υποστρώματα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-01)Εδώ και πολλές δεκαετίες, ο συμβατικός σακχαρομύκητας, Saccharomyces cerevisiae, αποτελεί τον κατεξοχήν οργανισμό που επιτελεί την αλκοολική ζύμωση. Ωστόσο, λόγω της αύξησης της χρήσης των non-Saccharomyces ζυμών, γνωστές ... -
Διαφορές ζυμώμενων υδρομελών και αποσταγμάτων αυτών με αέριο χρωματογράφο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να αξιολογήσει με τη βοήθεια της αέρια χρωματογραφίας τις διαφορές που παρουσιάζουν ζυμώμενα υδρόμελα που προέρχονται από μέλι διαφορετικών ποικιλιών και τα αποστάγματα αυτών. ... -
Μελέτη του προφίλ των φαινολικών συστατικών σταφυλιών ελληνικών ποικιλιών από διαφορετικούς κλώνους με χρήση HPLC
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-24)Το πολυφαινολικό προφίλ των σταφυλιών επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα των οίνων, καθώς συμβάλει στο χρώμα, στη γεύση, στο άρωμα, στο δυναμικό παλαίωσης και στην διάρκεια ζωής τους. Επιπλέον, τα πολυφαινολικά προφίλ είναι ... -
Αξιοποίηση γιγάρτων σταφυλής σε καλλυντικά, φάρμακα και τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Ο βασικός στόχος της εργασίας αυτής είναι η αναγνώριση των συστατικών των γιγάρτων του σταφυλιού προκειμένου να αξιοποιηθούν από τις βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων όσον το δυνατόν περισσότερο. Περιγράφεται η πορεία του ... -
Μελέτη της επίδρασης της θερμοκρασίας σε αυθόρμητες ζυμώσεις της ποικιλίας Βιδιανό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Το θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η αξιοποίηση της Κρητικής ποικιλίας «Βιδιανό» με αυθόρμητες ζυμώσεις. Πρόκειται για μία αυτόχθονη ποικιλία λευκών σταφυλιών, με πολύ μεγάλο οινολογικό ενδιαφέρον, καθώς ... -
Επίδραση των συστατικών στο φάσμα του οίνου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09)Στην οινολογία, θεωρούμε τον οίνο ως ένα σύνολο συστατικών που αναδιαμορφώνεται από ένα ευρύ φάσμα πολλών μεταβλητών. Σημαντικός παράγοντας που επιδρά στο τελικό προϊόν είναι η αλληλεπίδραση των συστατικών του που ... -
Οργανοληπτική αξιολόγηση ενός δείγματος λευκών ξηρών οίνων της ποικιλίας Ασύρτικο, παρασκευασμένων με αυτόχθονες γηγενείς ζύμες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-14)Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποσκοπεί στην αναγνώριση της επίδρασης των γηγενών ζυμών στην παρασκευή οίνων, από την ποικιλία Ασύρτικο, ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που προσφέρουν . Η οργανοληπτική αξιολόγηση ... -
Τρόποι αξιοποίησης αποβλήτων αινοποίησης - Νομοθεσία και πρόσφατες ερευνητικές μελέτες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-19)Ο αμπελοοινικός τομέας τα τελευταία χρόνια έρχεται αντιμέτωπος με ανησυχίες και προβληματισμούς που αφορούν την επίδραση των διεργασιών στο περιβάλλον μέσω της παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων και υποπροϊόντων. ... -
Καταναλωτικές προτιμήσεις σε προϊόντα οίνου : μια συγκριτική ανάλυση ( Αττική και Κρήτη)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-22)Ο οίνος αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο ένα δημοφιλές προϊόν. Οι καταναλωτές έχοντας αποκτήσει περισσότερες γνώσεις στον οινικό τομέα έχουν γίνει περισσότερο απαιτητικοί ως προς τις προτιμήσεις τους, οδηγώντας τα οινοποιεία ...