Πτυχιακές εργασίες: Πρόσφατες υποβολές
Αποτελέσματα 21-40 από 209
-
Αμπελογραφική περιγραφή και γενετική ταυτοποίηση ελληνικών ποικιλιών αμπέλου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-05)Κατά την καλλιεργητική περίοδο του έτους 2022 μελετήθηκαν οχτώ (8) ελληνικές ποικιλίες αμπέλου από τη Σκύρο (Σποράδες). Για την μελέτη τους συλλέχθηκαν δείγματα νεαρών κορυφών με τα νεαρά τους φύλλα, ώριμα ανεπτυγμένα ... -
Επίδραση της έκθεσης στο ορατό και υπεριώδες φως στα χαρακτηριστικά των οίνων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-04)Είναι γνωστό, πως στις πωλήσεις των κρασιών, μεγάλο ποσοστό στην παγκόσμια αγορά, έχει το κόκκινο και το λευκό κρασί και έπειτα το ροζέ. Η παρακάτω μελέτη σχετίζεται, κατά πόσο επηρεάζεται η ποιότητα ενός εμπορεύσιμου ... -
Μελέτη τανινών και προσθήκη αυτών σε ερυθρό οίνο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-08)Oι τανίνες είναι ‘ενώσεις’ που ανήκουν στην κατηγορία των φαινολικών συστατικών. Η εγχώρια οινική κουλτούρα έχει αλλάξει, αλλά ο όρος «τανίνη» εξακολουθεί να είναι το πιο άγνωστο, αν και είναι τόσο σημαντικό δομικό ... -
Παρασκευή ενυδατικής κρέμας περιποίησης προσώπου με χρήση πολυφαινολών από οινολάσπες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-01)Κατά την οινοποίηση, ένα μεγάλο μέρος υποπροϊόντων παράγεται, τα οποία γίνεται προσπάθεια διεθνώς για την κατάλληλη αξιοποίησή τους στο πλαίσιο κυκλικής οικονομίας. Οι οινολάσπες αποτελούν το 14% των συνολικών οργανικών ... -
Χρήση βιοεπιταχυντών οργανικής προέλευσηςκατά την καλλιέργεια των ποικιλιών οιναμπέλου Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα. Επίδραση στα χαρακτηριστικά γλευκών και οίνων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-02)Οι φαινολικές ενώσεις είναι συστατικά με πολύ σημαντικό ρόλο στην οινοποίηση, καθώς διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό το χρώμα (ένταση, απόχρωση) του οίνου αλλά και τη γεύση (στυφάδα, τραχύτητα). Στην παρούσα πτυχιακή ... -
Παράγοντες που καθορίζουν το ''σώμα'' - ''δομή''- αίσθηση στο στόμα, σε λευκούς ξηρούς οίνους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03)Ένας από τους πολύ σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την αντιλαμβανόμενη ποιότητα των οίνων τόσο από τους επαγγελματίες του χώρου, όσο και από τους απλούς καταναλωτές είναι τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που επηρεάζουν ... -
Χρήση του φουμαρικού οξέος για τον έλεγχο της μηλογαλακτικής ζύμωσης και μελέτη της επίδρασης του στα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του Σαββατιανού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-02)Σε αυτή την πειραματική πτυχιακή εργασία μελετήθηκε η επίδραση της προσθήκης φουμαρικού οξέος, στα επιτρεπόμενα όρια σύμφωνα με τον OIV, σε δύο διαφορετικούς οίνους από την ποικιλία Σαββατιανό. Το φουμαρικό οξύ, σύμφωνα ... -
Εκτίμηση απωλειών παραγωγής από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου και διερεύνηση των παθογόνων αιτιών στις ποικιλίες Αγιωργίτικο, Syrah και Chardonnayστην περιοχή του Τυρνάβου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)Οι κυριότερες ασθένειες που αναπτύσσονται σε ώριμα φυτά της αμπέλου είναι κυρίως η ευτυπίωση (Eutypa dieback), η ίσκα (Eska), η βοτρυοσφαίρια (Botryosphaeria dieback), η φώμοψη (Phomopsis dieback). Πρόκειται για μυκητολογικές ... -
Επίδραση του καθυστερημένου χειμερινού κλαδέματος καθώς και διαφοροποιημένων θερινών κλαδεμάτων σε γηγενείς ποικιλίες αμπέλου (Vitis vinifera L.) της Κρήτης στην πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-03)Αντικείμενο μελέτης της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η επίδραση του καθυστερημένου χειμερινού κλαδέματος καθώς και του διαφοροποιημένου θερινού κλαδέματος «κορφολόγημα» στην πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών των γηγενών ... -
Χρήση του καολίνη ως υποκατάστατο του μπεντονίτη στην απόκτηση πρωτεϊνικής σταθερότητας σε λευκούς οίνους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10)Η πρωτεϊνική σταθερότητα αναφέρεται στην ικανότητα των πρωτεϊνών στον οίνο να παραμένουν σταθερές και να μην προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες ανεπιθύμητες επιπτώσεις στον καταναλωτή. Στους λευκούς οίνους, η πρωτεϊνική ... -
Χρήση της μεθόδου HPLC-DAD για την μέτρηση των οργανικών οξέων σε οίνους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-27)Ο οίνος αποτελείται από πολλά και διαφορετικής φύσης συστατικά. Η ανάγκη της χημικής του ανάλυσης είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των ενόργανων τεχνικών αναλύσεων, για τον προσδιορισμό των συστατικών του. Στην ενόργανη ... -
Μελέτη και ταυτοποίηση σύστασης, εκχυλισιμότητας συστατικών των βοτάνων θρούμπη και δίκταμο σε τσίπουρο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)The subject of this thesis is the study and identification of the composition and extractability of the components of two herbs, thrombus and dittany in tsipouro. Thrombus and dittany are two aromatic plants, endemic to ... -
Παραγωγή αλκοολούχου ποτού Βερμούτ
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-11)Για τους σκοπούς της παρούσας διπλωματικής εργασίας , πραγματοποιήθηκε πειραματική παραγωγή βερμούτ extra-dry από οίνο βάσης ποικιλίας Σαββατιανό. Οι συνθήκες της παραγωγικής διαδικασίας ήταν στα πλαίσια εκμάθησης των ... -
Μεταβολές των συγκεντρώσεων των ανόργανων ιόντων σε όλες τις φάσεις της ζυθοποίησης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03)Ο ζύθος είναι το τρίτο πιο διαδεδομένο αλκοολούχο ποτό στον κόσμο καθώς συνδυάζει μοναδικά τη χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη και την πολύ ευχάριστη γεύση. Υπάρχουν διάφορα είδη ζύθου που διαφέρουν ως προς τα οργανοληπτικά ... -
Παραγωγή Gin
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-12)Η εργασία αφορά την εξέταση της διαδικασίας παραγωγής gin με επίκεντρο την επίδραση της διαχείρισης της αρκεύθου πριν την απόσταξη στο οργανοληπτικό προφίλ του αποστάγματος. Το gin περιλαμβάνει καρπούς αρκεύθου (Juniperus ... -
Κατανάλωση οίνου κατά την πανδημία Covid-19. Έρευνα σε ελληνικά οινοποιεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-05)Η έναρξη του Covid-19 αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες κρίσεις. Η παρούσα μελέτη διερευνά τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στα ελληνικά οινοποιεία οι οποίες επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις των ... -
Μελέτη της ικανότητας προσκόλλησης της ζύμης αλλοίωσης του οίνου Brettanomyces bruxellensis
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-04)Η ικανότητα προσκόλλησης και η δημιουργία βιοΰμενίων από αλλοιογόνους μικροοργανισμούς απασχολεί τη βιομηχανία τροφίμων λόγω των σημαντικών οικονομικών συνεπειών που μπορεί να επιφέρει. Πολλές φορές οι αντιμικροβιακοί ... -
Πρωτοβάθμια επεξεργασία των υγρών αποβλήτων των οινοποιείων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-07)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η πρωτοβάθμια επεξεργασία των υγρών αποβλήτων των οινοποιείων. Τα υγρά απόβλητα ενός οινοποιείου παράγονται κυρίως από τον καθαρισμό του δαπέδου, του μηχανολογικού εξοπλισμού, ... -
Πρωτεϊνική αστάθεια οίνων: παράγοντες που την επηρεάζουν και τρόποι αντιμετώπισης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-04)Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναλύει σε βάθος το φαινόμενο της πρωτεϊνικής αστάθειας των οίνων, και κατ΄επέκταση του πρωτεϊνικού θολώματος, τον τρόπο με τον οποίο αυτό δημιουργείται, πώς γίνεται οπτικά αντιληπτό και τους ... -
Μελέτη και ταυτοποίηση σύστασης, εκχυλισιμότητας συστατικών των βοτάνων φασκόμηλο και μαντζουράνα σε τσίπουρο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-04)Στην παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε μελέτη και ταυτοποίηση της σύστασης, εκχυλισιμότητας συστατικών των βοτάνων φασκόμηλο και μαντζουράνα σε τσίπουρο. Η πτυχιακή εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη, το θεωρητικό και ...