Επίδραση του καθυστερημένου χειμερινού κλαδέματος καθώς και διαφοροποιημένων θερινών κλαδεμάτων σε γηγενείς ποικιλίες αμπέλου (Vitis vinifera L.) της Κρήτης στην πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών
Effect of delayed winter pruning as well as differentiated summer pruning on native vine varieties (Vitis vinifera L.) of Crete on the ripening process of the grapes
Λέξεις-κλειδιά
Βιδιανό ; Ωρίμανση σταφυλιών ; Πλυτό ; Χειμερινό κλάδεμα ; Θερινό κλάδεμαΠερίληψη
Αντικείμενο μελέτης της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η επίδραση του
καθυστερημένου χειμερινού κλαδέματος καθώς και του διαφοροποιημένου θερινού
κλαδέματος «κορφολόγημα» στην πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών των γηγενών ποικιλιών
αμπέλου (Vitis vinifera L.) της Κρήτης Βιδιανό και Πλυτό. Αξιολογήθηκε η επίδραση του
χειμερινού κλαδέματος σε σύγκριση με το καθυστερημένο κλάδεμα και το κανονικό
κορφολόγημα σε σύγκριση με το αυστηρό κορφολόγημα. Για την κάθε ποικιλία
χρησιμοποιήθηκαν 160 αμπέλια από αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας οι οποίοι
βρίσκονται στην περιοχή Πανόραμα Μονοφατσίου του Ηρακλείου Κρήτης. Εφαρμόστηκαν
δύο τεχνικές χειμερινών κλαδεμάτων και δύο θερινών κλαδεμάτων σε συνδυασμό με
κανονικό και αυστηρό κορφολόγημα. Επίσης πραγματοποιήθηκαν ξεφυλλίσματα καθώς και
αφαίρεση του δεύτερου σταφυλιού για τη βελτιστοποίηση της σύστασης των σταφυλιών και
του παραγόμενου οίνου. Παρακολουθήθηκαν και καταγράφηκαν τα κύρια φαινολογικά
στάδια ανάπτυξης και εκτιμήθηκε η πορεία της τεχνολογικής ωρίμανσης. Κατά την περίοδο
του τρύγου υπολογίστηκε ο αριθμός σταφυλιών ανά φυτό, ο μέσος όρος απόδοσης ανά φυτό,
η μέση στρεμματική απόδοση, ο μέσος όρος βάρους σταφυλής και εξετάστηκε η σύσταση του
γλεύκους που παρήγαγε κάθε ποικιλία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το καθυστερημένο
κλάδεμα και το αυστηρό κορφολόγημα οδήγησαν σε καθυστέρηση της ωρίμανσης των
σταφυλιών και στη δημιουργία εγκαυμάτων στον καρπό.
Περίληψη
The object of study of this thesis is the effect of different pruning techniques as well as
stemming on the ripening process of grapes, of the Vidiano and Plyto varieties, which are
native vine varieties of Crete. The effect of winter pruning compared to delayed pruning and
regular coring compared to severe coring was evaluated. For each variety, 160 vines were
used from organic vineyards located in the Panorama Monofatsi area of Heraklion, Crete. Two
winter pruning techniques and two summer pruning techniques were applied in combination
with regular and strict coring. Defoliation was also carried out, as well as removal of the
second grape to optimize the composition of the grapes and the wine produced. The main
phenolic stages of vine development were monitored and recorded and the course of
technological ripening of the grapes was assessed with the aid of volumetric acidity and
Baume grades. During the harvest period, the number of grapes per plant, the average yield
per plant, the average yield per hectare, the average weight of grapes and the composition of
the must produced by each variety were evaluated. Accordi