Σύγκριση του παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου με άλλες μη θερμικές μεθόδους
Comparison of the pulsed electric field with other non-thermal methods

Λέξεις-κλειδιά
Παλλόμενα ηλεκτρικά πεδία ; Μη θερμικές μεθόδοιΠερίληψη
Η μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων και η συναφής τεχνολογία της μεθόδου PEF (Pulsed
Electric Field – Παλλόμενα Ηλεκτρικά Πεδία) είναι μια σχετικά πρόσφατη – σε βιομηχανικό
επίπεδο εφαρμοζόμενη μέθοδος – αναδυόμενη μη θερμική τεχνολογία με ευρύ φάσμα
εφαρμογών. Η παρούσα μελέτη ασχολείται με την εφαρμογή του PEF στη διαδικασία της
οινοποίησης, σε σύγκριση με άλλες μη θερμικές μεθόδους καθώς και σε συνδυασμό τους, που
περιγράφονται επίσης στην παρούσα μελέτη.
Αρχικά η μελέτη περιγράφει τη λειτουργία της μεθόδου PEF καθώς και τα υπάρχοντα
προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία Οινοποίησης. Φαίνεται, σε πρακτικό επίπεδο,
ότι το PEF από μόνο του μπορεί να λύσει τα περισσότερα από τα υπάρχοντα προβλήματα,
αλλά κρίθηκε απαραίτητο να μελετηθούν οι διάφορες ερευνητικές μελέτες που έγιναν με
στόχο τη συμπλήρωση του PEF και την απ’ άμβλυνση των σχετικά μικρών – πολύ λίγων
μειονεκτημάτων και αδυναμιών του έτσι ώστε να καταλήξει σε ένα τέλειο σχετικά σύστημα.
Επιπλέον, η μελέτη ασχολείται με τα υπάρχοντα συστήματα PEF που λειτουργούν σε
βιομηχανική βάση (π.χ. Συστήματα ELEA). Φαίνεται ότι τα βιομηχανικά συστήματα PEF
μπορούν να εφαρμοστούν σε όλους τους τύπους τροφίμων, ανεξάρτητα από τους
θεωρητικούς περιορισμούς που περιέγραψαν το PEF ως καταλληλότερο για υγρά (ρέοντα)
τρόφιμα.
Τέλος, η μελέτη ολοκληρώνεται με ορισμένα συμπεράσματα και προτάσεις για περαιτέρω
εργασία, είτε θεωρητικού είτε ερευνητικού τύπου.
Περίληψη
Pulsed electric field technology is an emerging non-thermal technology with a wide range of
applications. The present study is dealing with the application of PEF in the process of
winemaking, in comparison with other non-thermal methods as well as their combination,
which is also described in the present study.
Initially the study is describing the operation of the PEF as well as providing the existing
problems faced by the wine industry. It seems that PEF alone can solve most of the existing
problems but it was considered necessary to study the various research studies conducted
aiming to the complementation of PEF and the alleviation of the very few of its disadvantages
– weaknesses.
Additionally, the study deals with the existing PEF systems that are on operation on industrial
basis (e.g. AELEA Systems). It seems that PEF industrial systems can be applied to all type of
food irrespective of the theoretical limitations which described PEF as most suitable for liquid
(flowing) food.
Finally, the study is concluded with some conclusions and suggestions for further work, either
theoretical or research types.
Keywords: PEF – Pulsed Electric Field, HPU – High Power Ultrasound, HHP – High
Hydrostatic Pressure