Εμφάνιση απλής εγγραφής

Μέθοδοι ανάλυσης για τον προσδιορισμό της δραστικότητας και της σταθερότητας αντιοξειδωτικών ουσιών που ενσωματώνονται στα καλλυντικά προϊόντα

dc.contributor.advisorMellou, Fotini
dc.contributor.authorΒαρδακαστάνη, Μαρία
dc.date.accessioned2023-02-08T10:18:39Z
dc.date.available2023-02-08T10:18:39Z
dc.date.issued2021-12-21
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3656
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-3496
dc.description.abstractΗ αντιοξειδωτική ικανότητα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά στα καλλυντικά προϊόντα σήμερα. Ο σκοπός αυτής της εργασίας είναι ο εντοπισμός και η αξιολόγηση των μεθόδων ανάλυσης αντιοξειδωτικών ουσιών που ενσωματώνονται στα καλλυντικά προϊόντα και της σταθερότητάς τους. Αρχικά, μιλάμε για τη βλάβη που μπορεί να προκληθεί στα κύτταρα από δραστικά είδη οξυγόνου (Reactive Oxygen Species, ROS) και τις συνέπειές της (από τη γήρανση έως και τις εκφυλιστικές παθήσεις). Έπειτα, αναφερόμαστε σε κάποια από τα συχνά χρησιμοποιούμενα και γνωστά αντιοξειδωτικά στον τομέα της κοσμητολογίας, όπως είναι οι βιταμίνες (L-ασκορβικό οξύ, Νιασιναμίδη), οι φαινολικές ενώσεις (φλαβονοειδή) και τα καροτενοειδή (β-καροτένιο). Στο κύριο κομμάτι αυτής της εργασίας βλέπουμε κάποιες παραμέτρους αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των καλλυντικών στο δέρμα και κυρίως αναλύουμε μερικές από τις συχνότερα χρησιμοποιούμενες μεθόδους ανάλυσης αντιοξειδωτικής ικανότητας (DPPH, ABTS, FRAP, ORAC, β-Carotene Bleaching), τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους. Τέλος, αναφέρουμε κάποια συστήματα διαδερμικής χορήγησης των αντιοξειδωτικών, τα οποία συμβάλουν εξαιρετικά στη διατήρηση της σταθερότητας και της δραστικότητάς τους, αλλά και μελέτες σταθερότητας που αφορούν τις συνθέσεις καλλυντικών προϊόντων και των αντιοξειδωτικών που ενσωματώνονται σε αυτά. Ολοκληρώνουμε με τα συμπεράσματα από τις γνώσεις που αποκομίσαμε κατά την έρευνα του θέματος.el
dc.format.extent93el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΑντιοξειδωτικάel
dc.subjectΜέθοδοι ανάλυσης αντιοξειδωτικής δράσηςel
dc.subjectΜελέτες σταθερότηταςel
dc.subjectΣυστήματα χορήγησης / μεταφοράς ουσιώνel
dc.titleΜέθοδοι ανάλυσης για τον προσδιορισμό της δραστικότητας και της σταθερότητας αντιοξειδωτικών ουσιών που ενσωματώνονται στα καλλυντικά προϊόνταel
dc.title.alternativeAnalysis techniques for the determination of activity and stability of antioxidants that are incorporated into cosmetic productsel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeVARVARESOU, ATHANASIA
dc.contributor.committeePAVLOU, PANAGOULA
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Υγείας & Πρόνοιαςel
dc.contributor.departmentΤμήμα Βιοϊατρικών Επιστημώνel
dc.contributor.masterΠροχωρημένη Αισθητική και Κοσμητολογία: Ανάπτυξη-Ποιοτικός έλεγχος και Ασφάλεια νέων καλλυντικών προϊόντωνel
dc.description.abstracttranslatedAntioxidant activity is one of the most important characteristics in cosmetic products these days. The purpose of this thesis is to identify and evaluate methods for the analysis of antioxidant substances incorporated in cosmetic products and their stability. Firstly, we refer to the cell damage that can be caused by reactive oxygen species (ROS) and its consequences (from aging to degenerative diseases). Then, we refer to some of the frequently used and well-known antioxidants in the field of cosmetology, such as vitamins (L-ascorbic acid, Niacinamide), phenolic compounds (flavonoids) and carotenoids (beta-carotene). In the main part of this thesis, we see some parameters for evaluating the effectiveness of cosmetics on skin and we, mainly, analyze some of the most frequently used antioxidant capacity analysis methods (DPPH, ABTS, FRAP, ORAC, β-Carotene Bleaching), with their advantages and disadvantages. Finally, we mention some systems for the transdermal delivery of antioxidants, which greatly contribute to maintaining their stability and activity, as well as stability studies concerning the formulation of cosmetic products and the antioxidants incorporated into them. We conclude with the knowledge we obtained during the research of the topic.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές