Εμφάνιση απλής εγγραφής

Καλλυντικά προϊόντα με βάση συστατικά της αμπέλου (Vitisvinifera)

dc.contributor.advisorPapageorgiou, Spyros
dc.contributor.authorΜποτσάκος, Θεόδωρος
dc.date.accessioned2023-02-15T10:35:45Z
dc.date.available2023-02-15T10:35:45Z
dc.date.issued2022-10-18
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3676
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-3516
dc.description.abstractΗ παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο να πραγματοποιήσει μία ανασκόπηση στις ιδιότητες που μπορούν να προσδώσουν τα συστατικά της αμπέλου στα καλλυντικά προϊόντα. Για την μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας χρησιμοποιήθηκαν οι βάσεις δεδομένων Googlescholarκαι sciencedirect. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: Άμπελος, καλλυντικά, σταφύλι, κοσμητολογία. Ακόμα, το πειραματικό μέρος, σκοπό είχε να μελετήσει την επίδραση δύο εκ των πιο σημαντικών συστατικών-παράγωγων του σταφυλιού, που χρησιμοποιούνται στην κοσμητολογία.Αυτά είναι τα εξής:GSP-T (Inciname: Vitis Vinifera (Grape) Seed Extract, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Tocopherol, Glycerin, Alcohol and Aqua/Water) από την εταιρίαMibelleκαι Resveratrox 2% (Ιnciname: Propanediol (and) Water (and) Vitis Vinifera (Grape) Vine Extract), από την εταιρίαActichem. Αναπτύχθηκαν αντηλιακά προϊόντα με αυτά τα δραστικά παράγωγα του σταφυλιού, τόσο ξεχωριστά όσο και σε συνδυασμό. Έπειτα, εξετάστηκε η φυσικοχημική σταθερότητα των προϊόντων και η αποτελεσματικότητα τους στην βελτίωση στον δείκτη SPF με μέτρηση UVA-UVBinvitro. Συμπερασματικά προέκυψε ότι η προσθήκη της πρώτης ύλης GSP-T στο maximum ποσοστό στην συγκεκριμένη φόρμουλα δεν επηρεάζει ουσιαστικά τη σταθερότητα του προϊόντος. Αντίθετα, η προσθήκη της πρώτης ύλης Resveratrox στο maximumπροτεινόμενο ποσοστό, επηρεάζει την σταθερότητα του προϊόντος. Η προσθήκη της πρώτης ύλης Resveratrox αύξησε το ιξώδες και μείωσε ελαφρά το pHσε σχέση με το Placebo, η προσθήκη της πρώτης ύλης GSP-T δεν επηρέασε πρακτικά ούτε το ιξώδες ούτε το pH ενώ η συνδυασμένη προσθήκη των δύο πρώτων υλών είχε πρακτικά την ίδια επίδραση στο ιξώδες και το pH όπως όταν προστέθηκε αποκλειστικά Resveratrox. Αναφορικά με τις δοκιμές invitroπου πραγματοποιήθηκαν στις κρέμες που προέκυψαν με βάση την κρέμα με SPF 30, δε παρατηρήθηκε πρακτικά σημαντικήαλλαγή στον δείκτη SPF., παρά μόνο μία μικρή αύξηση. Αντίστοιχα Αποτελέσματα προέκυψαν και από τις δοκιμές invitroπου πραγματοποιήθηκαν στις κρέμες που προέκυψαν με βάση την κρέμα με SPF 15.el
dc.format.extent107el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΆμπελοςel
dc.subjectΚαλλυντικά προϊόνταel
dc.subjectΑντιηλιακή δράσηel
dc.titleΚαλλυντικά προϊόντα με βάση συστατικά της αμπέλου (Vitisvinifera)el
dc.title.alternativeCosmetic products based on vine ingredients (Vitisvinifera)el
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeePapageorgiou, Spyros
dc.contributor.committeeVARVARESOU, ATHANASIA
dc.contributor.committeePapadopoulos, Apostolos
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Υγείας & Πρόνοιαςel
dc.contributor.departmentΤμήμα Βιοϊατρικών Επιστημώνel
dc.contributor.masterΠροχωρημένη Αισθητική και Κοσμητολογία: Ανάπτυξη-Ποιοτικός έλεγχος και Ασφάλεια νέων καλλυντικών προϊόντωνel
dc.description.abstracttranslatedThe present thesis aims to carry out a review of the properties that the components of the vine can give to cosmetic products. For the study of the international literature, the Google scholar and science direct databases were used. The keywords used were: Vine, cosmetics, grape, cosmetology. Also, the experimental part aimed to study the effect of two of the most important components-derivatives of the grape, used in cosmetology. These are the following: GSP-T (Inci name: Vitis Vinifera (Grape) Seed Extract, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Tocopherol, Glycerin, Alcohol and Aqua/Water from Mibelle company and Resveratrox 2% (Inci name: Propanediol (and) Water (and) Vitis Vinifera (Grape) Vine Extract, Actichem company. Sunscreen products were developed with these active grape derivatives, as distinct as and in combination Then, the physicochemical stability of the products and their efficiency in improving the SPF index were examined by measuring UVA-UVB in vitro. In conclusion, it emerged that the addition of the GSP-T raw material to the maximum percentage in the specific formula does not significantly affect the stability of the product. On the contrary, adding the raw material Resveratrox to the maximum recommended percentage affects the stability of the product. The addition of the raw material Resveratrox increased the viscosity and slightly decreased the pH compared to Placebo, the addition of the raw material GSP-T practically did not affect either the viscosity or the pH while the combined addition of the two raw materials had practically the same effect on viscosity and pH as when only Resveratrox was added. Regarding the in vitro tests carried out on the creams resulting from the cream with SPF 30, practically no significant change in the SPF index was observed, except for a small increase. Corresponding results were obtained from the in vitro tests performed on the creams based on the cream with SPF 15.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές