Ανάπτυξη του αειφόρου σχολείου και ο ρόλος του σχολικού νοσηλευτή στην προαγωγή υγείας της σχολικής κοινότητας
Development of the sustainable school, the role of the school nurse in promoting the health of the school community
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Νίνη, Ζωή
Νικολοπούλου, Μάρθα
Ημερομηνία
2023-04-12Επιβλέπων
Ευαγγελινός, ΚωνσταντίνοςΛέξεις-κλειδιά
Αειφόρο σχολείο ; Προγράμματα σχολικών γευμάτων ; Σχολικός νοσηλευτής ; Sustainable school ; School nurse ; School meal programsΠερίληψη
Ο σχεδιασμός αειφόρου σχολείου αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη μιας περιβαλλοντικά ευαίσθητης εγκατάστασης που είναι καθαρή, υγιεινή, ελαχιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας και βελτιώνει τη μαθησιακή εμπειρία. Τα "πράσινα"
σχολεία είναι μια νέα έννοια που ενσωματώνει πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά τα οποία περιλαμβάνουν την ενεργειακή απόδοση. Οι δυνατότητες, επίσης, να παρέχονται σχολικά γεύματα για την προώθηση της υγιεινής και βιώσιμης
διατροφικής συμπεριφοράς αποτελεί γεγονός ύψιστης σημασίας. Τα προγράμματα σχολικών γευμάτων, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη βελτίωση της δημόσιας διατροφής επειδή προσεγγίζουν τα παιδιά σε πληθυσμιακή κλίμακα σε όλες τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις και για πάνω από μια δεκαετία της ζωής τους, και επειδή οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών είναι πιο εύπλαστες από αυτές των ενηλίκων. Μέσω της παροχής υγιεινών και βιώσιμων σχολικών γευμάτων διευρύνονται οι διατροφικές, κοινωνικές, πρακτικές, εκπαιδευτικές, οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές προοπτικές και προκλήσεις. Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη για μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις και αξιολογήσεις. Σε αυτές τις παρεμβάσεις είναι σημαντικός ο ρόλος του σχολικού νοσηλευτή, που προάγει και βελτιώνει την υγεία των μαθητών και ενημερώνει το προσωπικό και τους μαθητές για
την διατροφή και τα οφέλη που προκύπτουν στην υγεία τους με την λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Περίληψη
Sustainable school design is imperative to developing an environmentally sensitive facility that is clean, hygienic, minimizes energy consumption and enhances the learning experience. "Green" schools are a new concept that incorporates many different characteristics including energy efficiency. The possibilities, also, to provide school meals to promote healthy and sustainable eating behavior is a fact of utmost importance. School meal programs are of particular interest for improving public nutrition because they reach children on a population scale across socioeconomic classes and over a decade of their lives, and because children's eating habits are more malleable than adults'. Through the provision of healthy and sustainable school meals,
nutritional, social, practical, educational, economic, political and cultural perspectives and challenges are broadened. Finally, the need for long-term interventions and evaluations is highlighted. In these interventions, the role of the school nurse is
important, who promotes and improves the health of students and informs staff and students about nutrition and the benefits that arise in their health by taking measures to protect the environment.