Εμφάνιση απλής εγγραφής

Green Key: Πιστοποίηση, οφέλη και οικολογικές εφαρμογές στις ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα

dc.contributor.advisorΠαπαγρηγορίου, Αριστείδης
dc.contributor.authorΔημολίκα, Αλεξάνδρα
dc.date.accessioned2023-10-23T11:17:20Z
dc.date.available2023-10-23T11:17:20Z
dc.date.issued2023-02-16
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5457
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5294
dc.description.abstractΗ παρούσα εργασία πραγματεύεται το θέμα της περιβαλλοντικής πιστοποίησης Green Key και έχει ως σκοπό την ανάδειξη βασικών ερωτημάτων, σχετικά με τις δυνατότητες απόκτησής της από τουριστικές μονάδες. Σε αυτό το πλαίσιο, αναλύονται οι ευκαιρίες, αλλά και τα εμπόδια που στέκονται ως τροχοπέδη στην προσπάθειά τους να την αποκτήσουν. Επιπλέον, αναδεικνύεται λεπτομερώς ο τρόπος, καθώς και η διαδικασία, με την οποία πιστοποιείται ένα κατάλυμα, γίνεται εκτενής αναφορά στα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζεται να καταθέσει ο ιδιοκτήτης, όπως και στις αλλαγές που οφείλει να κάνει, τόσο στις εγκαταστάσεις του, όσο και στις υπηρεσίες του. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο διεξαγωγής ποσοτικής έρευνας, στάλθηκαν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας 300 ερωτηματολόγια σε τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατέχουν την εν λόγω πιστοποίηση. Στα ερωτηματολόγια αυτά διερευνάται το ποσοστό ευκολίας της απόκτησης του οικολογικού σήματος από επιχειρήσεις χωρίς οικονομική βοήθεια από κρατικούς φορείς. Σε δεύτερο χρόνο, αντλούνται οι απαραίτητες πληροφορίες για τα κίνητρα που ώθησαν τις επιχειρήσεις αυτές στις απαιτούμενες αλλαγές, όπως και στην προσαρμογή τους σε αυτές. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στη μείωση που παρατηρήθηκε στα λειτουργικά τους έξοδα, μετά την εφαρμογή τους. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν συμπληρωματικά, συνεντεύξεις με δυο F&B managers σχετικά με τις εφαρμογές της πράσινης πιστοποίησης Green Key. Σύμφωνα επομένως, με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι περισσότερες επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν με την πιστοποίηση, διαπιστώθηκε πως είχαν μείωση στα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ κατάφεραν να μετατραπούν σε βιώσιμες μονάδες, χωρίς εξωτερική οικονομική βοήθεια. Η απόκτηση της πιστοποίησης προσέλκυσε νέους πελάτες και αύξησε τα έσοδά τους. Σε συνδυασμό με τα επιστημονικά άρθρα και τις ηλεκτρονικές πηγές, διαφαίνεται πως με τις επιχορηγήσεις και τα οικονομικά κίνητρα που έχει ξεκινήσει να παρέχει το κράτος, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να μετατραπούν σε «πράσινες» τουριστικές μονάδες, προστατεύοντας το περιβάλλον και συνεπώς αυξάνοντας τα κέρδη τους.el
dc.format.extent103el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Αιγαίουel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/*
dc.subjectΠιστοποίησηel
dc.subjectΒιωσιμότηταel
dc.subjectGreen Keyel
dc.titleGreen Key: Πιστοποίηση, οφέλη και οικολογικές εφαρμογές στις ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδαel
dc.title.alternativeGreen Key: Certification, benefits and ecological applications in hotel units in Greeceel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeΚαλαντώνης, Πέτρος
dc.contributor.committeeΚικίλια, Αικατερίνη
dc.contributor.facultyΣχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημώνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Διοίκησης Τουρισμούel
dc.contributor.masterΚαινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον Τουρισμόel
dc.description.abstracttranslatedThis paper deals with the issue of the Green Key environmental certification and aims to highlight the basic questions regarding the possibilities of obtaining it by tourist units. In this context, the opportunities and obstacles that stand as obstacles in their efforts to obtain it are analyzed. In addition, the way and the process by which a tourist accommodation is certified is highlighted in detail, with extensive reference to the necessary documents that the owner needs to submit, as well as the changes that he has to make, both in his facilities and in his service provision. In particular, in the context of conducting a quantitative survey, 300 questionnaires were sent by e-mail to tourism businesses that hold this certification. These questionnaires investigate the ease of obtaining the eco-label by enterprises without financial assistance from public bodies. At a second stage, the necessary information is obtained on the incentives that prompted these enterprises to make the necessary changes and to adapt to them. At the same time, reference is made to the reduction observed in their operating costs after their implementation. Furthermore, an interview with two F& B managers, regarding the applications of the Green Key certification, was carried out. Therefore, according to the results of the research, most of the enterprises awarded with the certification were found to have reduced their operating costs and managed to become sustainable units without external financial assistance. Obtaining the certification attracted new customers and increased their revenues. Combined with the scientific articles and online sources, it appears that with the grants and financial incentives that the state has started to provide, more and more businesses will have the opportunity to become "green" tourism units, protecting the environment and thus increasing their profits.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές