Συνθετικές χρωστικές τροφίμων
Synthetic dyestuff in food
Διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Παπακώστας, Αλέξανδρος
Ημερομηνία
2023-03-06Επιβλέπων
Φραγκούλη, ΠαναγιώταΛέξεις-κλειδιά
Συνθετικές χρωστικές ; Χρωστικές τροφίμων ; Ανθρώπινη υγεία ; Κλωστοϋφαντουργικές χρωστικές ; Νομικό πλαίσιο ; ΑπόβληταΠερίληψη
Στη Διπλωματική αυτή Εργασία μελετώνται οι συνθετικές χρωστικές και τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Πραγματοποιείται ταξινόμηση των διαφορετικής προέλευσης χρωμάτων. Αναφέρονται οι ιδιότητες των συνθετικών χρωστικών. Καταγράφονται οι εφαρμογές των χρωστικών στη βιομηχανία. Συγκρίνονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που παρουσιάζουν κατά την εφαρμογή τους. Μελετώνται οι επιπτώσεις των συνθετικών χρωστικών στην ανθρώπινη υγεία. Στόχος της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας είναι η επίδραση της χρήσης των συνθετικών κλωστοϋφαντουργικών χρωστικών στη βιομηχανία τροφίμων, οι συνέπειες στο περιβάλλον και η εξεύρεση βιώσιμων λύσεων.
Περίληψη
In this work, synthetic pigments and their basic characteristics are studied. A classification of the different color origins is carried out. The properties of synthetic pigments are mentioned. Applications of pigments in industry are listed. The advantages and disadvantages of their application are compared. The effects of synthetic dyes on human health are studied. The aim of this Diploma Thesis is the effect of the use of synthetic textile dyes in the food industry, the consequences on the environment and finding sustainable solutions.