dc.contributor.advisor | Μιχαλόπουλος, Ευστάθιος | |
dc.contributor.author | Τσάτσου, Καλλιόπη | |
dc.date.accessioned | 2024-02-28T09:55:09Z | |
dc.date.available | 2024-02-28T09:55:09Z | |
dc.date.issued | 2024-02-15 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5963 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5799 | |
dc.description.abstract | Εισαγωγή: Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) αποτελεί μια πρώιμη νευροαναπτυξιακή διαταραχή. Τα βασικά χαρακτηριστικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ελλείμματα στην κοινωνική αλληλεπίδραση, δυσκολίες στη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, καθώς και περιορισμένα και επαναλαμβανόμενα πρότυπα συμπεριφοράς, ενδιαφερόντων ή δραστηριοτήτων. Παρά τα παραπάνω, παρατηρείται επίσης ότι υπάρχει συσχέτιση με γαστρεντερικά συμπτώματα, χωρίς να έχει ακόμα εξηγηθεί η αιτία αυτής της συσχέτισης.
Σκοπός: Η διατροφική προσέγγιση του αυτισμού και πώς συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας και των συμπτωμάτων των ατόμων με αυτισμό.
Μέθοδος: Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η ποσοτική μέθοδος με την χρήση ερωτηματολογίου. Συνολικά συλλέχθηκαν 57 πλήρως συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει 20 κλειστού τύπου ερωτήσεις με 2 από αυτές να είναι διχότομες ερωτήσεις διακλάδωσης. Το ερωτηματολόγιο απευθύνθηκε σε γονείς (δειγματοληπτική μονάδα) παιδιών με αυτισμό μέσω αρχικής διαδικτυακής επικοινωνίας και συμπλήρωσής του από τις δειγματοληπτικές μονάδες στο λογισμικό Google Forms. Οι επεξεργασίες έγιναν με το στατιστικό λογισμικό SPSS ver. 25.
Αποτελέσματα: Η πλειοψηφία των γονέων ( 3 στους 4) δεν εφαρμόζουν κάποια ειδική δίαιτα-παρέμβαση. Μόνο 14 γονείς εφάρμοσαν ειδική δίαιτα. Από τους γονείς που την εφάρμοσαν, κυριάρχησε η διατροφή χωρίς γλουτένη και καζεΐνη. Οι γονείς έχουν ως πηγές πληροφόρησης και ενημέρωσης για τις διατροφικές παρεμβάσεις, το διαδίκτυο και τους ειδικούς. Η πλειοψηφία των γονέων που εφάρμοσαν κάποια διατροφική παρέμβαση, παρατήρησαν βελτίωση στα συμπτώματα του αυτισμού. Από αυτούς που παρατήρησαν βελτίωση, ήταν στον ανώμαλο ύπνο και στην κοινωνική αλληλεπίδραση και λιγότερο στις στερεότυπες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Φαίνεται παρολαυτά ότι όσοι από τους γονείς των παιδιών εφάρμοσαν κάποια ειδική δίαιτα, μόνο ένα μικρό ποσοστό των γονέων ανέφερε ότι συνέχισαν την ειδική δίαιτα, ενώ ένα ποσοστό ανάφερε ότι εφαρμόστηκε ειδική δίαιτα αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Επίσης υπήρξαν λίγες καταγραφές ως την δυσκολία διατήρησης της δίαιτας. Δεν προέκυψε στατιστικά σημαντική διαφορά στα ποσοστά των απαντήσεων σε επίπεδο σημαντικότητας 5% αλλά επειδή όμως η τιμή p-value είναι «κοντά» στο 5%, η αποτελεσματικότητα της ειδικής δίαιτας πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω.
Εν κατακλείδι στο ερώτημα αν οι διατροφικές παρεμβάσεις και τα συμπληρώματα διατροφής βελτιώνουν τα συμπτώματα του αυτισμού, o μικρός αριθμός των γονέων με παιδιά με Διαταραχή του Φάσματος Αυτισμού (ΔΦΑ) που συμμετέχουν στην έρευνα περιορίζει τη δυνατότητα γενίκευσης των συμπερασμάτων σχετικά με την βελτίωση των συμπτωμάτων μέσω των διατροφικών παρεμβάσεων. Επιπλέον η αποτελεσματικότητα των διατροφικών παρεμβάσεων χρήζει περαιτέρω διερεύνησης σε πιο μεγάλο δείγμα και πιο ειδικό ερωτηματολόγιο.
Συμπεράσματα: H βελτίωση των συμπτωμάτων του αυτισμού μέσω των διατροφικών παρεμβάσεων χρήζει περαιτέρω διερεύνησης σε πιο μεγάλο δείγμα. | el |
dc.format.extent | 75 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.publisher | Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el | * |
dc.subject | Διαταραχή του Αυτισμού | el |
dc.title | Η διατροφική προσέγγιση του αυτισμού και πώς συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας και των συμπτωμάτων των ατόμων με αυτισμό. | el |
dc.title.alternative | The nutritional approach to autism and how it contributes to improving the health and symptoms of people with autism. | el |
dc.type | Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία | el |
dc.contributor.committee | Konstanti, Ourania | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Υγείας & Πρόνοιας | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών | el |
dc.contributor.master | Παιδαγωγική μέσω Καινοτόμων Τεχνολογιών και Βιοϊατρικών Προσεγγίσεων | el |
dc.description.abstracttranslated | Introduction: Autism spectrum disorder (ASD) is an early neurodevelopmental disorder. Key characteristic symptoms include deficits in social interaction, difficulties in verbal and nonverbal communication and restricted and repetitive patterns of behavior, interests, or activities. Despite the above, it is also observed that there is a correlation with gastrointestinal symptoms, without yet explaining the cause of this correlation.
Purpose: The nutritional approach to autism and how it contributes to improving the health and symptoms of people with autism
Method: The quantitative method using a questionnaire was used to analyze the data. A total of 57 fully completed questionnaires were collected. The questionnaire included 20 closed-ended questions with 2 of them being dichotomous branching questions. The questionnaire was ad-dressed to parents (sample unit) of children with autism through initial online communication and its completion by the sample units in Google Forms software. The processing was done with the statistical software SPSS ver. 25.
Results: The majority of parents (3 out of 4) do not apply any special diet-intervention. Only 14 parents applied a special diet. Of the parents who implemented it, the gluten- and casein-free diet dominated. Parents have as sources of information and information about nutritional interventions, the internet and experts. The majority of parents who implemented a nutritional intervention noticed an improvement in autism symptoms. Of those who did notice improvement, it was in irregular sleep and social interaction and less so in stereotyped and repetitive behaviors. It appears, however, that of those of the children's parents who implemented a special diet, only a small percentage of parents reported that they continued the special diet, while a percentage reported that a special diet was implemented but had no effect. There were also few reports of difficulty maintaining the diet. There was no statistically significant difference in response rates at the 5% significance level, but since the p-value is "close" to 5%, the effectiveness of the special diet needs to be further investigated. In conclusion to the question of whether nutritional interventions and nutritional supplements improve autism symptoms, the small number of parents with children with Autism Spectrum Disorder (ASD) participating in the research limits the generalizability of the conclusions regarding the improvement of symptoms through of nutritional interventions. In addition, the effectiveness of nutritional interventions needs further investigation in a larger sample and a more specific questionnaire.
Discussion: The improvement of autism symptoms through nutritional interventions needs fur-ther investigation in a larger sample. | el |