dc.contributor.advisor | Τσόγκα, Αρετή | |
dc.contributor.author | Μηλιώτη, Ναταλία | |
dc.date.accessioned | 2024-10-15T11:38:11Z | |
dc.date.available | 2024-10-15T11:38:11Z | |
dc.date.issued | 2024-10-10 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7737 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7569 | |
dc.description.abstract | Η επίτευξη της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων που διακινούνται στην
αγορά, και η αποτελεσματική διαχείριση των τροφίμων που δεν συμμορφώνονται με τα όσα
ορίζουν οι νομοθεσίες, είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τα
μη συμμορφούμενα τρόφιμα θέτουν σημαντικούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία,
συμπεριλαμβανομένων των τροφιμογενών ασθενειών και των αλλεργικών αντιδράσεων, ενώ
ταυτόχρονα διακυβεύουν την ακεραιότητα του εθνικού και διεθνούς εμπορίου. Η παρούσα
διπλωματική εργασία εξετάζει τις διάφορες κατηγορίες μη συμμορφούμενων τροφίμων,
εστιάζοντας στα αλλεργιογόνα τρόφιμα, και παρουσιάζει τους τρόπους διαχείρισής τους, με
τελικό σκοπό την προστασία του καταναλωτή και της δημόσιας υγείας. Αρχικά, γίνεται
αναφορά στις ισχύουσες νομοθεσίες που χαράζουν τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω σε
θέματα που αφορούν τα τρόφιμα. Έπειτα, εξετάζεται σε βάθος ο νόμος 4235/2014, όπως και ο
Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 178/2002, με σκοπό την καταγραφή των πέντε διαφορετικών
κατηγοριών μη συμμορφούμενων τροφίμων. Γίνεται σαφές το γεγονός ότι μια μη
συμμόρφωση μπορεί να προέλθει από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, κάτι το οποίο
τονίζει την σημασία της προσεκτικής τήρησης των απαιτήσεων που θέτουν οι νομοθεσίες. Μια
περίπτωση μη συμμόρφωσης, είναι η παράληψη της προειδοποίησης για ενδεχόμενη παρουσία
τροφικών αλλεργιογόνων στην επισήμανση ενός τροφίμου. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού
παρουσιάζει αλλεργικές αντιδράσεις σε ένα ή περισσότερα τροφικά αλλεργιογόνα, οι οποίες
σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν απειλητικές για την ζωή των αλλεργικών ατόμων.
Παράλληλα, ένας σημαντικός αριθμός διαφορετικών τροφών μπορούν να προκαλέσουν
αλλεργικές αντιδράσεις. Για τους λόγους αυτούς, η σωστή και επαρκής ενημέρωση του
καταναλωτή για τυχόν αλλεργιογόνα συστατικά μέσα στο τρόφιμο είναι εξαιρετικά
σημαντική. Ο εντοπισμός και η διαχείριση των μη συμμορφώσεων, αφορά εξίσου τις
επιχειρήσεις που παράγουν και διαχειρίζονται τα τρόφιμα, τις αρμόδιες αρχές της κάθε χώρας,
και τους καταναλωτές. Οι νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και των
Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ορίζουν τις ενέργειες που πρέπει να λαμβάνει ο
καταναλωτής, οι αρμόδιες αρχές, και οι επιχειρήσεις τροφίμων, κατά τον εντοπισμό μιας μη
συμμόρφωσης, αλλά και για την πρόληψη αυτών. Στην Ελλάδα, η αρμόδια αρχή για τον έλεγχο
της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων είναι ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου
Τροφίμων). Ο ΕΦΕΤ προασπίζει την συμμόρφωση των τροφίμων με γνώμονα την εθνική και
ενωσιακή νομοθεσία, και παράλληλα μεριμνά για την πλήρη ενημέρωση των καταναλωτών σε
θέματα της αρμοδιότητάς του. Η προστασία της δημόσιας υγείας και της αποτελεσματικής
διαχείρισης των μη συμμορφούμενων τροφίμων, πηγάζει από την συνεισφορά και συνεργασία
όλων των εμπλεκόμενων φορέων. | el |
dc.format.extent | 66 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Μη συμμόρφωση | el |
dc.subject | Τροφικά αλλεργιογόνα | el |
dc.subject | Ασφάλεια τροφίμων | el |
dc.subject | Διαχείριση τροφίμων | el |
dc.subject | ΕΦΕΤ | el |
dc.subject | Μη ασφαλή τρόφιμα | el |
dc.subject | Non-compliance | el |
dc.subject | Food allergens | el |
dc.subject | Food safety | el |
dc.subject | Food management | el |
dc.subject | Unsafe foods | el |
dc.subject | Hellenic food authority | el |
dc.title | Διαχείριση μη συμμορφούμενων τροφίμων για την προστασία του καταναλωτή | el |
dc.title.alternative | Management of non-compliant food for consumer protection | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | DELEZOS, KONSTANTINOS | |
dc.contributor.committee | Τσόγκα, Αρετή | |
dc.contributor.committee | Ζακυνθινός, Γεώργιος | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Δημόσιας Υγείας | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας | el |
dc.description.abstracttranslated | Achieving quality and safety for food products circulating in the market, as well as
effectively managing foods that do not comply with regulatory standards, is a critical
requirement for public health protection. Non-compliant foods pose significant risks to human
health, including foodborne illnesses and allergic reactions, while also threatening the integrity
of national and international trade. This thesis examines the categories of non-compliant foods,
focusing on allergenic foods, and presents management methods with the ultimate goal of
protecting consumers and public health. There are various legislations that set guidelines on
food-related issues. By thoroughly analysing Law 4235/2014 and Regulation (EC) No
178/2002, five different categories of non-compliant foods have been identified. It becomes
clear that non-compliance can arise from many different factors, highlighting the importance
of carefully adhering to the requirements set by the legislations. One example of non
compliance is the omission of a warning for the potential presence of food allergens on a
product’s label. A large portion of the population exhibits allergic reactions to one or more
food allergens, which in some cases can become life-threatening. At the same time, a
significant number of different foods can cause allergic reactions. For these reasons, correct
and adequate consumer information about possible allergenic ingredients in food is extremely
important. The identification and management of non-compliances equally concern the
businesses that produce and handle food, the authorities responsible for food safety in each
country, and the consumers. The legislation of the European Union, Greece, and the United
States of America defines the actions that should be taken by consumers, authorities, and food
businesses upon detecting a non-compliance, as well as preventive measures. In Greece, the
authority responsible for monitoring food quality and safety is EFET (Hellenic Food
Authority). EFET safeguards food compliance based on national and EU legislation and also
ensures complete consumer information on issues under its jurisdiction. The protection of
public health and the effective management of non-compliant foods stem from the contribution
and collaboration of all involved parties. | el |