Show simple item record

Εφαρμογή ορθών πρακτικών μεταχείρισης των τροφίμων από τους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς: η περίπτωση του Δήμου Κηφισιάς

dc.contributor.advisorΤσόγκα, Αρετή
dc.contributor.authorΣιδηρά, Μαρία Μαρκέλλα
dc.date.accessioned2024-10-16T05:49:20Z
dc.date.issued2024-10-15
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7746
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7578
dc.description.abstractΗ εφαρμοζόμενη νομοθεσία ορίζει ότι οι παιδικοί σταθμοί πρέπει: 1. Να μεταχειρίζονται σωστά τρόφιμα και να τηρείται ένα σύστημα ποιοτικού ελέγχου, που αποσκοπεί στη διασφάλιση της υγιεινής και ποιότητας των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται. 2. Να ακολουθούν τις Ελληνικές διατροφικές οδηγίες, σχετικά με την σίτιση των παιδιών. Οι συγκεκριμένοι οδηγοί αποσκοπούν στην προαγωγή της υγείας των παιδιών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, που στην χώρα μας εμφανίζεται με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. Για το σκοπό αυτό, η νομοθεσία ορίζει με κάθε λεπτομέρεια ποια τρόφιμα επιτρέπεται να προσφέρονται στα γεύματα και τους τρόπους παρασκευής τους. Η συγκεκριμένη πτυχιακή, κατόπιν συνεννόησης με τις Προϊσταμένες των παιδικών σταθμών του Δήμου Κηφισιάς, κατέγραψε: 1. την παραλαβή, αποθήκευση και μεταχείριση των τροφίμων, με τα οποία θα μαγειρευτούν τα γεύματα των παιδιών, 2. τη συντήρηση των γευμάτων έως ότου προσφερθούν στα παιδιά, 3. τα είδη των τροφίμων, που χρησιμοποιούνται βάσει εποχής, 4. τις μεθόδους καθαριότητας και απολύμανσης της κουζίνας και του χώρου, όπου γευματίζουν τα νήπια, 5. τη συνολική εκπαίδευση του προσωπικού, που μεταχειρίζεται τα τρόφιμα. Το κέρδος από την έρευνά μας είναι να αναδείξουμε τους σωστούς τρόπους μεταχείρισης των τροφίμων σε έναν χώρο, όπου φιλοξενείται και σιτίζεται μία ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα, όπως τα μικρά παιδιά.el
dc.format.extent70el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΠαιδικός σταθμόςel
dc.subjectΒρέφηel
dc.subjectΝήπιαel
dc.subjectΜεταχείριση τροφίμωνel
dc.subjectΜάγειρεςel
dc.subjectΔήμος Κηφισιάςel
dc.subjectΤρόφιμαel
dc.subjectΟρθές πρακτικέςel
dc.subjectDaycareel
dc.subjectToddlersel
dc.subjectInfantsel
dc.subjectFood handlingel
dc.subjectCooksel
dc.subjectMunicipalty of Kifissiael
dc.titleΕφαρμογή ορθών πρακτικών μεταχείρισης των τροφίμων από τους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς: η περίπτωση του Δήμου Κηφισιάςel
dc.title.alternativeImplementation of good food handling practices by Municipal daycares: the case of the Municipality of Kifissiael
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeDELEZOS, KONSTANTINOS
dc.contributor.committeeΖακυνθινός, Γεώργιος
dc.contributor.facultyΣχολή Δημόσιας Υγείαςel
dc.contributor.departmentΤμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείαςel
dc.description.abstracttranslatedThe applicable legislation stipulates that daycare centers must: 1. Handle food correctly and observe a quality control system, which aims to ensure the hygiene and quality of the raw materials mentioned. 2. Follow the Greek nutritional guidelines for the feeding of the children. The guides aim to promote the health of children of this particular age group and to prevent childhood obesity, which in our country appears at particularly high rates. For this purpose, the legislation defines in every detail which foods are allowed to be offered at meals and the methods of their preparation. The undergraduate student, after talking to the principals of the kindergartens of the Municipality of Kifissia, recorded: 1. the receiving, storing and handling of the food, with which the children's meals will be cooked, 2. the preservation of the meals until they are offered to the children, 3. the types of food used, based on season, 4. the methods of cleaning and disinfecting the kitchen and the area where the children eat, 5. the overall training of the staff, who comes to handle the food. The benefit from our research is to highlight the correct ways of handling food in an area that hosts and feeds a vulnerable age group, such as young childrenel
dcterms.embargoTerms12 monthsel
dcterms.embargoLiftDate2025-10-16T05:49:20Z


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές