Εμφάνιση απλής εγγραφής

Επίδραση του παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου στα κρασιά

dc.contributor.advisorΝτουρτόγλου, Βασίλειος
dc.contributor.authorΤουλάκη, Άρτεμις
dc.date.accessioned2024-11-20T09:15:08Z
dc.date.available2024-11-20T09:15:08Z
dc.date.issued2024-04
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/8067
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7899
dc.description.abstractΗ τεχνική της χρήσης του παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου, βασίζεται στην χρήση υψηλής έντασης παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου για την διάρρηξη της κυτταρικής μεμβράνης. Χρησιμοποιείται ως μη θερμική μέθοδος για την αδρανοποίηση των μικροοργανισμών. Αποτελεί μια εναλλακτική λύση για την παστερίωση των τροφίμων, χωρίς την υποβάθμιση των οργανοληπτικών και των θρεπτικών χαρακτηριστικών. Επιπλέον, υπήρξε ένα ενδιαφέρον για την εφαρμογή του παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου και για άλλους λόγους, όπως η μείωση του χρόνου χρήσης ξύλινων τσιπς για την βελτίωση οργανοληπτικών συστατικών του κρασιού. Η χρήση του παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου μπορεί να αποτελέσει μια πιο οικονομική εναλλακτική μέθοδο, χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα του οίνου. Η διαδικασία παραγωγής οίνου περιλαμβάνει πολλά στάδια όπως η έκθλιψη των σταφυλιών, η αλκοολική ζύμωση, η μηλογαλακτική ζύμωση, η σταθεροποίηση τους, το φιλτράρισμα τους αλλά και η παλαίωση τους. Τα οινοποιεία σήμερα, χρησιμοποιούν γαλλική και αμερικάνικη δρυ είτε σε βαρέλια, είτε με μορφή δούγιας ή τσιπς. Η εναλλακτική χρήση ξύλων, όπως της ακακίας, της αρκεύθου, της βερικοκιάς, της ροδακινιάς, της καστανιάς, της μηλιάς αλλά και της κερασιάς μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για την παραγωγή πιο πολύπλοκων οίνων. Ακόμη πολύ σημαντική κρίνεται η εκμετάλλευση εγχώριας ελληνικής ξυλείας που θα τονώσει τομείς της ελληνικής οικονομίας και θα συμπιέσει το κόστος οινοποίησης. Η ποικιλία που χρησιμοποιήθηκε στα πειραματικά είναι η ποικιλία Ξινόμαυρο, από 4 διαφορετικές περιοχές της Μακεδονίας : Αμύνταιο, Βελβεντός, Γουμένισσα και Νάουσα.el
dc.format.extent151el
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectHS-SPME/GC-MSel
dc.subjectΞινόμαυροel
dc.subjectΠαλλόμενο ηλεκτρικό πεδίοel
dc.subjectΠαλαίωση οίνωνel
dc.subjectΑρώματα οίνωνel
dc.titleΕπίδραση του παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου στα κρασιάel
dc.title.alternativeThe effect of pulse electric field on winesel
dc.typeΔιδακτορική διατριβήel
dc.contributor.committeeΠαρασκευόπουλος, Ιωάννης
dc.contributor.committeeΛαλάς, Σταύρος
dc.contributor.committeeΛαλάς, Σταύρος
dc.contributor.committeeΝτουρτόγλου, Ευθαλία
dc.contributor.committeeΜακρής, Δημήτριος
dc.contributor.committeeMitliagka, Paraskevi
dc.contributor.committeeChatzilazarou, Arhontoula
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές