Πλοήγηση ανά Λέξεις-κλειδιά "Προβιοτικά"
Αποτελέσματα 1-20 από 28
-
Αλληλεπίδραση ανθρώπινου μικροβιώματος με τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-02)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η αλληλεπίδραση του ανθρώπινου μικροβιώματος με τα τρόφιμα. Το ανθρώπινο μικροβίωμα και, κυρίως, ο γαστρεντερικός σωλήνας του ανθρώπου, φιλοξενεί ένα σύνολο μικροοργανισμών, ποικίλης ... -
Ανάπτυξη προϊόντων ζαχαροπλαστικής υψηλής θρεπτικής αξίας εμπλουτισμένα με προβιοτικά ή/ και πρεβιοτικά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-02)Σε μία εποχή όπου οι ανάγκες για έναν υγιεινό τρόπο ζωής συνεχώς αυξάνονται και πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση με τις γαστρονομικές παραδόσεις, ο εμπλουτισμός προβιοτικών και πρεβιοτικών σε γλυκά ζαχαροπλαστικής ... -
Ανασκόπηση της προβιοτικής και πρεβιοτικής δράσης προϊόντων τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-14)Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας εστιάζει στη βιβλιογραφική ανασκόπηση (α) της προβιοτικής και πρεβιοτικής δράσης προϊόντων τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση και (β) της επίδρασης των προβιοτικών και πρεβιοτικών ... -
Ανθρώπινο μικροβίωμα και διατροφή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-07)Το ανθρώπινο εντερικό μικροβίωμα είναι μια ευρεία και πολυσύνθετη έννοια η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν όργανο. Εκτείνεται σε όλο το γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου και περιλαμβάνει όλους τους μικροοργανισμούς ... -
Αξιολόγηση οξυγαλακτικών καλλιεργειών με ή χωρίς εγκλεισμό για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-22)Στη παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκαν τα οξυγαλακτικά βακτήρια, οι εφαρμογές τους στην βιομηχανία τροφίμων και οι προβιοτικές τους ιδιότητες. Αξιολογήθηκαν εμπορικές καλλιέργειες, λυοφιλιωμένων και εγκλεισμένων ... -
Βιβλιογραφική ανασκόπηση του ρόλου του εντερικού μικροβιώματος στους αθλητές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-06)Στόχος όλων των επαγγελματιών αθλητών αποτελεί διαχρονικά η βελτιστοποίηση των επιδόσεων τους. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες έχουν αυξηθεί με το επιβαρυμένο πρόγραμμα αγώνων που καλούνται ... -
Δράση οξυγαλακτικών βακτηρίων από προβιοτικά του εμπορίου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-13)Η παρούσα πτυχιακή εργασία, εκπονήθηκε στο πολυδύναμο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας της σχολής Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Τα πειράματα εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια του εαρινού ... -
Ζυμωμένα γάλατα της Μεσογείου. Τεχνολογία και Διατροφική αξία, ομοιότητες και διαφορές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-08)Στη εργασία αυτή διαπραγματεύονται τα προϊόντα ζύμωσης του γάλακτος καθώς και η τεχνολογία παραγωγής τους στις χώρες της Μεσογείου. Τα προϊόντα αυτά είναι μια ομάδα γνωστή στον άνθρωπο από τα αρχαία χρόνια, τόσο για τα ... -
Η διατροφική υποστήριξη ως μέσο αποκατάστασης της υγείας του εγκαυματία - Συστηματική Ανασκόπηση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-12-19)Το έγκαυμα θεωρείται το πιο μεγάλο στρες που μπορεί να υποστεί ο ανθρώπινος οργανισμός. Η διατροφική υποστήριξη σε θερμίδες, με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπος, αλλά και η ενίσχυση με ηλεκτρολύτες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ... -
Η επίδραση της χορήγησης συμπληρωμάτων διατροφής στη φυσική πορεία της νόσου Πάρκινσον
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-11-29)Εισαγωγή: Η ΝΠ έχει περιγραφεί ως μια πολυπαραγοντική νευροεκφυλιστική διαταραχή και εκφράζεται μέσω διαφόρων συμπτωμάτων εξαιτίας του ντοπαμινεργικού νευρωνικού κυτταρικού θανάτου στη φαιά ουσία. Η ΝΠ δεν θεραπεύεται, ... -
Η σημασία της παραγωγής βραχείας αλυσίδας λιπαρών οξέων από προβιοτικούς μικροοργανισμούς
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-14)Η σχέση μεταξύ της διατροφής και της ποικιλομορφίας και της λειτουργίας του εντερικού μικροβιώματος και η σημασία του για την ανθρώπινη υγεία αποτελεί σήμερα αντικείμενο πολλών μελετών. Το είδος και η αναλογία μικροοργανισμών ... -
Λειτουργικά συστατικά τροφίμων: Εφαρμογές σε προϊόντα ελληνικής διατροφής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-02-27)Η παρούσα πτυχιακή διερευνά την ενσωμάτωση λειτουργικών συστατικών τροφίμων στα σύγχρονα ελληνικά προϊόντα διατροφής, εστιάζοντας στις εφαρμογές τους στους χυμούς και τα φυτικά ροφήματα, τα δημητριακά, το γάλα και τα ... -
Μελέτες αποτελεσματικότητας προϊόντων προσωπικής φροντίδας που περιέχουν κανναβινοειδή και πρεβιοτικά/προβιοτικά.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-26)Με την αύξηση του ενδιαφέροντος για φυσικά καινοτόμα προϊόντα περιποίησης, έγινε προσπάθεια στο εργαστήριό μας μελέτης των ευεργετικών επιδράσεων των κανναβινοειδών και των πρεβιοτικών/προβιοτικών στην επιδερμίδα. Μέσα ... -
Μελέτη νανοδομών από γαλακτώματα ως μέσο μεταφοράς βακτηρίων που παράγουν λιπαρά οξέα κοντής αλύσου (SCFA) κατά το πέρασμά τους μέσα από προσομοίωση της γαστρεντερικής οδού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-11)Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, ωφέλιμοι για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, οι μικροοργανισμοί αυτοί για να είναι ζωντανοί πρέπει να προστατευθούν από το εχθρικό για τα βακτήρια γαστρικό ... -
Μελέτη νεότερων δραστικών συστατικών (κανναβινοειδή και πρεβιοτικά/προβιοτικά) και ενσωμάτωσή τους σε προϊόντα περιποίησης δέρματος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-21)Καθώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τεχνολογικής προόδου που σημειώθηκε τον προηγούμενο αιώνα, είναι πλέον εμφανείς, η ερευνητική δραστηριότητα της βιομηχανικής παραγωγής σε όλους τους τομείς, στρέφεται προς την ... -
Μεταβιοτικά και εφαρμογές τους στα τρόφιμα και την υγεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-04)Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε σημαντικό κομμάτι της επιστημονικής έρευνας το αντικείμενο των μεταβιοτικών. Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποσκοπεί στο να εξετάσει το θέμα των μεταβιοτικών και να αποτυπώσει πιθανές ... -
Μικροβίωμα του δέρματος και προϊόντα περιποίησης/ ομορφιάς.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-03)Το δέρμα είναι το κύριο όργανο άμυνας του σώματος και προστατεύει τον άνθρωπο από το εξωτερικό περιβάλλον. Το μικροβίωμα του δέρματος, που αποτελείται από διάφορους μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, μύκητες και ιούς, ... -
Παραγωγή στιγμιαίου ροφήματος από εκχυλίσματα βοτάνων εμπλουτισμένου με προβιοτικές καλλιέργειες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-22)Τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές δίδουν μεγαλύτερη σημασία στην ποιότητα, αλλά και την θρεπτική αξία των τροφίμων που καταναλώνουν. Εκτος από τα διατροφικά οφέλη επιζητούν από τα τρόφιμα που καταναλώνουν να βελτιώνουν ... -
Παρακολoύθηση των μεταβολών του πληθυσμού Cronobacter sakazakii σε παιδική τροφή εμπλουτισμένη με προβιοτικά κατά τη διάβαση του απο εξομοίωση βρεφικού γαστρεντερικού συστήματος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-08-31)Το δυνητικά παθογόνο βακτήριο Cronobacter sakazakii εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των βρεφών κυρίως της 1ης βρεφικής ηλικίας – έως 6 μηνών. Στην συγκεκριμένη εργασία εμπορικά διαθέσιμη βρεφική τροφή ... -
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα προβιοτικών και πρεβιοτικών στον ανθρώπινο οργανισμό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)Η θεραπεία με προβιοτικά και πρεβιοτικά επιτρέπει τη διαμόρφωση της σύνθεσης του εντερικού μικροβιόκοσμου σε νεογέννητα και ενήλικες με συμπληρώματα διατροφής. Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά (κυρίως ολιγοσακχαρίτες και ...