Μεταβιοτικά και εφαρμογές τους στα τρόφιμα και την υγεία
Postbiotics and their applications in food and health
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Δεληγιώργης, Γεώργιος
Ημερομηνία
2023-10-04Επιβλέπων
Zoumpoulakis, PanagiotisΛέξεις-κλειδιά
Μεταβιοτικά ; Τρόφιμα ; Υγεία ; ΠροβιοτικάΠερίληψη
Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε σημαντικό κομμάτι της επιστημονικής έρευνας το αντικείμενο των μεταβιοτικών. Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποσκοπεί στο να εξετάσει το θέμα των μεταβιοτικών και να αποτυπώσει πιθανές εφαρμογές τους στον τομέα της υγείας και των τροφίμων. Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός ,συγκεντρώθηκε επιστημονικό υλικό από βάσεις δεδομένων καθώς και τη βιβλιογραφία σχετικά με τα μεταβιοτικά. Συνοψίζοντας, τα μεταβιοτικά έχουν πολλαπλές ιδιότητες. Χαρακτηρίζονται από αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές, αντιβακτηριακές,αντιικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έχουν δυνατότητες εφαρμογής στην (βιο)συντήρηση, στη συσκευασία τροφίμων και διαδραματίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και θεραπεία διάφορων ασθενειών, όπως η νόσος του ευερέθιστου εντέρου. Καθότι η έρευνα βρίσκεται σε αρχικά στάδια καθίσταται αναγκαία περαιτέρω διερεύνηση για τους μηχανισμούς λειτουργίας τους, τις εφαρμογές και ιδιότητές τους.